avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plecarea peste granite fara acordul meu.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plecarea peste granite fara acordul meu.

Buna seara!daca copilul a fost incredintat catre mama prin hotarire judecatoreasca si mie m-i sa incuvintat un program de vizitarea copilului meu de 2 ori pe luna de vineri pina duminica si jumatate din fiecare vacanta ,ca copilul sa stea cu mine....mama poate sa scoata copilul din tara fara acordul meu? tin sa mentionez ca copilul este pe numele meu noi nefiid casatoriti... Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 23:27, 25 Februarie 2012
Din legea 248/2005 nu s-a schimbat nicio litera odata cu intrarea in vigoare a noului cod.
Cine are hot de incredintare, iese ca si pana acum numai cu ea.
Daca parintele are hot in care scrie sa autoritatea parinteasca se exercita in comun, fiecarui parinte ii trebuie ori acordul celuilalt , ori hot care sa suplineasca acest acord.
Avem si printre noi o utilizatoare care a primit raspuns oficial din partea politiei de frontiera in care i se lamurea acest aspect. I se spunea ca daca exercita singura autoritatea , iese doar cu hot


Urmare memoriului dumneavoastră adresat Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi transmis prin adresa nr. S3/MV nnn din 26.01.2012 spre soluţionare Direcţiei Generale de Paşapoarte, conform competenţelor specifice, referitoare la emiterea paşaportului simplu românesc pentru copilul dumneavoastră, în temeiul prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:
Din cuprinsul memoriului supus atenţiei reiese faptul că instanţa a dispus ca autoritatea părintească să fie exercitată de dumneavoastră.
În acest context, aducem în atenţie dispoziţiile art.7 alin. (1) lit.c) coroborate cu prevederile art.7 alin.(6) şi respectiv cu cele ale art. 8 din H.G. 94/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate , cu modificările şi completările ulterioare, care stipulează că cererile care privesc eliberarea unui paşaport simplu temporar sau a unui paşaport simplu electronic pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani pot fi formulate de cãtre pãrintele cãruia i-a fost încredinţat minorul prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã, iar pentru minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot fi formulate de aceştia numai cu acordul pãrintelui cãruia i-a fost încredinţat minorul prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã.
Având în vedere dispoziţiile legale sus-menţionate concluzionăm că, în cazul în care exercitarea autorităţii părinteşti se face de către un singur părinte, cererea de eliberare a paşaportului pentru copilul minor se formulează, după caz, de cãtre pãrintele cãruia i-a fost încredinţat minorul prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã sau de către minorul care a împlinit 14 ani cu acordul părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

la dvs @ Martonze, ma refeream :)
Pana la memoriu, ati mai primit un raspuns.. ala, primul, nu-l gasesc :(

:slap: ne contram degeaba, utilizatorul a deschis subiect nou in care povesteste ca mamica a plecat deja cu cel mic.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
Nu ne contram chiar degeaba, poate mai sunt si alte persoane care au nevoie de aceasta informatie si este bine sa existe.

Mai jos aveti raspunsul Politiei de Frontiera la aceasta intrebare:

Domnului Alexandru Daniel Munteanu

In referire la cererea dumneavoastra, primita si inregistrata in data de 13.12.2011, prin care solicitati informatii cu privire la modul de aplicare a legislatiei privind deplasarea minorilor in strainatate, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera va informeaza urmatoarele:

Conditiile care trebuie indeplinite in vederea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate de catre cetatenii romani minori sunt prevazute in Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Astfel, la art. 30 din legea mentionata se specifica in mod clar modalitatea in care politistii de frontiera permit iesirea cetatenilor minori romani din tara, dupa cum urmeaza:

“ (1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
(...) c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
d) minorului care este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv (...).
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a minorilor insotiti, numai in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal; (...).
(6) Organele politiei de frontiera vor permite iesirea din Romania a minorilor insotiti numai daca se constata ca se respecta informatiile prevazute la alin. (1) lit. b) si c) si la alin. (4), referitoare la insotitor, perioada deplasarii si ruta care trebuie urmata, iar in situatiile prevazute la alin. (3), daca se constata ca ruta aleasa pentru deplasare si momentul prezentarii la iesirea din tara se justifica in raport cu destinatia, respectiv cu perioada deplasarii (...)

INSPECTOR GENERAL
Chestor sef de politie

IOAN BUDA


O gasiti si aici: www.avocatnet.ro/content/con...
Cazul meu: am un copil minor din afara casatoriei, hotarare judecatoreasca din iulie 2011 prin care imi este incredintat. Desi in cadrul procesului inceput in 2010 tatal biologic (care a refuzat recunoasterea copilului pana la varsta de 3 ani a minorului, cand a dat o declaratie la evidenta populatiei precum ca este tatal acestuia) a cerut schimbarea certificatului de nastere (copilul nefiind recunoscut la nastere, in dreptul "tata" are o liniuta) si a numelui de familie, atat instanta de fond cat si cea de apel, au respins aceste capete de cerere, eu nefiind obligata de a ridica un nou certificat. In continuare, pe certificat apare liniuta.
In acest caz, daca doresc sa plec intr-o excursie cu minorul, am nevoie de acordul tatalui sau nu?! (mentionez ca prin hotarare judecatoreasca acesta a primit doar program de vizita).

Multumesc

Alte discuții în legătură

Declaratia notariala blue-eyes blue-eyes Buna ziua!am o nelamurire cu privire la aceasta declaratie notariala a parintelui pentru iesirea cu un minor in afara tarii.....sunt divortata si am hotararea ... (vezi toată discuția)
Scoatere din tara minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 Buna ziua ,as avea o intrebare : sunt divortata din 2010 si am o fetita de 7 ani si jumatate ; la divort fetita mi-a fost incredintata prin hotarare ... (vezi toată discuția)
Vacanta in afara tarii/divortata/de ce acte am nevoie sa scot copilul din tara Teodora77N Teodora77N Buna ziua Anul acesta vream sa plecam in vacanta in Bulgaria. Sunt divortata din 2007 iar copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca def si ... (vezi toată discuția)