Locuiesc intr-un bloc cu 15 apartamente. 13 proprietari vor sa vanda uscatoria pentru a face termoizolatia iar 2 proprietari nu sunt deacord. Eu nu vreau ca uscatoria sa fie vanduta pentru ca o folosesc dar acum cateva zile, la o sedinta de bloc, mi s-a spus ca si daca nu vreau ca uscatoria sa fie vanduta, aceasta se va vinde pentru ca majoritatea locatarilor vor si legile s-au schimbat in ultima perioada. Am observat ca presedintele asociatiei de proprietari deja aduce potentiali cumparatori in uscatorie pentru a le arata spatiul.
Din ceea ce am citit pe internet am inteles ca unele legi s-au schimbat dar am citit si ca in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 24 din data de 12 ianuarie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie, printre altele, faptul ca incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
In Decizia Curtii Constitutionale mai scrie: "Asadar, Curtea constata ca instrainarea coproprietatii fortate cu votul majoritatii de 2/3 dintre proprietari echivaleaza practic cu o vanzare a bunului altuia, fara a exista consimtamantul proprietarilor care nu au votat sau au votat impotriva, avand drept consecinta incalcarea dispozitiilor art. 44 din Constitutie."
Ce parere aveti? Se poate vinde uscatoria fara acordul meu?
Undeva, nu mai stiu unde, este legiferat si ceva de genul: "in cazul modificarii suprafetei utile a unei proprietati individuale dint-un bloc..., trebuiesc refacute toate actele de proprietate ale apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie din blocul respectiv pentru ca fiecare va avea o alta cota indiviza din proprietatea comuna".
Asa ca in cazul cumpararii unui uscator (s-a mai intamplat), acesta devine proprietate individuala si are o suprafata utila (pana la cumparare era suprafata comuna). Aceasta suprafata utila se aduna acum la celelalte suprafete utile individuale si aceasta constituie baza de calcul a noii cote indivize pentru toti proprietarii.
Acelasi lucru se intampla si daca un proprietar isi darama peretele dintre sufragerie si balcon, marind astfel SU a apartamentului.
Ce inseamna vecini afectati direct ? M-am mutat recent la parterul unui bloc de 4 etaje care are uscatoria la parter, dar nu am perete comun.Scara mai are un balon adiacent la fiecare etaj. Pana in august 2011 uscatoria a fost inchiriata de firma care este proprietara altui apartament de la parter.De atunci uscatoria sta inchis in speranta ca se va inchiria. Eu m-am mutat in februarie si pana acum nu mi s-a dat cheia de la uscatorie, spunandu-mi-se sa fac curat la balconul de la etajul 1(care era folosit ca si tomberon). Am vorbit cu cineva sa vina cu o masina, am anuntat presedinta si administratora de 1saptamana intentia de a debarasa balconul. Presedinta mi-a dat cheia, dar administratora imi spune ca mi se face un favor, sa curat mizeria altora si sa ma duc sa usuc rufele acolo. Oricum doar eu si persoana platita de mine sa duca mizeria cu masina am facut curat acolo. Eu i-am dat bani sa cumpere o vopsea pentru igienizare.
In concluzie , daca nu mi s-a cerut semnatura , ca noi proprietari pentru inchirierea uscatorie , aceasta se poate inchiria?
Cred ca acum sunt offtopic: banii pe care ii dau pe materialele de igienizat, zugravit cu bon fiscal mi se pot scadea din intretinere, legal?
Daca acel uscator de la parter asteapta acum sa fie inchiriat, inchiriati-l dumneavoastra si ati rezolvat problema atat pentru familia dv cat si pentru asociatie care va incasa chiria.
Faptul ca acel uscator a fost inchiriat si va fi inchiriat poate avea in spate hotararea adunarii generale, acordul vecinilor si/sau decizia comitetului executiv cu mult timp inainte ca dv sa va fi mutat in acel bloc. Asa ca nu aveati cum sa va dati acordul pe acea vreme.
Asociatia va oferit totusi un spatiu pe care sa-l folositi. Este normal ca oricine preia un spatiu pentru al folosi si amenaja trebuie sa faca curatenie. Asociatia nu poate deconta sumele cheltuite de dumneavoastra decat daca aveti un contract de inchiriere si platiti o chirie lunar, iar in contract s-a prevazut ca asociatia va preda spatiul in stare buna de folosinta, curat, zugravit, mobilat...sau se prevede clar ca va deconteaza cheltuielile facute pentru amenajare.
Eu nu imi permit sa platesc 150 euro/luna doar sa usuc rufe, avand in spate rate de sute de euro.
Va rog spuneti-mi in care lege scrie ca eu , noua proprietara nu am dreptul sa folosesc un spatiu comun care imi apartine prin contractu de vanzare-cumparare. Iar acel spatiu pe care doar eu l-am curatat si igenizat il vor folosi si ceilalti locuitori ai etajului 1, care de ani de zile asteapta sa vina cineva sa le arunce mizeria.
Cred ca trebuie sa va hotarati ce vreti.
Inteleg ca ati inclinat totusi catre balconul de la et 1. L-ati curatat, aveti cheia.
Folositi-l, in baza dreptului la folosinta unui spatiu comun.
Renuntati la ideea cu uscatoria deoarece aceasta problema a fost transata de asociatie inainte de venirea dv. in bloc.
Cat despre exclusivitate, trebuia sa fi stabilit inainte cu presedinta asociatiei, atunci cand v-a dat cheia de la balconul et.1, sa va faca un contract de inchiriere prin care sa va fie acordat dreptul exclusiv de folosinta, platind pentru aceasta cu igienizarea acestuia si cu o suma modica lunara.
Sigur ca trebuie sa aveti si acordul proprietarilor de la et.1 (ei sunt cei afectati pentru balconul de la et.1) si nu cred ca veti intampina piedici, daca toata lumea stie ca v-ati ocupat de curatenia acestuia.
Incercati sa obtineti o forma scrisa a dreptului de folosinta exclusiva pentru a nu avea conflicte ulterioare.
Daca nu puteti sau nu vreti sa obtineti aceasta exclusivitate, platind o chirie, atunci macar intelegeti-va cu vecinii care doresc si ei folosirea balconului de la et.1 sa va plateasca materialele pe care le-ati cumparat din banii dv.
Uscatoria
edwe69
avem 19 apartamente pe scara si 18 apartamente sunt de acord sa vanda uscatoria,se poate fara acordul celui de-al 19 propietar?multumesc. (vezi toată discuția)