avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de nemultumiri si protestele de la Piata Universitatii si Piata Unirii...

Schimbam ceva cu ce?
Aceasta este marea intrebare...

Se poate revizui constitutia si sa se treaca la monarhie.Ramane de vazut insa ce se va vota in caz de referendum...
Apoi, daca vor exista noi proteste deoarece nu ne place monarhia se poate reveni la vechea forma de organizare...

Eu cred ca o intrebare ramane valabila.
Ce am avea de pierdut.
Sau ce am mai pierde dupa atatia ani in care am tot pierdut...
Poate ca acesta ar fi potul castigator pentru popor...
Ca altfel putem sa tot alegem presedinti si peste foarte multi ani sa reusim ceva...
Dar...destui ziceau ca noi nu vom mai afla ce se va mai reusi...peste atatia ani...pentru ca nu vom mai fi...
....am ramas datoare cu un raspuns privind instaurarea monarhiei.

In momentul de fatza mai sunt in jur de 40 de tari care au ca sef de stat un monarh.
Formele monarhiei sunt: cea constitutionala, cea absolutista si electiva.
In momentul 2012 probabil ca forma de monarhie acceptata ar fi o struto-camila...adica o monarhie constitutionalo-electiva pentru ca cetateanul roman care a trait 20 si ceva de ani la limita frustrarii trebuie si vrea sa stie ce ii garanteaza cel pe care il alege sa ii reprezinte interesele in fruntea statului.

Cred ca trebuie sa avem in vedere ca daca lui nea Dumitru care este veteran de razboi in a doua Conflagratie Mondiala, monarhia ii suna a respect dar lui Mario (la fel de bine poate fi Roberto, Jose-Armando, Beatrice, etc...pentru ca Petru, Constantin, Nicolae, Stefan nu se mai mai "poarta") absolventului de A.S.E., Facultatii de Drept la stat , etc, etc, etc ,de acum 15-20 de ani, ii suna desuet.
Desuet pentru ca nu intelege de ce trebuie sa iesi cu spatele spre usa in prezenta monarhului, pentru ca nu trebuie sa astepti niciodata ca Regele sa iti intinda mana, pentru ca protocolul meselor cu invitati prevede pana si asezarea scobitorilor, etc.

Tinerii din ziua de astazi sunt parte integranta din paradigma rational- iluminista si un produs al propagandei materialiste.
Avem "cool", "funky", sarbatorim Valentine in loc de Dragobete, si ni se pare ca Regina Angliei este doar "ultimul mohican".

Neincrerea in monarhie se datoreaza probabil si faptului ca urmasa la tron a Regelui Mihai este Principesa Margareta ( nici macar nu pomenesc de credibilitatea principelului consort) .........credeti oare ca balcanismul patimas al romanului ar accepta la conducerea statului o femeie?......tot ce se poate, la cat de disperat este romanul nevoias si lipsit de optiune.

PS: daca macar o zi pe an tinerii ar deschide o carte in loc sa navigheze pe net poate ca ar realiza de ce pe vremea Regelui (la alegere din cei care au condus Romania), Bucurestiul se numea "Micul Paris" si strainii isi doreau sa emigreze in Romania.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Cat priveste gasirea unei variante utile m-as oferi voluntar...
Si daca m-as oferi voluntar doar imposibil absolut sa fie sa nu se gaseasca o varianta...B-) ca altfel nu m-as oferi...


Nu trebuie decat sa vrem...
Nimic nu ne impiedica sa ramana totul la fel, neschimbat...

Poate ca ar trebui mai atent studiat si fenomenul cu mostenitorul tronului...ca acesta ar parea sa contituie principala problema.Asa s-a invocat si in trecut, asa se invoca si in prezent...

Din moment ce nu stim nimic despre acesta, pentru ca a existat o discretie totala, de ce am crede ca cei care au facut facultati in regimul comunist in Romania sunt mai occidentali decat cei care au trait in occident...si au studiile absolvite acolo...
Exista persoane care sustin ca pana nu vor trece 50 de ani nu se va schimba nimic in Romania...Aceste persoane se refera la schimbarea mentalitatatii comuniste...
Daca au dreptate nu ne ramane decat sa asteptam...

Nu putem judeca niciodata pe cineva pana nu stim cine este.
Conteaza daca persoana ar reprezenta sau nu un simbol national.
Aceasta este marea intreabare...
Dar, nu trebuie uitata nici o alta intrebare...
Exista un om politic dintre politicienii actuali care sa reprezinte un simbol national, un stindard national si care sa fie respectat pe plan international?

Cat priveste principele consort ( dupa cum ziceti) dupa parerea mea ,ca educatie si finete nu am reusit sa gasesc un alt om politic care sa se apropie...macar...
Cel putin aceasta este viziunea mea si desi puteam fi bun prieten cu politica am preferat sa nu ma intereseze...
Multumesc distinsei d-ne mediator pentru aprecieri.

