avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Somatie plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Somatie plata

Buna ziua.Va solicit ajutorul,intrucat am primit o somatie de plata din partea asociatiei de proprietari. Am cumparat apartamentul in care stau in martie anul trecut.Fostul proprietar a cerut sa il mai las 2 luni in casa.Am semnat actul de vanzare cumparare in 22 martie,iar in act se specifica:"preluarea in fapt a apartamentului de catre noul proprietar se va face in 25 mai,vechiul proprietar avand obligatia de a avea cheltuielile cu intretinerea la zi."Conform actului,predarea cheilor s-a facut in 25 mai,insa ex-proprietarul nu a platit niciun sfant din intretinerea pe cele 2 luni(aprilie,mai).Acum sint eu somata sa platesc,desi nu am locuit acolo.Ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: Keyla , utilizator 18:51, 2 Martie 2012
Buna,tuturor,din nou!Revin cu episodul 2 al telenovelei.M-am trezit la pranz ca ma suna ex-proprietarul,a vorbit foarte frumos,a spus sa stau linistita ca merge sa plateasca.Acum 5 minute ma suna administratoarea sa imi spuna ca a fost la ea sa plateasca,dar a dat doar 100 lei (din 1000,cat are),motivand ca nu are suficienti bani si ca doreste sa achite in rate.A primit chitanta pe cat a dat.Administratoarea mi-a spus ca o doare undeva, nu e toata suma si maine suna avocata sa dea drumul la proces....Pe somatia mea scrie clar ca trebuie sa se achite suma integral sau esalonat. Intre timp am cautat acte si am gasit:chitanta pe banii pe care i-am dat pe chirie(in cele 2 luni cat am stat in ex-apartamentul meu),chitantele pe intretinerea platita acolo de mine,ceea ce dovedeste ca in aprilie si mai am stat acolo.Am gasit si o chitanta de plata a curentului (pe numele fostului proprietar )pe luna mai in apartamentul in care m-am mutat ulterior,contractul fiind inca pe numele ex-proprietarului.Abia la finele lui mai am reinnoit contractul pe numele meu.Atunci am facut si contractul pt telefon. Toate astea sint dovezi suficiente ca eu am stat in alta parte,iar el a stat in apartamentul meu.Cam asta ar fi.Madam administrator se comporta cu mine parca as fi jefuit o banca,nu pot sa discut cu ea,vrea banii si atat...
Va mai spun doar atat: incercati sa nu mai vorbiti cu administratora - ma rog, este un fel de a spune, de fapt toate aceste probleme trebuiesc discutate cu presedintele as. prop. Doamna este si dansa pe-acolo, incearca sa arunce perdele de fum sa va impresioneze, insa ”vioara”, adica seful este ”el Presidente” si co. sau executiv (poate ca nu este asa - s-au mai vazut cazuri). In noile conditii prezentate de dvs., daca vor sa va dea in judecata, eu zic sa-i lasati in plata Domnului sa-si faca mendrele. Eu inca mai am incredere in justitia romana. Atata timp cat ex ”propritaru” este persoana cunoscuta, nu cred ca trebuie sa va impacientati ( sa stiti ca sunt si dint-aia care dau bir cu fugitii de nu-i gasesti nici cu politia calareata, chiar daca ii cauti prin toata Europa, si-atunci volens-nolens, ca sa scapi de belea, achiti ce mai e pe-acolo si termini caterinca.
Bun, acum am inteles ca este vb. de 1000 lei... Pai este o suma, cum naiba a reusit sa ”faca” o asemenea suma pe doua luni de primavara-vara? Ma rog, asta este, eu credeam ca este vb. de 80-100 lei acolo si ca de fapt este vb. de un principiu la care nu vreti sa renuntati.
Succes!
Keyla a scris:

[....] Madam administrator se comporta cu mine parca as fi jefuit o banca,nu pot sa discut cu ea,vrea banii si atat...
Ce-ar putea sa vrea altceva? Toata povestea asta a dv. este secundara, din punct de vedere al unui administrator care trebuie sa plateasca facturile la furnizori.
Nu cu justificari se platesc aceste facturi, sa stiti!

