dupa juramant,
"PROCES-VERBAL
6 Septembrie 1940
Acest jurământ s'a prestat în faţa noastră de către Majestatea Sa Mihai I-iu, Rege al României.
Drept care am încheiat prezentul proces-verbal.
General Antonescu
† Nicodim, Patriarh
D.G. Lupu, prim-preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie."
[ link extern ] /
@alex: Si daca vorbim de statutul constitutional. Ce puteti spune despre „constitutionalitatea” FSN-ului sau a CFSN-ului intre 22 decembrie si adoptarea constitutiei in 1992?
...
"ªi, precum era “reales” la fiecare congres al PCR, MAN l-a tot “reales” pe Nicolae Ceauşescu în funcţia de preşedinte al ţării în 1979, 1984 şi 1989… Până când a fost răsturnat şi, în locul lui, ca o altă “emanaţie”, de această dată, a “revoluţiei” a fost constituit, în decembrie 1989, Frontul Salvării Naţionale, coordonat de un Consiliu al FSN, în fruntea căruia se afla, “cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă”, Ion Iliescu. În urma protestelor din ţară contra transformării FSN în partid politic, în februarie 1990 a fost înfiinţat Consiliul Provizoriu de Unitate Naţională (CPUN), condus tot de Iliescu…
Acest CPUN a redactat multe acte cu caracter legislativ, între care şi decretul-lege prevăzând organizarea de alegeri generale la 20 mai 1990, în Duminica Orbului… Alegeri “generale”, adică parlamentare şi…
prezidenţiale…
Dar… pe ce bază se organizau cele prezidenţiale? Pentru preşedinte, dar în fruntea cărei republici? Păi, a celei proclamate de comunişti, în 1947, cum altfel? Nici vorbă de dezbateri serioase în mass-media – cu prezentarea argumentelor pro şi/sau contra republicii, respectiv monarhiei – de organizarea, ulterioară, a unui referendum privind forma de guvernământ şi abia pe urmă, dacă poporul decidea să rămână republică să se fi organizat şi alegerile prezidenţiale… Aşa, noua posibilă republică ar fi devenit altceva decât cea instaurată în 1947, prin ameninţări şi şantaj…"
[ link extern ] /