avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Statutul legal al \"Statutului casei regale\" a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Statutul legal al "Statutului casei regale" a Romaniei

1. Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. Sunt convins ca in 1-200 de ani toate monarhiile din tarile civilizate (excludem Coreea de Nord, desigur :)) ) vor fi inlocuite de republici. Apelativele "alteta" "majestate" "inaltime" etc. mi se par ridicole. Titlurilor de "principe" "rege" "principesa" "regina" nu le vad rostul cat timp Romania nu mai e demult regat. Daca Romania redevine vreodata regat o sa le folosesc si eu daca ma va obliga legea insa pana atunci folosirea lor imi aduce aminte de "Mania grandorii" [ link extern ]
2. Declaratiile de mai sus nu ma impiedica sa accept orice argument rational, indiferent din partea cui vine.
3. Discutia pe care o deschid aici se refera la un act despre acre am aflat cu totul intamplator dar care mi-a starnit curiozitatea de jurist. Intrebarile pe care mi le pun si asupra carora va invit sa incercam sa raspundem impreunasunt:
A. - Are valoare juridica "Statut al casei regale a Romaniei"? Daca raspunsul ar fi afirmativ atunci, ce efecte juridice are si ce statut legal are acest act?; ce este el din punct de vedere juridic?
B. - Cum se "impaca" normele constitutionale si cele europene cu dispozitiile din acest "statut" din care unele ne trimit direct in evul mediu?
C. - Daca "Statutul casei regale a Romaniei" are efecte juridice cine poate ataca acest act si in ce conditii?
Cateva exemple din "Statutul casei regale a Romaniei" care mi-au ridicat spranceana dreapta sus de tot, pana pe la mijlocul cheliei.

Nici un succesor al unei femei membru al Casei Regale a Romaniei nu va deveni membru al Familiei Regale a Romaniei prin nastere, decat daca aceste Norme sau vreun alt document viitor dat de Seful Casei Regale a Romaniei, recunoaste aceasta includere.
:O Oy-gevalt!

Apartenenta la Casa Regala a Romaniei este un act liber consimtit si, dupa implinirea majoratului, orice membru poate renunta la acest drept oricand, moment la care toate titlurile, rangurile si privilegiile acelui membru al Casei Regale a Romaniei vor lua sfarsit.
Bine-bine, daca apartenenta e un act liber consimtit, nu ar trebui sa existe o cerere de adeziune? Nu cumva contravine regula ca dreptul se dobandeste prin nastere cu art. 11 CEDO?

1) Seful actual al Casei Regale a Romaniei este:
Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei (jure sanguinis)

:stunned: Romania nu e regat, ci republica ... o fi vorba despre cealalta Romanie?

4) Nici un copil al vreunui membru al Casei Regale a Romaniei, nascut in afara unei casatorii legal recunoscute sau dintr-o casatorie care este subsecvent declarata nula sau ilegala, nu va fi membru al Familiei Regale a Romaniei.

:O Asa-i! Copilul e devina si trebuie sanctionat pentru ca tac'su si ma-sa s-au giugiulit fara aprobare. Ce scrie prin Codul civil e doar un moft.

B. In semn de recunoastere a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a obligatiilor pe care acest lucru le presupune, in special Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Noi modificam principiile si practica Legii Salice, cu descendenta exclusiv masculina, care nu va mai fi folosita la stabilirea succesiunii.
C. Coroana Romaniei va trece de la Seful Casei Regale la primul nascut barbat, si, in lipsa unui barbat, la prima nascuta femeie.
:)) Adica CEDO face diferenta intre barbati si femei? Da CEDO prioritate barbatilor sau cine a scris documentul incerca sa nu para misogin?

Noi Ordonam mostenitorilor Nostri sa respecte aceasta Anexa acum si dupa decesul Nostru, ea reprezentand ultima Noastra vointa
Adica e vorba despre un testament? Pai atunci sa-l judecam ca testament si sa observam ca in cea mai mare parte e lovit de nulitate.
dupa juramant,

"PROCES-VERBAL

6 Septembrie 1940

Acest jurământ s'a prestat în faţa noastră de către Majestatea Sa Mihai I-iu, Rege al României.

Drept care am încheiat prezentul proces-verbal.

General Antonescu

† Nicodim, Patriarh

D.G. Lupu, prim-preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie."

[ link extern ] /



@alex: Si daca vorbim de statutul constitutional. Ce puteti spune despre „constitutionalitatea” FSN-ului sau a CFSN-ului intre 22 decembrie si adoptarea constitutiei in 1992?

...
"ªi, precum era “reales” la fiecare congres al PCR, MAN l-a tot “reales” pe Nicolae Ceauşescu în funcţia de preşedinte al ţării în 1979, 1984 şi 1989… Până când a fost răsturnat şi, în locul lui, ca o altă “emanaţie”, de această dată, a “revoluţiei” a fost constituit, în decembrie 1989, Frontul Salvării Naţionale, coordonat de un Consiliu al FSN, în fruntea căruia se afla, “cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă”, Ion Iliescu. În urma protestelor din ţară contra transformării FSN în partid politic, în februarie 1990 a fost înfiinţat Consiliul Provizoriu de Unitate Naţională (CPUN), condus tot de Iliescu…

