avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... natura juridica a termenului de la art.26
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

natura juridica a termenului de la art.26

solicit opinii specialistilor cu privire la natura juridica a termenului de la art.26, prescriptie sau decadere? va rog cu argumente
art.26 lege 230/2007: Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia.
@lucian huzum: am scris mai sus ca cunosc decizia CC? am citit-o cu mare atentie si din nou va inselati cind sustineti ca "aceasta instanta ..." adica Curtea const. a constatat ca este termen de decadere.
In primul rind ca nu intra in atributiile CC sa constate asa ceva, daca un termen este decadere, in al doilea rind nu CC a constatat ci autorul exceptiei a sustinut ca este termen de decadere, a fost doar punctul lui de vedere, dar CC in motivarea admiterii exceptiei a luat in considerare doar aspecte de drept constitutional, nu a mai pomenit in decizie despre decadere.
Va redau textul deciziei ca sa va convingeti ca asa este:

"CURTEA,
având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:
......
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin că textele de lege criticate sunt neconstituţionale, întrucât proprietarii care nu au avut cunoştinţă nici de adunarea asociaţiei de proprietari şi, evident, nici de faptul că s-ar fi adoptat vreo hotărâre a acesteia nu mai au posibilitatea apărării drepturilor ai căror titulari sunt, întrucât, potrivit art.26 din Legea nr.230/2007, legiuitorul a impus un termen de decădere de 45 de zile pentru atacarea actelor contrare legii sau statutului, termen care se calculează de la adoptarea hotărârii."

Intrebarea ramine in continuare: prescriptie sau decadere, va rog o opinie mai ales avand in vedere si art.132 legea soc.com. asa cum am explicat mai sus.
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
eugen82, utilizator
Prescriptia si decaderea au cate ceva in comun dar..
Prescriptia se refera la intervalul de timp la sfârșitul căruia nu se mai poate cere plata unei datorii... Prescriptia poate fi invocata in asociatiile de proprietari, asa cum ati vazut in multe mesaje si discutii, pentru debitele mai vechi de 3 ani... Si-aceasta este cea mai frecventa acceptiune adecvata asociatiilor de proprietari, ca tot suntem pe acest forum.

Decaderea se refera la pierderea unui drept prin neîndeplinirea în termenul prevăzut de lege a unor condiții sau formalități. Sigur ca daca in 45 de zile (nu ne mai,legam acum de cand le socotim), nu am deschis actiunea in instanta, pierdem dreptul de a contesta hotararea adunarii generale.

Neatacarea hotararii in instanta in 45 de zile nu inseamna ca se prescrie vreo datorie a asociatiei catre proprietar sau a proprieatarului catre asociatie.
Neatacare hotararii in instanta in 45 de zile duce la pierderea dreptului proprietarului la aceasta actiune, adica decade din acest drept, nu mai are acest drept...
discutia privind termenul din art.26 nu are nicio legatura cu plata datoriilor, nici cu termenul de 3 ani de prescriptie a dreptului la actiune al asociatiei
diferenta intre prescriptie si decadere este urmatoarea:
-daca teremenul din art.26 este de prescriptie, atunci dreptul la actiune impotriva hotaririi ag poate fi exercitat in 45 de zile .. dar pt.motive bine intemeiate hotarirea poate fi atacata si dupa 45 de zile, functionind institutia repunerii in termenul de prescriptie prev. de art.19 decret 167/1958 prescriptia extinctiva (inainte de noul cod, dupa noul cod este mai clar atunci cind legea nu prevede expres se aplica regulile de la prescriptie art.2547)
-daca insa este termen de decadere atunci hotarirea ag nu mai poate fi atacata deloc dupa..

din pacate legiuitorul nu a precizat expres in art.26 daca este decadere sau prescriptie, asa cum a procedat in alte texte de lege, art.132 lege soc.com. sau in legea contenciosului adm. la art.11 si exemple pot continua

de aceea am pus intrebarea, as fi dorit opinia unor specialisti in drept
era poate mai indicat sa postez intrebarea pe forumul drept civil?
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
eugen82, utilizator
Lucrurile sunt mult mai simple decat incercati sa le complicati.
Atata timp cat nu exista in lege niciun fel de referinta de genul celei pe care dv. ati subliniat-o prin bolduire, atunci acestui articol din legea 230/2007 i se aplica termenul de decadere.

Logic, daca am merge mai departe si am considera ca este o prescriptie, ar trebui sa existe scris in lege niste conditii in care s-ar putea depasi acest termen de 45 zile, dar ele nu exista.
Ba mai mult decat atat, la art.24(4) al aceleeasi legi se specifica:
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
elga50, moderator
Carturarul a scris:

Cum poti dovedi ca hotarare s-a luat la o data anume?

Pentru a proba ca o hotarare constituie temei legal pentru impunerea unei anume obligatii,trebuie ca emitentul adunare generala sau comitet executiv sa poata prezenta procesul verbal al sedintei in cadrul careia a fost dispusa respectiva hotarare
Daca hotararea nu a fost adoptata cu respectarea normelor in vigoare,orice parte interesata sau prejudiciata ,poate solicita in justitie in termen de 45 zile de la adoptare-suspendarea executarii efectelor hotararii
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Termenul în care se poate cere anularea hotarârii asociaþiei de proprietari: termen de decãdere sau de prescripþie? eugen82 eugen82 Va rog o opinie referitor la termenul de 45 de zile in care poate fi atacata hotarirea ad.generale a asociatiei de proprietari de la art.26 legea 230/2007: ... (vezi toată discuția)
Prescriptie extinctiva, exceptia tardivitatii contestatiei machis machis În art.23 al.2 din OG 26/2000 privin asociaţiile şi fundaţiile, se prevedede faptul că hotărârile adunării generale pot fi atacate în justiţie de ... (vezi toată discuția)
Neconstitutionalitatea art 26 din legea nr. 230/2007 . efecte eugen82 eugen82 Prin decizia Curtii Const. 670/2011 art.26 legea 230/2007 a fost declarat neconstitutional , astfel: \\"[i]1. Admite excepţia de neconstituţionalitate a ... (vezi toată discuția)