avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de nemultumiri si protestele de la Piata Universitatii si Piata Unirii...

Schimbam ceva cu ce?
Aceasta este marea intrebare...

Se poate revizui constitutia si sa se treaca la monarhie.Ramane de vazut insa ce se va vota in caz de referendum...
Apoi, daca vor exista noi proteste deoarece nu ne place monarhia se poate reveni la vechea forma de organizare...

Bine, domnul R.Gabi incearca sa arate poate si ca principesa s-ar fi putut casatori cu un membru al casei regale a Marii Britanie...si pe buna dreptate ar fi avut aceasta sansa...sub aspectul obarsiei...
Poate ca, in conditiile in care regele nu ar fi fost gonit de comunisti... s-ar fi intamplat si asa ceva...
In zilele noastre drogostea este permisa intre oameni...
Nu mai este ca in trecut...

Am impresia ca prea cautam nod in papura...cand nici macar nu stim ceva concret despre principesa Margareta...
Nu , era o simpla discutie despre moralitate care , cu tot regretul , nu difera prea mult de cea pe care o blamam astazi , cea a celor mai multi politicieni.
La unele popoare , probabil si la al nostru , lipsa moralitatii inseamna si neincredere , mai ales atunci cand in balanta este pusa moralitatea unora dintre alesi sau ministeriabili ai nostri.
Nu , nu este vorna despre lipsa de toleranta , era vorba despre inlocuirea unei stari de neinceredere de astazi cu una posibila , chiar foarte posibila in viitor.
Actiunea fostului suveran , cu toata toleranta posibila , nu este in masura sa-l puna intr-o situatie confortabila si iar trebuie sa vorbim despre incredere , atunci cand persoana cauza doreste in mod clar sa "eludeze" existenta unor mostenitori , nu din dragoste din Romania , pe care ar dori sa o conduca din nou , ci din dragoste pentru putere
In general cei mai multi dintre consutantii de aici lucreaza cu legea sau au lucrat cu ea si nu prea cred ca "servesc": sub aceasta forma conceptul de toleranta.
Nu d-le avocat , nu ma referam la modernitatea Caselor Regale , care tot mai mult ies in evidenta prin tabloide sau in rubricile si fotografiile unor paparazzi , ma refeream la faptul ca persoana aceasta , oricat de mult s-ar dori stilata sau oricat de mult ar fi invatat sa fie stilata , nu cadreaza prin felul de a fi cu un "sange albastru" , chiar daca in mod evident , face eforturi.
Acesta se pare ca este un "paravan" la alta relatie sau cel putin asa se discuta prin lumea mondena si nu numai.
Atitudinea cuplului din orice imagine care ii prezinta pe cei doi este destul de evidenta , iar limbajul lor corporal de asemeni si acestea par sa demonstreze lipsa unor relatii de apropiere.
Probabil insa , ca daca era vorba despre un sot cu un anume grad nobiliar sau dintr-o familie veche de nobili , macar cu un anume nume sau renume , problema s-ar fi discutat altfel.
Dar , oricum , probabil exista si posibilitatea realizarii unei alte casatorii , poate mai "convenabile".
Timpul , nu este trecut si in mod sigur , exista si "amatori" !
Daca vorbim despre imoralitate si aceasta exista in aceste cazuri , trebuie sa o "cantarim " cu aceleasi unitati de masura , cu sinceritate si fara partinire , desi partinirea face parte de cele mai multe ori din noi insine.

Edit later :
A analiza situatia sau a o diseca , fara prejudecati si in functie de cele cunoscute sau scrise nu inseamna , cel putin in opinia mea , cautarea unor "noduri in papura".
Asa cum dvs va sustineti ideile -si va respect pentru aceasta - asa fac si eu , caut sa am cat mai multe argumente.
De multe ori se citeste si printre randuri , de multe ori se analizeaza gestica sau limbajul trupului , de multe ori experienta de viata ofera indicii ca si experienta si mai sunt , cred eu destule elemente.
Exceptand persoanele de fata , am constatat in ultimele zile , ca persoane , care nu cunosc istoria sau semnificatia unei institutii monarhice , in disperare , unele dintre acestea discuta despre monarhie.
Eu cred ca nu este cinstit sa se profite de naivitatea sau de necunostinta unora , pentru ca tocmai acesta a fost si este una dintre "armele" politicienilor in manipularea unora in anume directii dorite in atingerea unor"tinte"
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Laura Ciobeica a scris:

Bine punctat. "Oculta financiara" conduce din umbra (mai mult sau mai putin) si suntem marioneta europei vrem nu vrem. Talpa uniunii europene si-a pus calcaiul pe noi si dat fiind ca presedintele nostru este unul din cei care si-au exprimat dorinta de a fonda uniunea statelor europene cum sa pretindem sa ne folosim independenta si autoritatea de a stabili intern oranduirea legislativa, sociala si fiscala.
Sunt furioasa si poate transanta din aceasta cauza dar lucrurile sunt prea evidente si nu putem face abstractie ca viata romanilor este condusa de altii.


sigur ca lucrurile sunt evidente... si sunte certe...

pentru cine e curios, cautati numai expunerile de motive, notele de fundamentare ale legislatiei ("ordonante" de "urgenta") in domeniul economic, financiar- fiscal (ca asta doare (la propriu) cel mai tare populatia) aparuta in ultimii 2-3 ani...

si in toate o sa gasiti "la cererea..." , avand in vedere recomandarea...", "avand in vedere angajamentul... "...

se va schimba ceva in bine cand se va gasi un om care sa fie "sanctionat" de finantele internationale ca nu respecta (sau ca negociaza, macar) "directivele"... sau va aparea un ministru de finante care sa fie declarat de finantele internationele "cel mai prost" din europa (nu ce-a fost declarat ialomiteanu:)) )

... nu stiu care poate fi un asemenea om... in niciun caz asta (actualu' "presedinte").

