avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plecarea peste granite fara acordul meu.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plecarea peste granite fara acordul meu.

Buna seara!daca copilul a fost incredintat catre mama prin hotarire judecatoreasca si mie m-i sa incuvintat un program de vizitarea copilului meu de 2 ori pe luna de vineri pina duminica si jumatate din fiecare vacanta ,ca copilul sa stea cu mine....mama poate sa scoata copilul din tara fara acordul meu? tin sa mentionez ca copilul este pe numele meu noi nefiid casatoriti... Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 23:27, 25 Februarie 2012
Am si eu o o situatie recent descoperita. Am vazut sentinte de custodie comuna, dupa NCC, in care se specifica ca un parinte poate pleca cu minorul in afara tarii fara acordul celuilalt parinte in perioada cand acesta din urma nu are program de vizitare si invers. Deci, chiar si pe NCC, cand exista custodie comuna asupra minorului, se poate iesi din tara fara acordul celuilalt parinte. Da sau nu? :-/
Probabil ca sa evite deschiderea unor actiuni (probabil nu putine la numar) atunci cand parintii nu se inteleg si unul sau celalalt nu acorda celuilalt posibilitatea de a pleca in vacanta cu copilul. Se stie ca in aceste cazuri, trebuie apelat la instanta, care oricum se lupta cu gramezile de dosare...
@adi2010, cand o sa ii faceti copilului pasaport, o sa aveti nevoie de certificat si s-ar putea ca exemplarul dvs sa fie deja anulat, eliberandu-se un alt certificat..cu tata pe el :)
@Milady09, da, fiecare parinte va iesi cu minorul din tara in baza acelei hot care suplineste acordul celuilalt. Instanta a prevazut si acest aspect si dupa cum zice si adi, s-a evitat alte actiuni ulterioare
Hotarerea pe fond spune asa: ".....respinde ca neintemeiate cererile de obligare a paratei - reclamante la inregistrarea modificarilor in certificatul de nastere al minorului prin completarea rubricii "tatal", de obligare a paratei-reclamante la obtinerea unui nou certificat al copilului cu aceste mentiuni, precum si ca minorul sa poarte numele reclamantului-parat".

In apel au fost pastrate dispozitiile sentinei apelate, referitoare la cele de mai sus.
Mentionez ca eu nu sunt de acord doar cu schimbarea numelui, in rest a fi trecut tatal in dreptul liniutei sau nu, a hotarat instanta.

In acest context, nu vad cine ar mai putea sa ma oblige sa schimb certificatul, cand prin hotarare judecatoreasca s-a respins acest lucru.
Minorul are un pasaport pe care urmeaza sa-l schimb anul acesta.
La starea civila oricum apare tatal si din cate stiu cei de la pasapoarte au acces direct la datele lor

Alte discuții în legătură

Declaratia notariala blue-eyes blue-eyes Buna ziua!am o nelamurire cu privire la aceasta declaratie notariala a parintelui pentru iesirea cu un minor in afara tarii.....sunt divortata si am hotararea ... (vezi toată discuția)
Scoatere din tara minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 Buna ziua ,as avea o intrebare : sunt divortata din 2010 si am o fetita de 7 ani si jumatate ; la divort fetita mi-a fost incredintata prin hotarare ... (vezi toată discuția)
Vacanta in afara tarii/divortata/de ce acte am nevoie sa scot copilul din tara Teodora77N Teodora77N Buna ziua Anul acesta vream sa plecam in vacanta in Bulgaria. Sunt divortata din 2007 iar copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca def si ... (vezi toată discuția)