avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzarea uscatoriei fara acordul tuturor proprietarilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzarea uscatoriei fara acordul tuturor proprietarilor

Locuiesc intr-un bloc cu 15 apartamente. 13 proprietari vor sa vanda uscatoria pentru a face termoizolatia iar 2 proprietari nu sunt deacord. Eu nu vreau ca uscatoria sa fie vanduta pentru ca o folosesc dar acum cateva zile, la o sedinta de bloc, mi s-a spus ca si daca nu vreau ca uscatoria sa fie vanduta, aceasta se va vinde pentru ca majoritatea locatarilor vor si legile s-au schimbat in ultima perioada. Am observat ca presedintele asociatiei de proprietari deja aduce potentiali cumparatori in uscatorie pentru a le arata spatiul.
Din ceea ce am citit pe internet am inteles ca unele legi s-au schimbat dar am citit si ca in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 24 din data de 12 ianuarie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie, printre altele, faptul ca incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
In Decizia Curtii Constitutionale mai scrie: "Asadar, Curtea constata ca instrainarea coproprietatii fortate cu votul majoritatii de 2/3 dintre proprietari echivaleaza practic cu o vanzare a bunului altuia, fara a exista consimtamantul proprietarilor care nu au votat sau au votat impotriva, avand drept consecinta incalcarea dispozitiilor art. 44 din Constitutie."

Ce parere aveti? Se poate vinde uscatoria fara acordul meu?

Va multumesc!
Eu am renuntat din start la uscatorie. Am inteles ca se pot aduce venituri asociatie. De aceea am acceptat situatia cu balconul. Dar in momentul in care am vrut sa curat balconul si am chemat-o pe dna administrator sa fie de fata cand arunc mizeriile celorlalti , iimi spune ca mi sa face o favoare . In conditiile in care banii pe care i-au obtinut din inchirierea uscatoriei s-au dus pe intretinerea vecinului care din 2009 nu a mai platit nimic. Care e dat in judecata, care si-a instrainat apartamentul in timpul judecatii, care locuieste in continuare fara nici o problema si caruia dna administrator i-a cerut permisiune sa ii aruncam mizeriile depuse acolo.
in concluzie intrebarea este : legal , ca vecin al uscatorie trebuie sa mi se ceara semnatura pentru uscatorie sau nu. Nu inteleg cum se interpreteaza "vecin direct afectat ".

Multumesc
Daca uscatoria nu a fost inca inchiriata, da, trebuie sa vi se ceara acordul ca proprietar direct afectat.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie:locuiesc la etajul 4 al unui bloc cu 4 etaje+mansarda si uscatoria se afla langa apartamentul meu,avand un perete comun cu acesta.In urma discutiei cu vecinii e posibil ca 50+1 dintre acestia sa fie de acord sa concesionez uscatoria pe o perioada x de timp in favoarea mea,pt a o anexa locuintei.In schimb eu ma oblig sa fac bransamentul si sa trag coloana de gaze pe scara noastra.Am mai citit si m-am mai interesat,dar tot nu am reusit sa ajung la un notar,poate ma poate indruma,dar pana atunci am totusi niste nelamuriri,poate ma puteti ajuta dvs.
-suntem 14 proprietari,asta inseamna ca am nevoie de acordul a 8 prop(cu mine inclusiv) pt a fi totul legal legal?
- prin terte persoane inteleg ca se are in vedere persoanele care nu apartin scarii,nu vad cum terte persoane se poate referi la un proprietar.Este adevarat?
- consecinta a pct 2,dupa cum suna legea, as spune ca acordul vecinilor afectati este necesar atunci cand se doreste schimbarea destinatiei sau modificarea spatiului supus inchirierii/concesionarii.
- care este exact procedura in cazul concesionarii?ma duc la vecini cu tabelul pt semnatura,care se probeze ca am acceptul a 50+1,apoi merg la asociatie pt a lua la cunostiinta?In lege scrie ca tb acordul Asoc de Prop,dar din cate stiu,Asoc ia decizii cu majoritate,iar daca eu oricum deja am acceptul majoritatii,presedintele Asoc doar constata sau tb facuta si alta sedinta cu aceiasi 50+1 de pe scara care sa mai semneze o data ca sunt de acord?
- pentru a fi sigur ca totul este perfect legal si neatacabil de catre oricine( viitori vecini poate) as vrea sa merg la notar sa egalizam totul.In acest caz intre cine si cine se incheie cntr de concesiune,intre mine si Asoc (reprez de presedinte) ?

Multumesc anticipat,sunt pe cale sa finalizez si nu stiu cum sa procedez sa fie totul in regula.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
alina1982, utilizator
Pentru a vi se concesiona uscatoria aveti nevoie de:
- acordul a 50% + 1 dintre proprietarii scarii deoarece este proprietate comuna numai a celor care locuiesc pe acea scara;
- acordul expres al proprietarilor direct afectati (palier, sus, jos) este necesar in orice actiune inseamna sau ar presupune deranjul lor;
- acordul comitetului executiv al asociatiei.

A nu se confunda acordul majoritatii cu acordul comitetului executiv deoarece poate vecinii sunt de acord, dar comitetul executiv are in vedere alte criterii pentru inchirierea acelui spatiu. Deci este un lucru separat.

Este perfect daca acest contract de concesiune il faceti la notar pentru ca el va avea o putere mai mare, fiind astfel legalizat, decat daca ar fi fost un contract simplu din cadrul asociatiei, desi nici acesta nu ar fi nelegal.

In afara de barterul pe care il propuneti asociatiei pentru inchiriere mai trebuie sa stiti ca nu puteti modifica constructiv acel spatiu. Deci il inchiriati si il mobilati, dar nu deschideti ferestre, nu spargeti pereti pentru usi etc. Pentru asta ati avea nevoie de autorizatie de constructie, iar aceasta vi s-ar da pe dovada ca vreti sa modificati proprietatea personala, nu o locatie inchiriata pe care nu aveti act de proprietate.
Dv., in calitate de locatar al unei parti din proprietatea comuna pe care capatati un drept de folosinta exclusiv, deosebit de o folosinta comuna impreuna cu vecinii dv., atunci se cheama ca in acest caz deveniti, si numai pentru acest caz, un tert.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uscatoria edwe69 edwe69 avem 19 apartamente pe scara si 18 apartamente sunt de acord sa vanda uscatoria,se poate fara acordul celui de-al 19 propietar?multumesc. (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Uscatorul de la bloc violetasaramet violetasaramet Stau la parter si langa mine este uscatoria care nu se foloseste ca uscator ci ca magazie de cateva apartamente. Blocul are 19 apartamente iar proprietarii de ... (vezi toată discuția)