avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate obtine un tata custodie comuna daca a fost ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate obtine un tata custodie comuna daca a fost absent din viata copilului mai multi ani?

Acum 4 ani am nascut o fetita al carei tata a refuzat sa vina la maternitate pentru a face recunoasterea. In urma unui proces de fond, a fost stabilita paternitatea si o pensie alimentara de 100 lei/luna - instanta nu a vrut sa ia in considerare faptul ca are venituri mult mai mari decat adeverinta adusa de el in instanta si singura dovada care ar fi putut fi obtinuta dar nu a fost ceruta de catre judecator (desi eu am dat detalii despre cont, banca, cod client, suma) erau actele cu care a fost facut un credit la banca - in urma creditului el plateste o rata de 841 franci elvetieni/luna; adeverinta a fost de 600 lei/luna si avand in vedere ca mai are un copil dintr-o alta casatorie pensia fetitei mele a fost stabilita la 100 lei. Anul trecut, tatal a facut apel pentru plata cheltuielilor de judecata rezultate in urma procesului, acestea injumatatindu-se. Cat copilul a fost bebelus a refuzat categoric sa vina sa o vada sau sa se intereseze in vreun fel de situatia ei. De curand, a transmis prin avocat ca doreste sa vada copilul, doreste ca fetita mea sa isi cunoasca fratele (copil al tatalui din alta casatorie) si ca vrea sa o faca pe cale amiabila altfel deschide un proces si va cere inclusiv custodie comuna. Ce ar fi posibil sa obtina in instanta? Nu vreau sa apara in viata copilului avand in vedere ca acesta nu cunoaste nici macar notiunea de tata si in afara de bunic si unchi nu a cunoscut in familie o alta parte masculina. Nu as vrea sa apara acum de cateva ori si apoi iar sa dispara cativa ani iar copilul sa ramana bulversat - am multe motive sa cred ca face asta doar ca bataie de joc, ca tachinare pentru mine si copilul care nu are nici o vina ca la un anume moment nu a mai fost dorit de tata. In prima faza ca sa imi lungesc termenul de gandire, i-am cerut sa imi faca o oferta de bun simt referitor la pensia alimentara. Mentionez ca in ultimii ani, veniturile lui au fost de aproximativ 130.000 RON/an, aceasta suma o am din bilant de la registrul comertului de pe una din firmele lui - pe care insa a avut grija sa o transfere pe numele altcuiva dar pe care inca activeaza. Nu vreau sa mai ajung in instanta -daca am sa cad la intelegere cu el pot sa oficializez intelegerea in vreun fel? Poate la notar sau la un cabinet de avocatura?
Stimata cmom
Eu sunt de acord cu Dvs., sunt in situatie identica, eu v-am relatat doar cum se judeca in instanta si ce drepturi fara numar au acesti parinti, trebuie doar sa ceara.
Si permisul acesta nu depinde de noi, daca are hotarare judecatoreasca, poate veni cu executorul si politia sa ia copilul la el, "in interesul superior al copilului"
Mai platiti si executorul. Solutia sa nu fie luat copilul este sa refuze copilul categoric sau, -caz nefericit- sa stalceasca in bataie copilul, spital, politie, martori-si atunci, primeste program mai redus de vizita, dar il primeste.
Se merge pe principiul: "Un partener rau nu inseamna ca e parinte rau"
Asa e legea...
Eu am un dubiu in ceea ce priveste executorul si luarea cu forta conform programului de vizitare. Povestea mea e cumva asemanatoare si detalii comune gasesc in multe dintre povestile voastre.

Ceea ce vreau eu sa spun, din experienta proprie, este ca Judecatorul i-a spus tatalui, care a recunoscut in fata instantei ca minorul nu-si doreste sa mearga nicaieri cu el. sa nu carecumva sa o ia cu forta. Textual, asa i-a spus Judecatorul. Tatal minorei a deschis multele procese importiva mea, nu pentru ca ar avea vreun interes deosebit fata de minor. Asa ca, odata ce s-a trezit cu sentinta aproape de forma pe care si-a dorit-o in cererea de chemare in judecata, adica cu programul de vizitare aferent, si-a continuat viata ca si inainte, fara sa invite macar copilul la un suc, in zilele de vizitare.

Problema e ca iata, sambata are iar program de vizita si noi trebuie sa-l asteptam. Poate am pleca si noi undeva, dar suntem tintuiti locului, iar el, daca vrea, vine, daca nu, nu.
Vom cere in instanta sa fie obligat sa anunte cu 3 zile inainte intentia de vizita.
Si daca nu respecta o hotarare judecatoreasca, respectiv programul de vizitare, are sanse de custodie comuna? Intreb si eu ...
El nu pateste nimic daca nu vine sa viziteze copilul, dvs. pe de alta parte puteti primi un dosar penal daca nu ii permiteti.

Edit: Pe langa asta. Curtea Constitutionala a dispus ca relatiile copilului cu parintele rezident/custodian pot avea loc inclusiv cand copilul refuza aceste relatii.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Ce sanse am sa detin custodia in totalitate? caty06 caty06 Buna seara,am un baietel in varsta de 6 luni cu domiciliul la mine,insa am probleme cu tatal lui cu care am decis sa nu mergem impreuna pe mai departe deoarce ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor Sofia2016 Sofia2016 Buna seara,fiti amabili sa mi raspundeti va rog.Sunt in divort cu sotul meu,avem o fetita de noua luni pe care inca o hranesc cu san dar nu numai.Va rog nu am ... (vezi toată discuția)
Renuntare/decadere din drepturile parintesti ContSters168482 ContSters168482 Sunt divortata de 4 ani si am o fetita de 5 ani, copila este in ingrijirea mea , fara program de vizitare. Fostul sot nu este interesat de copil decat sporadic ... (vezi toată discuția)