avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate obtine un tata custodie comuna daca a fost ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate obtine un tata custodie comuna daca a fost absent din viata copilului mai multi ani?

Acum 4 ani am nascut o fetita al carei tata a refuzat sa vina la maternitate pentru a face recunoasterea. In urma unui proces de fond, a fost stabilita paternitatea si o pensie alimentara de 100 lei/luna - instanta nu a vrut sa ia in considerare faptul ca are venituri mult mai mari decat adeverinta adusa de el in instanta si singura dovada care ar fi putut fi obtinuta dar nu a fost ceruta de catre judecator (desi eu am dat detalii despre cont, banca, cod client, suma) erau actele cu care a fost facut un credit la banca - in urma creditului el plateste o rata de 841 franci elvetieni/luna; adeverinta a fost de 600 lei/luna si avand in vedere ca mai are un copil dintr-o alta casatorie pensia fetitei mele a fost stabilita la 100 lei. Anul trecut, tatal a facut apel pentru plata cheltuielilor de judecata rezultate in urma procesului, acestea injumatatindu-se. Cat copilul a fost bebelus a refuzat categoric sa vina sa o vada sau sa se intereseze in vreun fel de situatia ei. De curand, a transmis prin avocat ca doreste sa vada copilul, doreste ca fetita mea sa isi cunoasca fratele (copil al tatalui din alta casatorie) si ca vrea sa o faca pe cale amiabila altfel deschide un proces si va cere inclusiv custodie comuna. Ce ar fi posibil sa obtina in instanta? Nu vreau sa apara in viata copilului avand in vedere ca acesta nu cunoaste nici macar notiunea de tata si in afara de bunic si unchi nu a cunoscut in familie o alta parte masculina. Nu as vrea sa apara acum de cateva ori si apoi iar sa dispara cativa ani iar copilul sa ramana bulversat - am multe motive sa cred ca face asta doar ca bataie de joc, ca tachinare pentru mine si copilul care nu are nici o vina ca la un anume moment nu a mai fost dorit de tata. In prima faza ca sa imi lungesc termenul de gandire, i-am cerut sa imi faca o oferta de bun simt referitor la pensia alimentara. Mentionez ca in ultimii ani, veniturile lui au fost de aproximativ 130.000 RON/an, aceasta suma o am din bilant de la registrul comertului de pe una din firmele lui - pe care insa a avut grija sa o transfere pe numele altcuiva dar pe care inca activeaza. Nu vreau sa mai ajung in instanta -daca am sa cad la intelegere cu el pot sa oficializez intelegerea in vreun fel? Poate la notar sau la un cabinet de avocatura?
Ha ha, asta e cea mai tare dreptate facuta de legea romaneasca! Adica, vreti sa spuneti ca nerespectarea unei hotarari judecatoresti de catre partea cealalta, sa-i spunem, CERUTA expres de el, in instanta, cu scopul de a-mi demonstra MIE cate drepturi pe hartie are el, nu are nicio repercusiune in fata legii, in schimb daca eu n-as fi acasa cu copilul in ziua respectiva si el ar afla asta, s-ar putea materializa intr-un dosar penal?!

Dar pe mine, parintele custodian, de ce nu ma favorizeaza legea in sensul de a-l pedepsi pe cel care nu-si respecta dreptul la vizitare, din contra LIPSA DE INTERES in ceea ce priveste vizitarea minorului este privita de catre legea romaneasca la acelasi nivel cu parintele custodian care creste si educa minorul ZILNIC ?

Asta se numeste cumva discriminare sau doar asa o percep eu?

Later edit: Adica dragoste cu sila! Super! E in interesul superior al minorului sa fie luat cu politia! Este chiar normal si firesc sa fie tratat in acest fel! Va multumesc ca m-ati luminat cum se poate dezvolta echilibrat un copil!
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Milady09, utilizator
eu deja m-am lovit de un "exemplu al dreptatii" in procesul de fond. atunci cand am solicitat judecatorului sa ceara inscrisuri doveditoare ale veniturilor lui, de la banca la care acesta depusese un set de documente prin care atesta ca are venituri foarte mari si a luat un credit pe persoana fizica in urma caruia plateste aprox. 3000 lei/luna rata (ceea ce nu s-ar fi putut desigur dintr-un venit de 600 lei cum atesta adeverinta adusa in instanta), acesta mi-a zis: "vreti sa spuneti ca aceasta adeverinta de venit este falsa? il bagati la alte probleme saracu' de el" si nu a vrut sub nici o forma sa solicite alte detalii. ei bine acum ma astept in continuare la astfel de "dreptate" insa vreau sa stiu cat de departe ii poate permite legea sa mearga.
Pentru o astfel de situatie, eu as fi actionat conform armelor lor: interesul suprem al minorului! Imi place cate expresii noi am invatat in ultimele 6 luni :-D

Pensia de intretinere nu este pentru dvs, ci pentru copil, asa ca sunteti datoare sa va luptati pentru interesul suprem al acestuia. Eu asa am facut, iar judecatoarea a inteles perfect situatia, desi m-am aparat singura in acel dosar si nici nu am consultat un avocat pentru acea mizerie. Cererea de reducere a pensiei de intretinere i-a fost respinsa.

