avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decontare naveta cadre didactice
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decontare naveta cadre didactice

Buna ziua!Sotia mea e cadru didactic si pentru a-si exercita atributiile e nevoita sa faca naveta in alt oras la 30 km distanta cu microbuzul avand abonament in fiecare luna.Incepand din 15.09.2011 pana in prezent a inaintat in fiecare luna conducerii scolii actele necesare,facturile pentru decontarea nevetei dar i s-a raspuns ca nu sunt bani.S-a adresat si primariei in scris,cu nr de inregistare,insa au spus ca va primi acelasi raspuns ca nu sunt bani.Doresc sa stiu care sunt pasii necesari pentru a se adresa instantei si impotriva carei institutii trebuie deschisa actiunea?Scoala,Primarie sau Consiliul Local?Am studiat Instructiunea MECTS nr. 2/2011 privind decontarea navetei cadrelor didactice si legea 128/1997: art.104 alin.(3) insa sut in dubii.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alexalex555 , utilizator 07:07, 30 Noiembrie 2012
ondino a scris:

@ionica 86,

Actionati si scoala angajatoare,alaturi de CL.Scoala,prin director(manager)este ordonator tertiar de credite.

Asa este, de la 1 ianuarie 2012 si scoala a devenit ordonator de credite, de anul acesta scoala a primit banii de la primarie pe baza unui proiect de buget si si-i gestioneaza asa cum doreste (in conditiile stabilite de lege). Aveam acest dubiu cu privire la scoala (in sensul ca ar trebui si ea actionata) si de aceea am apelat la acest forum, mai ales ca si in art. 106 din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale se specifica faptul ca finanțarea de bază și finanțarea complementară
se realizează pe baza contractului de management încheiat între directorul unității de învățământ preuniversitar și primarul localității, iar cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice se asigura din finantarea complementara conform art. 105, alin. 2, lit. f) din Legea educatiei nationale.
As mai avea, insa, cateva mici nelamuriri, daca ma puteti ajuta:
1) Noi am primit raspuns de la primarie ca nu mai au bani de naveta. Putem da CL in judecata in conditiile in care noi nu am primit raspuns de la ei, ci de la primarie? Sau ar trebui si primaria inclusa in actiune?
2) Din cate am inteles aici [ link extern ]
Instructiunea nr. 2 din 17 februarie 2011 nu prea o pot invoca in instanta sau daca o invoc nu ar avea valoare. Ce parere aveti despre asta?
Va rog, daca puteti, sa ma mai lamuriti si cu aceste probleme, pentru ca nu doresc sa gresesc in momentul in care voi actiona deoarece acesta reprezinta ultimul pas pe care il mai pot face in vederea rezonvarii problemei.
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
ionica86, utilizator
Art.105al.2) Lg. invatamantului:
"Finantarea complementara se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru urmatoarele categorii de cheltuieli:....f).chelt. pentru naveta cadrelor didactice, conform legii;"

Daca mergem la Legea administratiei publice locale nr. 215/2001 :

Art. 20. - (1) Comunele, orasele, municipiile si judetele sunt unitati administrativ-teritoriale in care se exercita autonomia locala si in care se organizeaza si functioneaza autoritati ale administratiei publice locale

Art. 21. - (1) Unitatile administrativ-teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridica deplina si patrimoniu propriu. Acestea sunt subiecte juridice de drept fiscal, titulare ale codului de inregistrare fiscala si ale conturilor deschise la unitatile teritoriale de trezorerie, precum si la unitatile bancare. Unitatile administrativ-teritoriale sunt titulare ale drepturilor si obligatiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care apartin domeniului public si privat in care acestea sunt parte, precum si din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, in conditiile legii.
(2) In justitie, unitatile administrativ-teritoriale sunt reprezentate, dupa caz, de primar sau de presedintele consiliului judetean.
(3) Primarul, respectiv presedintele consiliului judetean, poate imputernici o persoana cu studii superioare juridice de lunga durata din cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean, sau un avocat care sa reprezinte interesele unitatii administrativ-teritoriale, precum si ale autoritatilor administratiei publice locale respective, in justitie.
.Art. 23. - (1) Autoritatile administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune, orase si municipii sunt consiliile locale, comunale, orasenesti si municipale, ca autoritati deliberative, si primarii, ca autoritati executive. .

1.Parerea mea ,avand in vedere aceste reglementari, este ca datorita faptului ca finantarea complementara pt. naveta se asigura din bugetul local al unitatii adm. teritoriale,in instanta trebuie actionata unitatea administrativ teritoriala .

2.Se invoca Legea 1/2011,art.105,al(2)lit.f si INSTRUCŢIUNILE nr. 2 din 17 februarie 2011 privind decontarea navetei cadrelor didactice, emise de M.E.C.T.S.
ondino a scris:
......

1.Parerea mea ,avand in vedere aceste reglementari, este ca datorita faptului ca finantarea complementara pt. naveta se asigura din bugetul local al unitatii adm. teritoriale,in instanta trebuie actionata unitatea administrativ teritoriala .
..............

Pana acum ati sustinut si faptul ca Scoala trebuie actionata in instanta? ...
Am raspuns doar ultimilor intrebari in comentariu,daca citeati cu atentie....utilizatorul spune:

'As mai avea, insa, cateva mici nelamuriri, daca ma puteti ajuta:
1) Noi am primit raspuns de la primarie ca nu mai au bani de naveta. Putem da CL in judecata in conditiile in care noi nu am primit raspuns de la ei, ci de la primarie? Sau ar trebui si primaria inclusa in actiune?"

Asupra introducerii in actiune si a scolii,nu era necesar sa mai revin,chestiunea fiind clarificata.
La intrebarea respectiva deja primise raspuns in paginile anterioare ...

Alte discuții în legătură

Decontare naveta cadre didactice maria-m maria-m daca un cadru didactic navetist parcurge distanta de la domiciliu la locul de munca 50 km si are cursuri sa zicem 4 zile pe saptamana x4 saptamani-16 zile ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei legi IoanStana IoanStana Sunt prof.titular la o școală de stat și fac naveta la aceasta institutie.Cu toate ca exista o lege pentru decontarea navetei pentru cadrele didactice ... (vezi toată discuția)
Proces decontarea navetei pt cadrele didactice mitranmihaela2000 mitranmihaela2000 Doresc să știu care sunt actele pe care trebuie să le atașam in dosarul de judecată pentru decontarea navetei cadrelor didactice? Menționez că suntem 28 ... (vezi toată discuția)