procmarci a scris:
Curtea anuleaza acele prevederi ca neconstitutionale, dar nu ofera alta varianta de instrainare, iar tinand cont ca prevederile punctelor introduse erau prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007, rezulta ca raman aplicabile si in cazul instrainarii, ca si in cazul inchirierii, acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei, (nu 100%) conform aceluiasi art. 39.
Explicatia cu privire la decizia Curtii, data mai sus as reformula-o si-am rugamintea sa spuneti daca gresesc:
Curtea anuleaza acele prevederi ca neconstitutionale, dar nu ofera nici o varianta de instrainare, iar tinand cont ca prevederile punctelor introduse erau prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007, rezulta ca ramane aplicabil articolul 39 asa cum este in legea 230. Adica proprietatea comuna poate fi u tilizata cu acordul majoritatii "în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune" si nu poate fi vanduta, cel putin conform acestui articol la care ne referim.
Eu consider ca atunci cand s-a dorit modificarea articolului 39 din legea 230/2007 s-a vrut ca in afara de cele trei posibilitati (contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune), asociatiile sa aiba si posibilutatea de instrainare, de vanzare. Ori Curtea stabileste ca instrainarea este neconstitutionala.
In mod automat, avand in vedere ca instrainarea este o tranzactie definitiva, de transfer de proprietate (fata de celelalte trei moduri de folosire), legiuitorul (prin L170), stabilea ca aceasta sa se faca doar cu acordul a peste 2/3 dintre proprietari, adica mai multe voturi decat sunt necesare in cazul inchirierii ceea ce era norma si logic.
Acum Decizia stabilind ca instrainarea, vanzarea nu este constitutionala, automat nu mai aveam nevoie de 2/3 ca nu mai putem vinde ci doar inchiria, folosi, concesiona.