Exista cai de atac, daca nu sunteti multumita de judecata pe care este dispus sa o faca un judecator si mai ales daca aveti considerente clare si corecte de a va lupta pentru interesul superior al copilului dvs!

Nu dragoste de-a sila. Instanta a prezumat ca copilul nu refuza el de la sine putere relatia cu parintele necustodian ci sub influenta parintelui custodian/rezident.

Decizia nr. 82 din data de 25.02.2003 a Curtii Constitutionale
"se poate întâmpla, în asemenea situații, ca părintele căruia i-a fost încredințat copilul să se defuleze, transmițându-i acestuia ostilitatea pe care o resimte față de fostul soț, care, deși, poate întemeiată din punctul său de vedere, nu este de natură să îl descalifice pe acesta din urmă (n.n. părintele nerezident) ca părinte, fiind lipsită de justificare din punctul de vedere al copilului. Prin urmare, instabilitatea afectivă și emoțională a minorului, pe fondul unei imaturități psihice și a lipsei experienței de viață, îl privează pe acesta de posibilitatea de a sesiza care este adevăratul său interes și, adesea, de a discerne intre bine și rău. [...] celalalt părinte, căruia i s-a încredințat copilul și care este debitorul obligațiilor corelative, fiind ținut sa-i asigure fostului sau soț, care și-a păstrat calitatea de părinte, realizarea efectivă a drepturilor conferite de lege. O atare conduită cooperantă este impusă de împrejurarea că drepturile menționate constituie, în realitate, mijloace pentru îndeplinirea obligațiilor pe care le are orice părinte fata de copilul său și care subzista atâta timp cât părintele nu este decăzut din drepturile părintești."
[ link extern ]

Va recomand sa vedeti asta:
[ link extern ]
Si eu va invit pe dumeavoastra sa traiti in viata reala si sa raportati legile pe care le-ati invatat in facultate, la situatii particulare.

In speta, vorbim despre utilizatorul cmon, care ne povesteste cum tatal copilului nu s-a interesat de minor atatia ani, deci tatal copilului este pentru copil un strain din punct de vedere psihologic. Dumeavoastra, daca ati avea 4 ani si ar veni un domn de pe strada sa va ia in brate si sa va spuna sa mergeti vreo 8 ore cu el, ca detine acest drept, in calitate de tata, ati merge de buna voie, asa-i? Ati pleca fericit de langa unicul parinte pe care il cunoasteti, de langa pilonul de stabilitate emotionala pe care il aveti, pentru ca asa a fost sa fie intamplarile in viata dvs de cand v-ati nascut?

Construirea unei relatii inexistente se creeaza in timp, stimate domn avocat! Si in niciun caz cu forta! Despre asta vorbim IN REALITATE! Si nu vorbim din carti, legi, ci din experientele oamenilor, din viata reala si din particularitatile fiecarei experiente!

Nu mi-ati raspuns cum e cu dscriminarea in ceea ce priveste raportul de egalitate din punct de vedere al exercitatii autoritatii parintesti, intre un parinte care NU respecta un program de vizitare cerut in instanta si un parinte care traieste, educa si creste acelasi copil ZILNIC. Va rog sa aveti amabilitatea de a dezvolta si acest aspect.

Va multumesc. Cu respect
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Milady09, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce sanse am sa detin custodia in totalitate? caty06 caty06 Buna seara,am un baietel in varsta de 6 luni cu domiciliul la mine,insa am probleme cu tatal lui cu care am decis sa nu mergem impreuna pe mai departe deoarce ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor Sofia2016 Sofia2016 Buna seara,fiti amabili sa mi raspundeti va rog.Sunt in divort cu sotul meu,avem o fetita de noua luni pe care inca o hranesc cu san dar nu numai.Va rog nu am ... (vezi toată discuția)
Ce pot face? angelabadila angelabadila m-am despartit de fostul sot cand eram insarcinata,el nu si-a dorit copilul .copil conceput in timpul casatoriei si divortul a durat asa incat ii poarta numele ... (vezi toată discuția)