Acest CPUN a redactat multe acte cu caracter legislativ, între care şi decretul-lege prevăzând organizarea de alegeri generale la 20 mai 1990, în Duminica Orbului… Alegeri “generale”, adică parlamentare şi… prezidenţiale Dar… pe ce bază se organizau cele prezidenţiale? Pentru preşedinte, dar în fruntea cărei republici? Păi, a celei proclamate de comunişti, în 1947, cum altfel? Nici vorbă de dezbateri serioase în mass-media – cu prezentarea argumentelor pro şi/sau contra republicii, respectiv monarhiei – de organizarea, ulterioară, a unui referendum privind forma de guvernământ şi abia pe urmă, dacă poporul decidea să rămână republică să se fi organizat şi alegerile prezidenţiale… Aşa, noua posibilă republică ar fi devenit altceva decât cea instaurată în 1947, prin ameninţări şi şantaj…"

[ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
ContSters233047, utilizator
Foarte interesante aceste expuneri.
Toate actele respective au fost facute in 1990 au fost facute intr-un mod foarte discutabil....
Asadar...asa a debutat republica...
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
u.b.i.k. a scris:

In conditii mult mai putin grave englezii monarhisti convinsi si-au decapitat regele care a incalcat pactul facut cu ei.


Nu o sa apar monarhia, dar este inexact. Englezii au dus la capat doua razboaie civile cu Carol I si au obtinut o republica. A, ca apoi nu le-a mai convenit e alt lucru.

a) Daca regele Carol II a suspendat constitutia, atunci Romania nu mai era nici regat, nici republica, nici baronie, nici ducat, nici "mosia lu' peste" ci altceva. Ce? Habar-n-am, pentru ca daca nu exista constitutie eu pot zice ca Basescu e dogele romanilor, iar dumneata poti zice ca nu e nimic;


Iar legat de asta, e simplu. Sistemul de drept continua atunci cand sistemul politic se schimba si nu exista tara fara o constitutie. Aveam si noi o constitutie necodificata precum in Marea Britanie, sau in Franta dupa 1871, sau sau ...

Atat timp cat institutiile regimului care controla teritoriul si era recunoscut ca legitim de alte tari (teoria recunoasterii ca sursa a statalitatii) includeau institutia regala, era monarhie.

As avea o intrebare, s-a dat sau nu o lege de desfiintare a titlurilor nobiliare in Romania? Am cautat si n-am reusit sa gasesc.
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
eumarian, utilizator
Bun raspuns. Marea Britanie spre exemplu nu are constitutie si functioneaza bine mersi, nu spune nimeni ca nu ar fii o monarhie.

Nu exista o lege de desfiintare a titlurilor nobiliare pentru ca nu le puteai desfinta, poate cel mult nu le recunosti.
Alex_Munteanu&cearls ... am mai scris ca juramantul stabilit de Antonescu, fara sa fie depus pe Constitutie, nu valora nici doua parale calpe, dupa cum juramantul viitorului presedinte al Romaniei pe constitutia Afganistanului nu valoreaza nimic pentru Romania. Poate ca Mihai a devenit regele lui Antonescu, dar atat a ramas. Pentru romani nu putea fi rege decat dupa ce jura sa respecte constitutia, care era sursa regalitatii. De aceea si asa zisa abdicare s-a facut intr-o forma neregulata. O fi fost Petru Groza comunist, escroc, profitor, smecher, etc, dar era doctor in drept (pe bune) si nu era prost deloc. Avertisment: Daca fata lui Petru Groza vi se pare ca aduce cu fata unui prost e timpul sa va schimbati ochelarii!
@ eumarian
Aveam un fel de constitutie, asa-i. Insa Romania, dupa noua constitutie din 1940, era un stat in care o singura persoana avea putere absoluta: Ion Victor Antonescu, de profesie general. Iar putere absoluta = suveran, dupa capul meu chel si naiv. Cei care sustin ca Romania mai era regat si ca acest regat era condus de un rege numit Mihai Hohenzollern viitor de Romania, trebuie sa rezolve aceasta problema de logica: Daca Mihai era rege, adica suveran, de ce alta persoana numita "Conducatorul statului" avea puteri absolute?
Ipoteza lui Umar-Cinicul: Decat sa-l trimita pe pustiul care se credea rege la rudele lui din Valhalla, generalul care se credea omul-ales-de-providenta-pentru-ca-sa-salveze-Romania a preferat sa pastreze in vitrina marioneta si sa o arate poporului pentru ca un tanar naltutz, dragalas, frumusel si nu prea inteligent era ideal pentru a fi prezentat ca fiind ales de Divinitate ca sa scoata Romania la liman impreuna cu vajnicul general ce se visa maresal.
23 august, in forma stiuta, l-a promovat pe Mihai in frunte tocmai pentru ca Maniu & co nu voiau sa-si asume riscul preluarii conducerii si voiau sa arate ca exista un fel de legitimitate si continuitate si ca toate lucrurile vor reveni la normal. Pentru ideea continuitatii si pentru aspectul lui dragalas s-au folosit de Mihai. Daca acesta ar fi fost cocosat, ciung si sasiu si cu nasul borcanat, ma indoiesc ca l-ar fi folosit, dar intrucat arata ca un tanar neprihanit, era bun de prezentat.
Continuarea monarhiei dupa vodevilul in 4 acte jucat de Carol Caraiman, cu un general mini-Hitler, adica "Conducator al statului" care semna decretele pentru "numirea suveranului" Mihai este o gluma foarte, foarte proasta. Nici macar Mordechai, alter-ego-ul meu bun si naiv nu gusta astfel de glume.
...
Nu s-a dat nici o lege pentru desfiintarea titlurilor nobiliare.
Adalbert Gabriel Freiherr von Gazdowicz :strong:
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)