avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza?

Buna seara ,asi dori si eu o opinie,tatal meu a fost accidentat mortal de catre un conducator auto ce conducea un renault simbol pe dn67,din expertiza efectuata rezulta ca soferul avea o viteza de 40 km.ora viteza cu care nu am fost de acord si o sa va dau detalii,urmele de franare ale autovehiculului au fost de 5,05 pana la impactul cu tatal meu ,,pieton,,,4.40metri parcusi cu victima pe sub masina si 12,80 metrii pana la oprirea definitiva a masinii,specific ca tatal meu era culcat pe carosabil ,din cauze nestiute inca urmand sa ne anunte cei de la medicina legala,viteza maxima permisa in zona impactului fiind localitate ,este de 50 km.h,drumul era perfet curat si fara obstacole ,perfect intins,,iar acostamentul masurand cca 5.5 m.unde de obicei parcheaza nenumarate tiruri noaptea deoarece peste drum se afla un hotel cu restaurant .in seara cu pricina nu se afla nici o masina parcata fapt care ma face sa gandesc ca accidentul se putea evita daca soferul vira putin dreapta .va rog sa/mi spuneti opiniile dumneavoastra in legatura cu acest caz si daca accidentul putea fi evitat .st=5,5+4,40+12,80=22,25m aplicand relatiile 10.68, 10,69, 10.71 din biliografie .Este cazul sa cerem o contaexpertiza ? va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra ,si intrebari despre caz daca e cazul .
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
crissandra75, utilizator
crissandra75 a scris:

VA MULTUMESC!!


Am o nelamurire,care este diferenta dintre o expertiza tehnica judiciara si una efectuata de catre INEC si care este mai eficienta?
NU ati citit cu atentie ce v-am scris anterior.
Elementele mentionate de dvs. referitoare la producerea accidentului de circulatie sunt toate elemente de natura tehnica.
Expertiza criminalistica se face de regula, in cazul in care in cursul cercetarii penale, procurorul sesizeaza aspecte clare privind intentia partii agresoare de a fi savarsit o fapta cu caracter penal. Prin urmare aceasta expertiza vizeaza caracterul criminalistic al evenimentului (intentie, premeditare, asociere, etc.).
Expertiza tehnica judiciara vizeaza caracterul tehnic de producere a evenimentului (cauze tehnice la producerea evenimentului/ defectiuni tehnice, elemente de nerespectare a unor norme tehnice, de circulatie - in cazul dvs., elemente care vizeaza mediul in care s-a produs evenimentul - polei, zapada, viteza excesiva, alcolism, etc.).
Ambele expertize sunt eficiente, in esenta lor, vizand insa aspecte diferite ale producerii unui eveniment (in cazul dvs. eveniment = accident de circulatie).
In cazul unui accident de circulatie, daca in procesul verbal emis de IML, procurorul sesizeaza aspecte care vizeaza elemente de intentie, din partea agresorului, dublate si de alte elemente reiesite din procesul verbal intocmit de catre politie, atunci va fi de acord cu o expertiza criminalistica.
Va multumesc inca o data!!
crissandra75 a scris:

Va multumesc inca o data!!


Ce parere aveti daca cer un experiment judiciar?cu participarea inclusiv a procurorului la experiment? o simulare la fata locului unde sa se demonstreze ca victima cazuta in decubit ,pe un drum iluminat ,era vizibila de la 30 m si ca accidentul putea fi evitat prin franare brusca daca soferul nu avea viteza.Mi sa sugerat si situatia asta dar nu stiu cum se procedeaza .
Cine efectueaza experimentul judiciar?
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
crissandra75, utilizator
Puteti solicita procurorului un experiment judiciar, in faza de cercetare la parchet, daca procesul verbal al politiei nu are suficiente elemente care sa lamureasca producerea evenimentului (calcule tehnice, inregistrari cu aparate verificate metrologic, etc.) sau daca dvs. puteti prezenta documente oficiale care sa conteste mentiunile din PV incheiat de politie. Procurorul poate decide daca este util sau nu un experiment judiciar. Fiind vorba de un dosar intors la procurorul de caz pentru completare cercetare, este posibil sa vi se accepte si un experiment judiciar, tocmai pentru a nu-l invoca dvs. ulterior, in instanta. Experimentul judiciar va fi facut tot de catre un expert/ specialist tehnic judiciar care va intocmi un raport.
Tot nu inteleg, de ce nu asteptati sa vedeti noul raport de expertiza tehnica si cautati noi cai de atac, costisitoare si de durata.

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica elena.popa elena.popa ce mai putem face pentru a se face lumina intr-un dosar penal?In urma cu 11 luni baiatul in varsta de 20 de ani a murit intr-un accident de circulatie ,nu din ... (vezi toată discuția)
Cum pot contesta un expert judiciar tehnic auto Chirita1986 Chirita1986 Buna ziua, Am fost implicat in anul 2009 intr-un accident rutier cu victime.Persoana care consider ca este vinovata pentru producerea ... (vezi toată discuția)
Expertiza accident auto Bisca Bisca Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea ... (vezi toată discuția)