... probabil trebuie un "reset", sa vedem ce apare...





Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
ContSters233047, utilizator
A vorbi din auzite....din mondenitatile de la colt de reviste sau de strada fie ea si din buricul targului...ca sa nu zic barfa......nu mi se pare o atitudine corecta si morala......ca tot vorbim de moralitate......
iar toleranta...nu ne putem lua de defectele unui om sau de varsta acestuia.....
daca nu dam o sansa si nu putem asculta si partea adversa ...ajungem la un dialog al surzilor din Agora......
Asa cum am mai spus referitor la sangele albastru....nu mai departe de vestita nunta a cuplului princiar britanic....daca ne luam dupa tabloide si dupa realitate...cea care va urca pe tron la un moment dat provine dintr o ilustra familie necunoscuta ....fara sange albastru...
Asa cum am spus modernizarea si a facut loc si in marile monarhii europene si nu e singurul exemplu....am mai spus de doua ori....
Cred ca problema sangelui albastru....este falsa....pana la urma conteaza omul si valorea in sine a acestuia...ce face..ce ar putea sa faca...dar trebuie sa i dam sansa sa demonstreze acest lucru....
Sangele albastru este cam ca si ..originea sanatoasa ceruta de comunisti .......care au bagat in inchisoare sau au persecutat oameni valorosi pentru simplul fapt ca nu corespundeau cerintelor unui dosar sanatos....fara a crea discutii aici despre clasele sociale, snobism si alte lucruri acuzatoare...
Potrivit Constitutiei actuale mandatul presedintelui este de 5 ani dar nu mai mult de 2 mandate. S-a trecut de la 4 ani la 5 ani mandatul tocmai pentru ca alegerile parlamentare si locale sa nu se suprapuna cu presedintialele.

Am auzit ieri o afirmatie interesanta de la o persoana care a fost la protest in Piata universitatii: "oamenii spuneau in piata ca nu avem optiune la alegerea unui lider/presedinte si un domn bine a intervenit si a spus ca avem timp sa il "crestem" pentru ca avem alegeri de abia peste 2 ani pentru presedinte". Plecand de la aceasta am mai parcurs inca odata Constitutia Romaniei si este clar ca daca actualul presedinte nu isi da demisia, nu este suspendat de Parlament sau nu este inlaturat de popor, nu exista alta optiune.

Cu parlamentul este alta poveste. Deja Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra faptului ca alegerile nu pot fi comasate. Deci alegerile locale se pare ca vor avea loc in iunie.....urmand cele parlamentare probabil tot spre sfarsitul anului, in noiembrie.

La proteste vin si pro-monarhisti. Sustin monarhia din convingerea ca este cea mai buna optiune a momentului prilejuit de nemultumirea poporului, numai ca tot poporul din strada spune ca: "daca trecem la monarhie si nu o fi bine nici asa, pe ala (se refera la monarh) nu il putem alege odata la 4 ani ca Parlamentul, il avem pe viatza". Aceasta denota faptul ca oamenilor le este teama de decizii pe termen lung....stiti cum se spune: " cine s-a fript cu ciorba, sufla si in iaurt"

Am discutat si cu alti cunoscuti sau prieteni despre instaurarea monarhiei reiesind pregnant din polemici ca in contextul globalizarii, adica a unei lumi vazute ca o unitate la nivel planetar in care vom functiona cu norme si standarde comune, monarhia chiar este un concept perimat.

"Marea finanta a lumii" nu isi permite supravietuirea monarhiei atata timp cat se merge pe principiul uniformizarii....deci ramane in picioare tema: "previziuni versus anacronism".

Exemplul de baza in analizarea unui regim monarhic este Marea Britanie. Daca plecam de la acest model trebuie sa citim atent urmatoarele afirmatii aparute intr-un ziar din Anglia.

[The Daily Telegraph

Monarhia, în subconştientul colectiv
Și totuşi, relaţia dintre regină și supușii săi este mult mai adâncă. Aceasta pentru că monarhia nu ne defineşte doar ca naţiune: ne defineşte ca și indivizi. Respectul și dragostea noastră pentru regină sunt înrădăcinate în subconştientul nostru colectiv.

Este inexplicabil. Este sentimental. Este absurd. Uneori este complet nebunesc. Și totuşi, monarhia funcţionează încă. Aceasta pentru că umanizează ceea ce altfel ar părea ca un stat impersonal, rece și distant. Oamenii care găsesc dificil să priceapă un act al Parlamentului, o directivă de la Bruxelles, o lege semnată de un lord sau de un secretar permanent (toți părți esenţiale ale guvernării) înţeleg ideea existenței familiei regale; împărţim tragediile, bucuriile și dramele ei.

Familia regală este și un motiv de stabilitate
Prezenţa unei familii regale în inima chestiunilor noastre naţionale este unul dintre motivele principale ale extraordinarei stabilități politice din ultimii 200 de ani. În timpul celui de-al II-lea Război Mondial, scriitorul socialist George Orwell a mers atât de departe încât a recunoscut că prezenţa regalităţii a ajutat Marea Britanie să se salveze de la fascism în timpul crizei anilor '30.]

Odata citite aceste randuri vom realiza ca aceste sentimente nu le mai putem gasi decat in randul celor care au apucat Monarhia in Romania, dar cati mai traiesc?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)