avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza?

Buna seara ,asi dori si eu o opinie,tatal meu a fost accidentat mortal de catre un conducator auto ce conducea un renault simbol pe dn67,din expertiza efectuata rezulta ca soferul avea o viteza de 40 km.ora viteza cu care nu am fost de acord si o sa va dau detalii,urmele de franare ale autovehiculului au fost de 5,05 pana la impactul cu tatal meu ,,pieton,,,4.40metri parcusi cu victima pe sub masina si 12,80 metrii pana la oprirea definitiva a masinii,specific ca tatal meu era culcat pe carosabil ,din cauze nestiute inca urmand sa ne anunte cei de la medicina legala,viteza maxima permisa in zona impactului fiind localitate ,este de 50 km.h,drumul era perfet curat si fara obstacole ,perfect intins,,iar acostamentul masurand cca 5.5 m.unde de obicei parcheaza nenumarate tiruri noaptea deoarece peste drum se afla un hotel cu restaurant .in seara cu pricina nu se afla nici o masina parcata fapt care ma face sa gandesc ca accidentul se putea evita daca soferul vira putin dreapta .va rog sa/mi spuneti opiniile dumneavoastra in legatura cu acest caz si daca accidentul putea fi evitat .st=5,5+4,40+12,80=22,25m aplicand relatiile 10.68, 10,69, 10.71 din biliografie .Este cazul sa cerem o contaexpertiza ? va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra ,si intrebari despre caz daca e cazul .
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
crissandra75, utilizator
Formula cu care se determina viteza avuta inaintea franarii, dupa urma lasata de cauciucuri este:
Va= 1,8*t*g*f1 + radical(26*g*f2*Sfranare)
unde t=0,2sec timpul pana cand sist de franare intra in regim constant
g=9,81 m/s2
f1=0,65 coef de aderenta minim
f2=0,7 coef de aderenta maxim
Sfranare=distanta urmei de franare
La urma de franare de 8m rezulta viteza auto de 40 km/h.

Ca sa poata cineva calcula viteza la care se putea evita accidentul trebuie sa citeasca tot dosarul. Datele pe care le oferiti (doar distantele de franare in anumite momente) nu sunt deloc suficiente. Ce conditii meteo erau, vizibilitatea, etc. Iar faptul ca victima era intinsa pe jos este un caz cu totul special si foarte rar, unde nimeni nu s-ar astepta sa intalneasca asa ceva pe strada.
Pe drumurile asfaltate din Romania, in realitate o masina cu abs se opreste chiar si in 5m la 40km/h. Calculele care se fac in expertize au o marja de eroare de cam 10% in plus, nu in minus. Adica daca o masina se opreste in 15m reali, dupa calcule ies cam 16,5m.
Ideea cu evitatul accidentului prin ocolirea victimei, nu prea are sustinere, deoarece reactia omului in cazuri extreme este sa calce frana si nu sa faca manevre de pilot profesionist. O persoana cu experienta ar fi putut sa o faca, chiar si cu riscul iesirii in decor...
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
amcteam, utilizator
Atunci sa inteleg caci cu 40.km.ora ,cat sa demonstrat la expertiza ca avea masina (dotata cu ABS) putea frana total in 5m?s-ar fi putut evita accidentul ?
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
V-am spus dupa calculele expertilor la 40 km/h masina se opreste in 7-8m. In realitate insa, puteti sa si verificati, la 40 km/h se poate opri si in 5m daca e asfalt uscat.
Poate nu ati inteles exact din expertiza. Imi este foarte greu sa cred ca un expert poate spune ca la o urma de franare de 22m masina circula doar cu 40 km/h!!! Poate expertiza spune ca aceasta ar fi fost viteza de evitare 40 km/h. Care e mult mai plauzibila.
In plus la masinile cu abs nu prea ramane urma de franare.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
amcteam, utilizator
nu nu nu ,din raportul de expertiza rezulta ca: conducatorul autovehiculului circula cu viteza de 39,5 km/h si ca accidentul se putea evita doar daca ar fi avut intre 36-38 km/h.este clar ca a fost favorizat de catre expert ,(dupa parerea mea ),nu stiu unde sa ma mai adresez sa mi se faca dreptate .la politie nu a vrut sa mi se dea nici un fel de copie dupa raportul din seara respectiva pentru a cere o consultanta la un alt expert ,mi sa spus ca trebuie sa depun daca doresc o cerere de reevaluare a raportului de expertiza tehnica care se va face de acelasi expert +expertul care il voi desemna eu dar numai dupa ce le prezint chitanta de achitare a platii si apoi dupa se vor pune la dispozitie si numai lui dosarul in cauza ,mi se poate refuza acest drept?
Cum se numeste acest expert si din ce laborator face parte (judet)?
Politia este obligata sa va dea o copie dupa schita de la locul accidentului. La fel este obligata sa va dea un exemplar dupa expertiza. Cu aceste 2 documente puteti contacta un expert consultant.
Puteti face, in termen, obiectiuni la expertiza initiala. E bine sa va angajati si un expert consultant (costa in jur de 1000 lei) si sa solicitati o contraexpertiza pe care daca o platiti dv costa cam 800 lei. Nu trebuie sa va lasati. E clar facatura daca spune ca viteza initiala este de 39.5 km/h iar viteza de evitare sub 38 km/h. Mergeti in audienta la comandantul politiei daca cei care se ocupa de dosar nu colaboreaza cu dv.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
amcteam, utilizator

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica elena.popa elena.popa ce mai putem face pentru a se face lumina intr-un dosar penal?In urma cu 11 luni baiatul in varsta de 20 de ani a murit intr-un accident de circulatie ,nu din ... (vezi toată discuția)
Cum pot contesta un expert judiciar tehnic auto Chirita1986 Chirita1986 Buna ziua, Am fost implicat in anul 2009 intr-un accident rutier cu victime.Persoana care consider ca este vinovata pentru producerea ... (vezi toată discuția)
Expertiza accident auto Bisca Bisca Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea ... (vezi toată discuția)