Nu,nu cu justificari,ci cu banii celui care S-A OBLIGAT SA PLATEASCA CONFORM UNUI ACT INCHEIAT LA NOTAR!Nu cu banii mei,clar?Repet ,nu am nimic cu asociatia,vreau sa se faca dreptate!Tot nu pricepeti ca nu am nicio suparare vis-a vis de asociatie?Ma deranjeaza ca mi se spune ca actul notarial n-are valoare! Realizati cam cati bani a luat notarul ala ca sa imi faca o hartie buna de sters cu ea la fund?Si daca tot ia notarul o caruta de bani de ce nu mi-a spus ca trebuie sa retin neaparat o garantie? Tebuia sa fiu eu Mafalda si sa stiu....?E plictisitor deja sa tot bat apa in piua pe tema asta....Asta e,nu platesc nimic,dar va voi mai scrie sa vedeti cum se va termina totul.Multumesc domnului Grecu pentru sustinere.Si eu cred in justitie,poate sint o naiva,nu am calcat in viata mea vreodata in vreun tribunal...Iata ca a venit si asta....
Cu siguranta in instanta, fostul proprietar va fi obligat sa plateasca datoriile catre asociatie, cu tot cu penalzari si cheltuieli de judecata.
Este foarte bine ca a facut aceasta plata partiala, care, pentru instanta constituie inca o dovda ca recunoaste debitele, pe langa dovezile pe care le-ati amintit mai devreme.
Este normal ca asociatia sa va actioneze in judecata pe dumneavoastra pentru ca in cele doua luni erati deja proprietar. Dar, cu ajutorul unui avocat, angajat de dumneavoatra, in acelasi proces deschis de asociatie, o sa-l chemati in garantie pe fostul proprietar si, pe baza dovezilor, acesta va fi obligat sa plateasca totul, asa cum am mai spus.

Dar in acele doua luni cine a achitat energia electrica si poate si alte utilitati facturate individual si nu prin asociatie? Va lasat cu datorii si acolo?

Am avut o experienta recenta in familie cand a trebuit sa-l mai lasam pe fostul proprietar inca 6 luni in apartament (pana-si termina villa). Contractul a fost facuta ca si cel descris de dumneavoastra dar si cu retinerea sumei de 2000 euro de catre cumparator. Acesti 2000 euro au fost dati vanzatorului de-abia peste 6 luni cand a eliberat apartamentul dupa ce impreuna, fost si actual proprietar, au mers la asociatie si-au achita si rezolvat inclusiv cu fondul de rulment, dupa ce au mers la furnizorul e energie electrica si gaze de s-a achitat tot pe baza indexului citit in acea zi (facturat si platit pe loc).
In aceeasi zi a eliberat si-a primit cei 2000 euro, verificand chiar si prin casa daca a lasat instalatiile sanitare, usile, caloiferele, geamurile... Ca putea sa plece cu unele in spate.

Revin un pic si va spun ca notarul nu are nici o vina, acesta consemnand vointa partilor; asociatia nu are nici o vina; iar dumneavoastra ati crezut ca toti omenii sunt de cuvant. Consemnarea aceea in contract, autentificata de notar, este facuta, in primul rand pentru ca fostul proprietar sa aiba siguranta ca nu-l evacuati mai devreme, dar va ajuta acum si pe dumneavoastra avand acolo angajamentul fostului proprietar ca achita tot in perioada cat va mai locui in apartament, aceasta fiind partea buna de care trebuie sa va folositi in instanta.

Alte discuții în legătură

Taxe restante ALICEL ALICEL Am cumparat un apartament prin programul Prima Casa.Inainte de incheierea contractului de v/c am avut nevoie de la vanzator de o adeverinta de la asociatie, ... (vezi toată discuția)
Restanta plata intretinere Catalin8902 Catalin8902 Buna ziua. Ma confrunt cu o situatie asemanatoare. Am cumparat la data de 22.02.2016 un apartament. Fostii propietari au venit cu o adevetinta conform careia ... (vezi toată discuția)
O alta problema cu fondul de rulment clau220 clau220 In primul rand imi cer scuze ca deschid un nou topic, am vazut ca s-a mai scris despre acest subiect, dar nu am gasit nimic actualizat.(rog sa mutati topicul ... (vezi toată discuția)