avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza?

Buna seara ,asi dori si eu o opinie,tatal meu a fost accidentat mortal de catre un conducator auto ce conducea un renault simbol pe dn67,din expertiza efectuata rezulta ca soferul avea o viteza de 40 km.ora viteza cu care nu am fost de acord si o sa va dau detalii,urmele de franare ale autovehiculului au fost de 5,05 pana la impactul cu tatal meu ,,pieton,,,4.40metri parcusi cu victima pe sub masina si 12,80 metrii pana la oprirea definitiva a masinii,specific ca tatal meu era culcat pe carosabil ,din cauze nestiute inca urmand sa ne anunte cei de la medicina legala,viteza maxima permisa in zona impactului fiind localitate ,este de 50 km.h,drumul era perfet curat si fara obstacole ,perfect intins,,iar acostamentul masurand cca 5.5 m.unde de obicei parcheaza nenumarate tiruri noaptea deoarece peste drum se afla un hotel cu restaurant .in seara cu pricina nu se afla nici o masina parcata fapt care ma face sa gandesc ca accidentul se putea evita daca soferul vira putin dreapta .va rog sa/mi spuneti opiniile dumneavoastra in legatura cu acest caz si daca accidentul putea fi evitat .st=5,5+4,40+12,80=22,25m aplicand relatiile 10.68, 10,69, 10.71 din biliografie .Este cazul sa cerem o contaexpertiza ? va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra ,si intrebari despre caz daca e cazul .
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
crissandra75, utilizator
Ceea ce relatati in mesajul Dvs. se intampla in Romania? Daca da, este evident ca
sunteti neindreptatita. Expertul trebuie sa depuna un numar suficient de exemplare (un exemplar pentru dosar si cate un exemplar pentru fiecare parte). Dupa depunerea raportului de expertiza de catre expertul desemnat trebuia sa vi se dea un exemplar din raportul de expertiza fara sa solicitati Dvs. acest lucru. Solicitati copia Dvs. dupa raportul de expertiza. Daca nu va da, solicitati, pe cale ierarhica, audiente atat la politie cat si la Parchet. Sa depuneti o cerere a expertizei inainte de a lua cunostinta de continutul expertizei este o utopie. Numai dupa ce cunoasteti continutul expertizei efectuate puteti si aveti dreptul sa formulati obiectiuni, la care expertul este obligat sa raspunda. Pentru raspunsul la obiectiuni nu se poate solicita onorariu. Obiectiunile este bine sa fie formulate de catre expertul pe care doreati sa-l consultati. Nu exista termenul de reevaluare a expertizei facuta de acelas expert. Daca raspunsurile la obiectiuni nu va satisfac puteti solicita efectuarea unei noi expertize, care este efectuata de catre alt expert. Este bine sa desemnati si Dvs un un expert care sa participe, alaturi de cel desemnat de politie, la efectuarea expertzei.
In faza de cercetare penala continutul dosarului nu este public. Expertii au acces la dosar.
Va multumesc din suflet pentru raspunsuri .o sa revin cu detalii despre cazul meu.acelasi domn expert a evaluat si cazul lui ,,danadaia,, din acest forum ,urmariti si cazul ei este foarte interesant ,acesti oameni sunt la fel de nemultumiti ca si mine de acest,, domn expert,, care din pacate nu pot sa-i dau numele pe forum sa-l poata vedea o tara intreaga .
@interventie moderator

In forum se expun opinii asupra problemelor puse in discutie, nu se analizeaza activitatea unor persoane.
Am promis ca revin cu detalii:Astazi am fost in audienta la procurorul de caz prezentandu-mi nemultumirea despre cum a fost facuta expertiza in cazul accidentului tatalui meu .Dupa ce a studiat bine raportul de expertiza inclusiv incercand sa rezolve asa zisa formula de calcul care domnul expert a folosit-o si-a dat seama ca duce la un rezultat eronat,tinand cont si de faptul ca ni sa calculat si cu un coeficient de aderenta de 0.5 in loc de 0,7 pt asfalt uscat si drum perfect ,a ajuns la concluzia ca avem tot dreptul si ne-a si solicitat sa cerem o noua expertiza ,,o contraexpertiza,,.ieri comisarul de caz ne-a spus ca nu accepta o contraexpertiza in cel mai rau caz sa venim cu obiectiuni la prima expertiza ,pai daca eu nu sunt de acord cum sa facut expertiza in totalitate ce obiectiuni pot sa cer daca nu refacerea sa totala ,,de la capat,,.asa ca maine trebuie sa ma prezint la politie sa depun o cerere in care solicit o contraexpertiza dupa cum mi-a sugerat procurorul de caz.intrebarea mea este aceasta contraexpertiza o sa o platesc eu ?si daca pot sa cer sa fie facuta de un expert din alt judet tinand cont ca toti cei 4 desemnati de politie lucreaza in acelasi birou?pot sa vin si cu expert parte totodata?Va multumesc ,astept raspunsurile dumneavoastra.
1) Expertiza o plateste persoana care a solicitat-o. Onorariul expertului intra in chelyieli de judecata care vor fi suportate de persoana vinovata
2) Faptul ca toti expertii sunt colegi de birou constituie un motiv temeinic de a solicita ca contraexpertiza sa fie efectuata de un expert din alt judet
3) Dvs. aveti dreptul sa desemnati un expert parte care va participa alaturi de cel desemnat de politie la efectuarea expertizei. Onorariul expertul parte va fi platit de Dvs.

Cererea prin care solicitati o contraexpertiza ar trebui argumentata temeinic prin formularea de obiectiuni, chiar daca in respectivele obiectiuni se refera la fiecare paragraf din raportul de expertiza.

Succes!

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica elena.popa elena.popa ce mai putem face pentru a se face lumina intr-un dosar penal?In urma cu 11 luni baiatul in varsta de 20 de ani a murit intr-un accident de circulatie ,nu din ... (vezi toată discuția)
Cum pot contesta un expert judiciar tehnic auto Chirita1986 Chirita1986 Buna ziua, Am fost implicat in anul 2009 intr-un accident rutier cu victime.Persoana care consider ca este vinovata pentru producerea ... (vezi toată discuția)
Expertiza accident auto Bisca Bisca Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea ... (vezi toată discuția)