avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Statutul legal al \"Statutului casei regale\" a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Statutul legal al "Statutului casei regale" a Romaniei

1. Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. Sunt convins ca in 1-200 de ani toate monarhiile din tarile civilizate (excludem Coreea de Nord, desigur :)) ) vor fi inlocuite de republici. Apelativele "alteta" "majestate" "inaltime" etc. mi se par ridicole. Titlurilor de "principe" "rege" "principesa" "regina" nu le vad rostul cat timp Romania nu mai e demult regat. Daca Romania redevine vreodata regat o sa le folosesc si eu daca ma va obliga legea insa pana atunci folosirea lor imi aduce aminte de "Mania grandorii" [ link extern ]
2. Declaratiile de mai sus nu ma impiedica sa accept orice argument rational, indiferent din partea cui vine.
3. Discutia pe care o deschid aici se refera la un act despre acre am aflat cu totul intamplator dar care mi-a starnit curiozitatea de jurist. Intrebarile pe care mi le pun si asupra carora va invit sa incercam sa raspundem impreunasunt:
A. - Are valoare juridica "Statut al casei regale a Romaniei"? Daca raspunsul ar fi afirmativ atunci, ce efecte juridice are si ce statut legal are acest act?; ce este el din punct de vedere juridic?
B. - Cum se "impaca" normele constitutionale si cele europene cu dispozitiile din acest "statut" din care unele ne trimit direct in evul mediu?
C. - Daca "Statutul casei regale a Romaniei" are efecte juridice cine poate ataca acest act si in ce conditii?
Cateva exemple din "Statutul casei regale a Romaniei" care mi-au ridicat spranceana dreapta sus de tot, pana pe la mijlocul cheliei.

Nici un succesor al unei femei membru al Casei Regale a Romaniei nu va deveni membru al Familiei Regale a Romaniei prin nastere, decat daca aceste Norme sau vreun alt document viitor dat de Seful Casei Regale a Romaniei, recunoaste aceasta includere.
:O Oy-gevalt!

Apartenenta la Casa Regala a Romaniei este un act liber consimtit si, dupa implinirea majoratului, orice membru poate renunta la acest drept oricand, moment la care toate titlurile, rangurile si privilegiile acelui membru al Casei Regale a Romaniei vor lua sfarsit.
Bine-bine, daca apartenenta e un act liber consimtit, nu ar trebui sa existe o cerere de adeziune? Nu cumva contravine regula ca dreptul se dobandeste prin nastere cu art. 11 CEDO?

1) Seful actual al Casei Regale a Romaniei este:
Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei (jure sanguinis)

:stunned: Romania nu e regat, ci republica ... o fi vorba despre cealalta Romanie?

4) Nici un copil al vreunui membru al Casei Regale a Romaniei, nascut in afara unei casatorii legal recunoscute sau dintr-o casatorie care este subsecvent declarata nula sau ilegala, nu va fi membru al Familiei Regale a Romaniei.

:O Asa-i! Copilul e devina si trebuie sanctionat pentru ca tac'su si ma-sa s-au giugiulit fara aprobare. Ce scrie prin Codul civil e doar un moft.

B. In semn de recunoastere a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a obligatiilor pe care acest lucru le presupune, in special Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Noi modificam principiile si practica Legii Salice, cu descendenta exclusiv masculina, care nu va mai fi folosita la stabilirea succesiunii.
C. Coroana Romaniei va trece de la Seful Casei Regale la primul nascut barbat, si, in lipsa unui barbat, la prima nascuta femeie.
:)) Adica CEDO face diferenta intre barbati si femei? Da CEDO prioritate barbatilor sau cine a scris documentul incerca sa nu para misogin?

Noi Ordonam mostenitorilor Nostri sa respecte aceasta Anexa acum si dupa decesul Nostru, ea reprezentand ultima Noastra vointa
Adica e vorba despre un testament? Pai atunci sa-l judecam ca testament si sa observam ca in cea mai mare parte e lovit de nulitate.
In esenta, adoptarea unui nou statut poate fi oricand posibila tot la fel cum poate ramane si cel vechi si adaptat putin daca ar fi necesar.
Nu cred ca aceasta ar fi cea mai mare problema deoarece exista destui juristi care sa poata gandi...
Cert este faptul ca monarhia a ajutat peste tot unde s-a reinstaurat dupa o republica si a dus la o dezvoltare reala a tarii respective.
sigur ca probleme juridice (daca, daca exista) are cine sa le rezolve...

pe mine ma surprinde ca sub pretext stiintific, se deschide acest subiect la "discutii politice" (din start partinitor, anti monarhie, implicit pro situatia existenta, cu "jucatori")...
prilej de luat la bascalie regele si familia lui...

Asa-i! Copilul e devina si trebuie sanctionat pentru ca tac'su si ma-sa s-au giugiulit fara aprobare. ... ce, Doamne iarta-ma! este acest asa-zis statut din unghiul de vedere al legii civile?... Dar nu vad in acel statut nimic esential pentru RO. Mihai de Roamania pare a-si ”pune la punct” eventualii mostenitori, cu privire la avere... dar nimic mai mult. Ca a fi rege in RO e constient ca nu poate fi......Cat timp RO nu e monarhie - ca cetateni romani - nu ne intereseaza efectele actului.... Nu copilul e pedepsit... ci persoana care a polenizat aiurea... ca de nu va fi mascul primul nascut nu conteaza, coroana va trece la primul nascut oricum, chiar daca e femela (in cazul ca vor fi numai femele - ca de ar fi si un mascul... nascut al doilea - dupa femela - ca fatare, dar primul ca mascul... nu se stie)...
chiar daca RO - prin absurd - ar deveni monarhie....

nu prea cred ca e corect...

Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
ContSters233047, utilizator
eumarian a scris:

Casele regale sunt subiecti de drept international public care sunt respectati de ceilalti potrivit reglementarilor de la data la care au pierdut suveranitatea....
Adica, Regele nu este un simplu cetatean al statului roman, el beneficiaza de aceleasi onoruri si incredere din partea statului roman ca orice alt stat, de exemplu Sfantul Scaun unde Biserica Catolica are propriile reguli de succesiune. Sunt republican, dar cam asa sta situatia.

eumarian :bow:
...
:O
1. Probabil ca celelalte case regale ii considera pe cei din familia lui Mihai si pe acesta ca fiind un fel de regi. E treaba lor.
2. Orice cetatean roman trebuie sa fie (macar in teorie) simplu cetatean.
3. Biserica Catolica poate sa faca papa pe cine doreste ea, insa cetatenii romani respecta legile Romaniei pentru ca altfel ajungem sa urlam toti impreuna, ca la terasa (asta a zis-o un regalist celebru).

fosti "presedinti" romani nu sunt simpli cetateni (respect, locuinta de protocol, automobil, escorta, cabinet de lucru, indemnizatie viagera)...

dar un rege?!
Din punct de vedere juridic, Familia Regală a României nu are o poziţie constituţională sub Constituţia din 1992, modificată în 2003. Majestatea Sa Regele Mihai I, în virtutea poziţiei sale, beneficiază de câteva înlesniri acordate foştilor şefi de stat. Însă, din punct de vedere mai larg, al ansamblului activităţilor Familiei Regale, Statul nu o susţine juridic.

Printre beneficiile M.S. sunt
Resedinta de protocol - Palatul Elisabeta
1/2 din indemnizatia Președintelui - 3251 lei
Protecție si Paza de la SPP

Alte discuții în legătură

Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)