avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza?

Buna seara ,asi dori si eu o opinie,tatal meu a fost accidentat mortal de catre un conducator auto ce conducea un renault simbol pe dn67,din expertiza efectuata rezulta ca soferul avea o viteza de 40 km.ora viteza cu care nu am fost de acord si o sa va dau detalii,urmele de franare ale autovehiculului au fost de 5,05 pana la impactul cu tatal meu ,,pieton,,,4.40metri parcusi cu victima pe sub masina si 12,80 metrii pana la oprirea definitiva a masinii,specific ca tatal meu era culcat pe carosabil ,din cauze nestiute inca urmand sa ne anunte cei de la medicina legala,viteza maxima permisa in zona impactului fiind localitate ,este de 50 km.h,drumul era perfet curat si fara obstacole ,perfect intins,,iar acostamentul masurand cca 5.5 m.unde de obicei parcheaza nenumarate tiruri noaptea deoarece peste drum se afla un hotel cu restaurant .in seara cu pricina nu se afla nici o masina parcata fapt care ma face sa gandesc ca accidentul se putea evita daca soferul vira putin dreapta .va rog sa/mi spuneti opiniile dumneavoastra in legatura cu acest caz si daca accidentul putea fi evitat .st=5,5+4,40+12,80=22,25m aplicand relatiile 10.68, 10,69, 10.71 din biliografie .Este cazul sa cerem o contaexpertiza ? va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra ,si intrebari despre caz daca e cazul .
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
crissandra75, utilizator
gigipopa a scris:

De ce nu asteptati sa vedeti rezultatul celei de-a treia expertize, in conditiile in care dosarul a fost trimis spre completare la parchet ? Cereti ca expertul sa fie din alt judet si alegeti si dvs. un expert observator, din lista MJ. Expertul observator il platiti dvs. Cei doi vor semna impreuna raportul de expertiza tehnica judiciara, iar daca expertul observator nu este de acord cu concluziile celuilalt expert, va intocmi concluzii separate in care va motiva parerea sa.
Puteti insista cu expertiza INEC, dar vi se poate replica ca exista competente in randul expertilor/ specialistilor tehnici judiciari aflati pe lista ministerului justitiei, iar banii conteaza pentru parchet.
Expertiza INEC este expertiza criminalistica, avand alt regim decat expertiza tehnica judiciara.
In fata instantei puteati sa cereti (numai daca aveti motive temeinice, in speta dovezi clare ca este vorba de intentie in cazul accidentului) expertiza criminalistica.


Va multumesc !!!!
elenaciobanu_nt a scris:

Cereti urgent efectuarea unei expertize de catre Laboratorul interjudetean de Criminalistica din cadrul Institutului National de Criminalistica. Uneori solutiile sunt diferite. Parerile sau aprecierile subiective in lipsa calculelor nu au relevanta. Concluziile expertizei sunt esentiale in rezolvarea cauzei.



Din experienta proprie in calitate de expert judiciar auto va sfatuiesc sa nu apelati la Institulu National de Expertize Criminalistice. Daca este cazul solicitati efectuarea unei contraexpertize de catre un alt expert judiciar. Daca va permiteti financiar puteti sa va angajati un expert parte care sa participe la efectuarea expertizei si sa isi spuna punctul de vedere.
cioan

Dar de ce nu este bine sa apelez la INEC?au fost deja efectuate doua expertize ,una in defavoarea noastra si alta in favoarea noastra ,prim procurorul de la judet solicita intradevar o a treia expertiza pentru aflarea adevarului dandu/mi ca intemeiata si argumentata plangerea mea asupra faptului cum sa facut prima expertiza si cum procurorul de caz nu a luat absolut deloc in cauza a doua care era facuta cu multe argumente si justificata cu probe si simulare de la fata locului .Eu nu pot sa am incredere in expertii de la judet ,dupa um v-am spus inculpatul are influenta si mai mult cand am avut acces la dosar am observat ca are un dosar penal pe rol la inalta curte de casatie si justitie pt. conruptie ,de aceea am solicitat trimiterea dosarului la INEC sa nu se mai poata ajunge cu influente .dumneavoastra stiti mai bine si va rog sa/mi raspundeti .sa va mai spun ceva ,expertul desemnat de mine a specificat clar in expertiza sa ca indiferent de viteza pe care o avea conducatorul auto ,el trebuia sa conduca de asa maniera sa poata evita accidentul.Nu era un caz fortuit ,tatal meu aflanduse cazut in decubit pe asfalt in stare de inconstienta inainte de producerea accidentului deci nu era pieton in traversare si nici nu la fortuit ,deci soferul ar fi trebuit sa/l observe de la cel putin 30 m.pe drum luminat,, cum a fost si in seara respectiva ,,si sa fi evitat accidentul daca conducea cu o viteza mai mica decat 51.785 km. ,prin franare brusca.Aici a fost vorba de neatentia soferului ,el fiind insotit si de 3 pasageri .Nu credeti ca cei de la INEC ar sesiza acest lucru?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
crissandra75 a scris:

Dar de ce nu este bine sa apelez la INEC ?

Puteti sa cereti instantei de judecata acest lucru si chiar procurorului, este dreptul dvs., dar este nevoie de acceptul autoritatilor.
In prezent sustineti ca dosarul este intors la procuror, pentru o noua expertiza. Procurorul va fi de acord cu expertiza INEC numai daca exista elemente de intentie in producerea accidentului, asa cum v-am precizat si anterior. Puteti prezenta procurorului elemente de intentie (probe) in producerea accidentului ? Din mesajele dvs. nu am identificat elemente de intentie in producerea accidentului.
Asa cum am mentionat anterior, expertiza INEC are alt statut decat expertiza tehnica judiciara, fiind de domeniul criminalistic.
VA MULTUMESC!!

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica elena.popa elena.popa ce mai putem face pentru a se face lumina intr-un dosar penal?In urma cu 11 luni baiatul in varsta de 20 de ani a murit intr-un accident de circulatie ,nu din ... (vezi toată discuția)
Cum pot contesta un expert judiciar tehnic auto Chirita1986 Chirita1986 Buna ziua, Am fost implicat in anul 2009 intr-un accident rutier cu victime.Persoana care consider ca este vinovata pentru producerea ... (vezi toată discuția)
Expertiza accident auto Bisca Bisca Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea ... (vezi toată discuția)