avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mandatul european vs prescrierea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mandatul european vs prescrierea

buna ziua,nu am crezut ca voi posta o asemenea intrebare pe forum dar asta e... Pt o pedeapsa de 2 ani si 2 luni de inchisoare ramasa definitiva in 2005 termenul de prescriere e de 5 ani plus pedeapsa asadar inceputul anului 2012,asta stiu.in 2009 procuratura a inaintat mandat european de arestare.din cate am aflat acesta intrerupe termenul de prescriere .daca da ce sa mai poate face in acest sens?va multumesc frumos si astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: oliviaserban , utilizator 16:26, 11 Mai 2012
Sentinta data de Judecatoria sec 1 este eronata si a ramas definitiva deoarece condamnatul nu a avut interes sa o atace pt a se remedia problema de cate instanta superioara si nici procurorul nu a cunoscut legea. Asa cum se observa Curtile de Apel au dat deciziile corecte si aceasta este practica ce se urmareste si este avuta in vedere de catre instante. Din nou, lipsa de experienta a judecatorilor de la judecatorii se simte, lasand in libertate persoane care au savarsit infractiuni.
Daca doamna sau domnul judecator de la J1 ar fi avut bunavointa sa citeasca Legea 302/2004 si un curs de Cooperare judiciara internationala in materie penala pt a sti ce inseamna extradarea cat si mandatul european de arestare s-ar fi abtinut sa pronunte o asemenea hotarare data din cauza lipsei de cunoastere a unei legi speciale.

@Olivia Serban: nu va sfatuiesc sa va incredeti intr-o astfel de hotarare care cu siguranta va ramane izolata.
Este greu de spus intrucat pot exista opinii foarte bine motivate sub aspect juridic.Eu doar am tinut mine ca exista ceva...si am cautat...fara sa ma intereseze in mod special...
Daca despre cererea de extradare se poate discuta la un mod mai clar...cumva...in privinta mandatului european de arestare este discutabil...
Se pot gasi argumente suplimentare peste ceea ce a motivat instanta de la Judecatoria sectorului 1, Bucuresti, daca se cauta cu atentie si daca se aloca timp...si din acest motiv nu as aduce critici acide...
Insa, este dificl deoarece daca un judecator considera intr-un fel este foarte greu sa il convingi ca este altfel.Am avut situatii incalcite si asemnanatoare la care am pierdut la un vot...1-2...dar daca as fi intrat in prima instanta cred ca solutia nu se mai schimba de instanta de recurs...
Nu ar fi deloc exclus ca la CEDO sa se rezolve candva si aceasta problema...greu de spus...dar posibil...

Dupa parerea mea, legea procedurala trebuie respecta indiferent de infractiune si nu sa fie respecata doar daca a furat un ou...
Sunt instante care nu respecta normele de procedura doar pentru ca este vorba de o acuzatie foarte grava si nu este deloc in regula...
Sunt foarte rare aceste cazuri dar exista...
In general nici nu prea le vad avocatii ca sa le invoce si de aceea sunt rare...
suna atat de incalcit si sunt sigura sau asa imi doresc eu ca se mai poate face ceva am citit codul penal codul de procedura penala legea 302 privind extradarea ...nu am inteles mare lucru cred ca mi-am facut o idee,dar cum a-ti spus si dumneavoastra e putin probabil ca instanta sa consdere fondat reculsul pe care urmeaza sa il inaintam.si totusi in ce conditii se poate muta procesul din provincie la bucuresti in cateva zile?
asi fi gandit si eu la fel ca infractoriii trebuie trasi la raspundere , nu conteaza ca unul a ucis violat etc si altul a dat dovada de teribilism prostie... .dar oare nu conteaza deloc faptul ca 8 ani stai ascuns cu frica insotindu-te pretutindeni ;departe de parinti, de copii de tot ce ai lasat in urma.nu stiu. asta nu poate fi considerata nici macar din punct de vedere moral reabilitare.?cred ca e o intrebare disperata...
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2012
oliviaserban, utilizator
SIncer imi pare rau ca va aflati in aceasta situatie, dar din contra, faptul ca un condamnat se ascunde inrautateste situatia. In cazul dvs condamnarea era foarte mica de 2 ani si 2 luni, intr-un an si 2 luni ati fi putut iesi fara probleme, asadar nu merita sa va ascundeti 8 ani departe de familie.

Alte discuții în legătură

Mandatul de urmarire internationala si mandatul european de arestare uttzza uttzza Emiterea mandatului de urmarire internationala nu este una si acelasi lucru cu cerere de extradare. Cererea de extradare este ulterioara emiterii mandatului ... (vezi toată discuția)
Intreruperea prescriptiei executarii pedepsei mai opereaza cand condamnatul a fost pus in libertate? avav avav Buna seara, dragi colegi. Am o speta tare incurcata in penal, mai exact pe prescriptia executarii pedepsei. Iata cum sta situatia: in anul 2001, se judeca si ... (vezi toată discuția)
Prescriptia a doua pedepse portospirate portospirate O sa incerc sa fiu cat se poate de precis. In 2002 am fost condamnat definitiv la 3 ani cu inchisoare pt inselaciune. In 2004 am fost condamnat din nou, in ... (vezi toată discuția)