avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzarea uscatoriei fara acordul tuturor proprietarilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzarea uscatoriei fara acordul tuturor proprietarilor

Locuiesc intr-un bloc cu 15 apartamente. 13 proprietari vor sa vanda uscatoria pentru a face termoizolatia iar 2 proprietari nu sunt deacord. Eu nu vreau ca uscatoria sa fie vanduta pentru ca o folosesc dar acum cateva zile, la o sedinta de bloc, mi s-a spus ca si daca nu vreau ca uscatoria sa fie vanduta, aceasta se va vinde pentru ca majoritatea locatarilor vor si legile s-au schimbat in ultima perioada. Am observat ca presedintele asociatiei de proprietari deja aduce potentiali cumparatori in uscatorie pentru a le arata spatiul.
Din ceea ce am citit pe internet am inteles ca unele legi s-au schimbat dar am citit si ca in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 24 din data de 12 ianuarie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie, printre altele, faptul ca incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
In Decizia Curtii Constitutionale mai scrie: "Asadar, Curtea constata ca instrainarea coproprietatii fortate cu votul majoritatii de 2/3 dintre proprietari echivaleaza practic cu o vanzare a bunului altuia, fara a exista consimtamantul proprietarilor care nu au votat sau au votat impotriva, avand drept consecinta incalcarea dispozitiilor art. 44 din Constitutie."

Ce parere aveti? Se poate vinde uscatoria fara acordul meu?

Va multumesc!
Faceti niste mici confuzii care duc la concluzii catastrofale....! :)
Pai 14 din 15 or putea vinde neconstitutional o parte din proprietatea comuna, adica mp acela din usa dv., dar taxa pe care "viitorul" proprietar v-ar pune-o pentru trecerea in apartament, ar intra in buzunarul lui, nu al asociatiei.
Pe de alta parte o asemenea vanzare nu s-ar putea face in niciun caz.
Dar nici macar inchirierea acelui spatiu nu s-ar putea face macar pentru ca ar trebui sa va dati acordul si dv. ca proprietar afectat direct si banuiesc ca nu ati vrea.
Aaaa, ati putea inchiria dv. acel mp pe care sa-l folositi in exclusivitate si pentru care sa platiti o chirie asociatiei.... Asta da!

Asa ca....lasati "compromisurile" acolo unde le e locul si ganditi-va numai la cum trebuie aplicata legea, nu ipoteze de lucru.....
Credeam ca am stabilit ca nu se poate vinde.
Asa a zis si curtea, da?
De ce imi puneti cuvinte in gura? (sau in scrisuri)

Si discutiile ulterioare au continuat pe alt aspect, acela al inchirierii, despre care nu s-a pronuntat curtea. Pana la proba contrarie (schimbarea legii sau declararea art. respectiv neconstitutional) aplicam legea 230 care spune ca spatiul se poate inchiria cu acordul a 2/3 si al vecinilor direct afectati.

Deci, ce nu e clar? Sunteti vecin direct afectat, opuneti-va. Poate ramane asa cum e acum, poate cineva va va intreba daca vreti folosinta exclusiva contra cost (si nu mai intra alt vecin), sau poate AS va va da in judecata ca sa obtina din partea curtii obligarea Dvs. sa fiti de acord cu inchirierea catre un tert (ramane la latitudinea curtii sa decida daca da sau nu)


Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
arockz, utilizator
Noi am inchiriat toate uscatoarele, boxele, spatiile comune de la subsol sau de pe casa scarii.
Au fost propuneri sa vindem dar am reusit sa evitam vanzarea. Vanzarea, pe langa faptul ca era la limita legii indiferent ca discutam astazi sau acum 10 ani, insemna modificarea actelor de proprietate ale tuturor apartamentelor avand in vedere noua cota indiviza. Banii incasati se puteau cheltui usor pe o hidroizolatie sau ceva de felul acesta care dupa 4-5 ani necesita alti bani si nu mai aveam ce vinde...
Asa ca am preferat inchirierea si-acum avem venituri din chirii ce reprezinta cam 10% din cheltuielile unei luni sau 40-50% din reparatiile unui an.
Foarte greu a fost de convins un proprietar care folosea un uscator de peste 20 de ani, singur, fara sa plateasca nimic la asociatie... Voia sa-l foloseasca in continuare la fel, argumentand ca legea nu ne da voie sa-l inchiriem daca el vecin afectat direct (era lipit de apartamentul sau) nu este deacord.
Am fost nevoiti sa stricam Yalla, sa montam alta si sa dam chei la mai multi proprietari ca sa foloseasca acea incapere. A fost o perioada de cateva luni cand erau numai reclamatii din partea acelui vecin ca este deranjat la orice ora ca intra vecinii in uscator...
In final "s-a dat pe brazda" si i l-am inchiriat lui. Plateste lunar dar este suparat si-acum vine la asociatie cu tot felul de sesizari si reclamatii, sigur nelegate de acel spatiu.
arockz a scris:

Pana la proba contrarie (schimbarea legii sau declararea art. respectiv neconstitutional) aplicam legea 230 care spune ca spatiul se poate inchiria cu acordul a 2/3 si al vecinilor direct afectati.


Domnule @arokz, daca tot faceti referire la legi si articole, probabil ca le mai si cititi.
Eu personal pastoresc juridic mai multe asociatii de proprietari, care, fara falsa modestie, sunt multumiti de serviciile mele, adica vorbesc in cunostiinta de cauza.
Nu se poate inchiria un spatiu comun cu acordul a 2/3 din vecini, ci cu acordul majoritatii.
Mai cititi art. 39 din legea 230, sau lasati problemele juridice in seama specialistilor, ca de aceea existam, nu mai dezinformati lumea.
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
Apoi, daca va inchipuiti ca veti da in judecata un proprietar la Curtea Constitutionala (este ideea dvs.) pentru a-l obliga sa fie de acord cu inchirierea, va informez ca actiunea va fi respinsa ca inadmisibila, pentru ca nu se ocupa Curtea cu asemenea probleme.
Fratilor, daca nu va pricepeti, intrebati inainte sa dati informatii, nu este o rusine, sunteti ingineri, aviatori, pensionari din diverse domenii, tot respectul pentru fiecare.
Dac sunt off-topic, stergeti mesajul, ca la asta stiu ca va pricepeti ca moderatori.
Singurul raspuns serios si singura rezolvare pana acum este cea a d-lui @adriantot, pe care-l felicit.
Interventie moderator
V-as sugera sa cititi cu atentie intreg topicul si sa intelegeti toate parerile, asta inainte de a lua in zeflemea utilizatorii care si-au exprimat parerea.
Dv. vreti sa iesiti din aceasta discutie pe o usa prea mica pentru blazonul pe care vi-l afisati.
Mie mi-e foarte clar ca ati facut niste confuzii initial - vezi "coada pestelui, probabil v-ati documentat intre timp si ati intors-o usurel pe parcurs, iar acum incercati sa iesiti victorios, zeflemisindu-i pe altii.

Si ca sa va exemplific, nici eu, nici @arockz nu avem pareri diferite de ale lui @adriantot in privinta diferentei dintre "instrainare" si "inchiriere" si Decizia Curtii Constitutionale.
In rest, cum se face inchirierea, acesta este un aspect secundar al discutiei.

Incercati sa nu mai creati offtopic.

Alte discuții în legătură

Uscatoria edwe69 edwe69 avem 19 apartamente pe scara si 18 apartamente sunt de acord sa vanda uscatoria,se poate fara acordul celui de-al 19 propietar?multumesc. (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Uscatorul de la bloc violetasaramet violetasaramet Stau la parter si langa mine este uscatoria care nu se foloseste ca uscator ci ca magazie de cateva apartamente. Blocul are 19 apartamente iar proprietarii de ... (vezi toată discuția)