Sa incercam sa purtam o discutie fara patimi si fara partizanate.
Nu am avut niciodata afinitati de niciun fel cu vreun partid politic din Romania , sunt apolitic , motivat de faptul ca dupa evenimentele din 1989 am vazut cam ce persoane au ajuns , fie conducatori , fie membrii importanti cam ai tuturor partidelor si am mai vazut care este "pretul" cat de cat real al intrarii in politica
Tot de atunci am tot observat ca majoritatea oamenilor inteligenti sau cu o oarecare valoare , dar mai
ales , cei cu demnitate , au fost si sunt in continuare "carotati" , fie de catre "samsarii politici" sau de interesele de tot felul ale unora , constituiti mai toti in tot felul de "grupuri" si "grupuscule" , toate cu influente de diferite "tipuri".
Ca si in epocile trecute , continua sa se caute persoane , nu prea inteligente , care sa fie bune executante , pentru ca persoanele cu relatii si cu oarecare "glagorie" se afla deja in alte "segmente" si slujesc alte interese.
Aceasta situatie , sub diferite forme , se perpetueaza de ani lungi.
Oamenii de calitate , putini cati sunt , sunt tratati conform proverbului latin "tarde venientibus ossa"
Nu am sa generalizez aceasta situatie din respect si din mandria de a exista pe aceste plaiuri atat de "mioritice"
M-am referit asupra acestor aspecte pentru a-mi justifica parerile si mai ales pentru a justifica ca nu fac aceste discutii avand vreun partizanat anume.

1.Guvern de tehnocrati :

In opinia mea , nu poate exista , pentru ca aceste persoane de specialitate nu pot lucra dupa formulele specifice ale meseriilor lor si in majoritatea cazurilor , cam tot ce excede acestora este greu de exprimat "profanului"
Pai , daca ne gandim cam cati "profani" se afla in viata politica se termina vreo doua veacuri si multi dintre politicieni "nu vor intelege formula" plusvalorii.
In al doilea rand astfel de petrsoane sunt "contraproductive" pentru ca nu asculta ordinele politicienilor.
Oamenii simpli , la randul lor , nu vor intelege nici ei mare lucru pentru ca nimeni nu are interesul sa ii informeze si atunci vor putea fi usor manipulati de catre politicieni.
In general este mai greu de purtat , in afara unor discutii tehnice , dicutii generaliste sau politice cu astfel de persoane..

2.Guvern de uniune nationala sau de larga reperezentare ,

fara participarea politicienilor care s-au aflat in frunte atatia ani , eventual condus de un prim ministru , fie politician agreat , fie tehnocrat sau specialist de marca recunoscut si care a mai facut parte din organizatii politice , fara a avea contributii la de niciun fel la "colapsul" tarii.
Aceasta , fie ca prima formula , dupa alegeri sau asigurand un anume interimat

In aceasta formula ar putea intra politicieni din liniile doi si trei ale partidelor reprezentative , neimplicati in luarea unor hotarari cu urmari in trecutul mai apropiat sau mai indepartat.
In aceasta situatie , unii s-ar putea verifica pe altii si ar mai exista un hiltru in luarea
deciziilor , chiar daca ar exista inconvenientul ca acestia sa fie condusi din umbra de politicienii verosi si implicati din primele linii.

Pe fondul acesta s-ar putea stabili prin contributie comuna un acord politic al tuturor partidelor privind rezolvarea problemelor economice si sociale din tara pe urmatorii "n" ani dar care ar stabili linii directoare obligatorii de urmat pe aceste domenii de catre viitorii veniti la putere.
Pana atunci s-a putea hotara modificarea legii electorale in sensul ca persoanele alese in Parlament sa fie decat din randul celor care au primit cel mai mare numar de voturi si sa se desfiinteze criteriile false de alegere sau cele bazate pe coruptie.

Acest guvern ar trebui sa stabileasca impreuna cu organismele abilitate intern si cu cele financiar-internationale un plan de iesire din criza etapizat , cu costuri mult mai scazute , pentru a se diminua din suferintele oamenilor de rand. , care sa fie pus cu cea mai mare urgenta pe masa Parlamentului

Despre monarhie m-am pronuntat si nu vreau sa reiau discutia din respect pentru partizanii acesteia.
Dictatura militara ar fi imposibila , avand in vedere ca Romania este deja membra in structurile UE si NATO


Ceea ce sustineti dvs. domnule R.Gabi este si mai greu de realizat decat ceea ce spun oamenii depre o reinstaurare a monarhiei.
Nu va exista deloc vointa politica in acest sens...

Tocmai aici este problema...
Trebuie inlaturate alegerile prezidentiale pentru ca nu constituie decat o cheltuiala inutila si periodica din banul public...
Daca am avea ceva statornic nu ar mai exista balciul cu alegerile prezidentiale...


Alte discuții în legătură

Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)