avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzarea uscatoriei fara acordul tuturor proprietarilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzarea uscatoriei fara acordul tuturor proprietarilor

Locuiesc intr-un bloc cu 15 apartamente. 13 proprietari vor sa vanda uscatoria pentru a face termoizolatia iar 2 proprietari nu sunt deacord. Eu nu vreau ca uscatoria sa fie vanduta pentru ca o folosesc dar acum cateva zile, la o sedinta de bloc, mi s-a spus ca si daca nu vreau ca uscatoria sa fie vanduta, aceasta se va vinde pentru ca majoritatea locatarilor vor si legile s-au schimbat in ultima perioada. Am observat ca presedintele asociatiei de proprietari deja aduce potentiali cumparatori in uscatorie pentru a le arata spatiul.
Din ceea ce am citit pe internet am inteles ca unele legi s-au schimbat dar am citit si ca in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 24 din data de 12 ianuarie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie, printre altele, faptul ca incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
In Decizia Curtii Constitutionale mai scrie: "Asadar, Curtea constata ca instrainarea coproprietatii fortate cu votul majoritatii de 2/3 dintre proprietari echivaleaza practic cu o vanzare a bunului altuia, fara a exista consimtamantul proprietarilor care nu au votat sau au votat impotriva, avand drept consecinta incalcarea dispozitiilor art. 44 din Constitutie."

Ce parere aveti? Se poate vinde uscatoria fara acordul meu?

Va multumesc!
Daca spalatoria este inchiriata la terte persoane, asociatia de proprietari incaseaza o chirie care adunata timp si pe langa alte sume alimenteaza fondul de reparatii al asociatiei, bani care sunt folositi pentru plata unor reparatii la proprietatea comuna, astfel incat in listele de intretinere sa nu se mai impovareze sumele lunare ale cotelor.
Bun, deci cetateanul-proprietar si locator, prin intermediul asociatiei, are un folos pentru ca incaseaza chiria, o parte din chirie.
:offtopic:
In profilul meu nu scrie nimic despre asociatii de vreun fel. Sunteti sigur ca v-ati uitat la profilul meu?;) Iar acolo pot sa scriu ce vreau eu.
LATER EDIT
Nu sterg ce-am scris mai sus, dar m-am dus sa vad daca chiar ce spuneti ar putea fi adevarat. Nu eu am facut modificarea, probabil adminul site-ului, si eu am remodificat acum asa cum era initial.
Deci ati citit bine, dar nu era productia mea...

Nu, primul impuls al meu este sa vada si altii mesajele dv. :)
Cel putin, daca bezna o fi in mintea mea, macar imprevizibila sa fiu! :rolleyes:
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
elga50, moderator
Eu inteleg asa din motivatia curtii:
1. nu se poate vinde o proprietate comuna fara acordul a 100% din proprietari, ceea ce pare si logic ... dar se poate vinde cu acest acord de 100%
2. nu se face deloc referire la inchiriere/ concesionare asa cum permite art. 39 din L230/2007, deci oricine poate beneficia de drept exclusiv de folosire a proprietatii comune sau a unei parti daca majoritatea decide asta impreuna cu vecinii direct afectati ... si mi se pare logic ca asociatia sa o faca contra cost, astfel ajutandu-si membrii

Art. 39. -Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.




Interventie moderator
Va rog sa incetati discutiile pe tema profesiilor, nu sunt de folos aici nimanui.
Sa ramanem on-topic va rog.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
arockz, utilizator
In mesajul pe care @arocz l-a sters intrebam cat se poate de ontopic: cu ce-l incalzeste pe proprietar ca nu se poate vinde spatiul comun fara acordul lui, fiind proprietar pe acel spatiu, dar se poate inchiria, concesiona, etc..., cu majoritate de voturi, adica fara acordul lui?
Mai poate folosi el la propriu acel sptiu, mai poate el usca rufele in acea uscatorie, care, desi i-a ramas in proprietate, o foloseste exclusiv altcineva in baza unui contract?
Sa nu incepeti iar cu avantajele chiriei primita pe acel spatiu, de care beneficiaza asociatia la renovari, interfoane, etc.
Observ cu tristete ca toti marii meseriasi in administrarea asociatiilor ocoliti raspunsul.
Stiu ca o sa-mi sariti toti la beregata, dar in final suntem toti membrii unei asociatii si ne intereseaza opinia dvs.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
:offtopic: In interventia de moderator si stergerea mesajului a primat pe alta parte a mesajului.

Acum, on-topic, toti cunoastem dezavantajele traiului in comun. Acesta este unu din ele. Daca ar trebui peste tot acordul in unanimitate in asociatii nu se va mai face niciodata nimic. Nici macar in aceeasi familie nu poate exista tot timpul un acord total, dar exista tot timpul compromisuri.

Compromisul poate fi asa:
1. i se da drept exclusiv utilizatorului contra cost
2. el este recompensat prin darea in folosinta exclusiva altcuiva, contra cost

Legiuitorul, desi poate nu pare clar, cred ca va respinge o tema de neconstitutionalitate, asemanatoare celei de la care a plecat topicul, daca aceasta ar fi intemeiata intr-un caz de inchiriere a partilor comune.
Sau daca o va face ne comformam atunci.

Deci legea 230/ 2007 este inca in vigoare si asta a prevazut.
Pana avem alta, cu asta defilam. Pentru ca daca facem invers suntem in cealalta parte a legii, incalcand prevederile ei.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
arockz, utilizator
De ce nu ar putea exista si al treilea compromis, acela ca fiecare familie sa plateasca pentru termoizolatie? (va spun eu sigur ca toti au bani)
In legea la care faceti referire, la Art. 42, scrie: "Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii".
Eu am un perete mare, comun cu acest spatiu. Nu s-ar incalca legea daca s-ar vinde uscatoria fara acordul meu?

Am vazut ca unii utilizatori spun ca in instanta, la nivelul asociatiei de proprietari va prima interesul general sustinut de votul majoritatii,care de altfel asigura si un aport financiar periodic in gestiunea asociatiei de proprietari.
Eu am un metru in fata usii pe care il folosesc numai eu, cand intru in apartament. Daca maine, 14 proprietari din 15 decid sa vanda acel spatiu comun prin care eu intru in apartament, mergand pe acelasi principiu, probabil ca se va putea vinde. Cumparatorul ar putea sa puna taxa de trecere prin acel loc si o parte din bani ar asigura un aport financiar periodic inclusiv in gestiunea asociatiei.

Alte discuții în legătură

Uscatoria edwe69 edwe69 avem 19 apartamente pe scara si 18 apartamente sunt de acord sa vanda uscatoria,se poate fara acordul celui de-al 19 propietar?multumesc. (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Uscatorul de la bloc violetasaramet violetasaramet Stau la parter si langa mine este uscatoria care nu se foloseste ca uscator ci ca magazie de cateva apartamente. Blocul are 19 apartamente iar proprietarii de ... (vezi toată discuția)