avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare costuri racordare la teava de gaz dupa 11 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare costuri racordare la teava de gaz dupa 11 ani?

Buna ziua!
As dori sa va cer un sfat in legatura cu urmatoarea problema: am cumparat un apartament in decembrie 2009, la momentul predarii am cerut vanzatorului sa imi dovedeasca prin chitante, ca toate datoriile la asociatia de proprietari si furnizorii de utilitati sunt achitate la zi, totul fiind in regula la aceasta data. Saptamana trecuta am observat un anunt redactat de locatarii care au achitat instalarea conductei de gaz, acum 11 ani, unde se specifica ca "cei care nu au achitat sau nu pot dovedi ca au achitat" partea care le revine la racordare, sunt somati sa achite aceasta suma, plus penalizari (ca doar de, au trecut 11 ani), sau in caz contrar li se va sista furnizarea gazului incepand din 1.04.2012. In apartamentul meu centrala termica a fost instalata in anul 2004, de catre proprietarul dinaintea doamnei de la care am cumparat eu, deci presupun ca racordarea s-a facut tot atunci.
Intrebarea mea este urmatoarea: ma pot obliga sa platesc o datorie (plus penalitati) care nu a fost facuta de mine si nici nu mi s-a adus la cunostinta in timpul celor mai bine de doi ani de cand locuiesc acolo? Au dreptul sa imi sisteze furnizarea gazului? Cum as putea sa dovedesc ca proprietarul "de acum doua generatii" a achitat sau nu racordarea? Nu trebuia sa plateasca pentru a i se permite acest lucru? Exista vreo perioada maxima in care cei care au achitat instalarea tevii pot sa ceara recuperarea sumelor datorate?
Nu ma intelegeti gresit, daca exista o baza legala in care cineva sa plateasca datoriile altei persoane plus penalitati, datorii a caror existenta nu i s-a adus la cunostinta, dupa 8 ani, voi plati, dar deocamdata toata situatia mi se pare destul de incurcata.
Va multumesc!
Pai nu a cumparat un apartament ce avea centrala termica proprie, ci unul fara CT proprie. Mai cititi textul si vedeti.
Daca ar fi cumarat apartamentul cu CT proprie ce sens mai avea acum sa solicite acordul vecinilor pentru bransarea la instalatia de gaz...!?
Si ce legatura vedeti intre asociatie, datorii de recuperat, datorie prescrisa...? Cred ca ati incurcat intrebarile, raspunsurile si situatiile.
Da, chiar am incurcat situatiile... Imi cer scuze. Postase altcineva (timcyke, in 7.03.2012 !....) un caz complet diferit : Cineva care a cumparat in 2009 de la o persoana, care la randul ei cumparase de la o alta persoana, care deja INSTALASE C.T. in 2004 ! si caruia dupa 2 ani de la cumparare, respectiv in 2011, i s-au cerut ( de catre Asociatie)100E, cu amenintarea ca, daca nu da acesti bani, ii vor intrerupe gazul. Nu stiu cum de am citit acel mesaj si am raspunsul la altul.....Cat priveste cazul punctual, desigur trebuie despagubiti "proprietarii" coloanei....Din, nou, scuze.
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2013
Lidia2012, utilizator
Va rog sa ma ajutati cu un calcul complet pt urmatorul caz.
Dintr-un bloc de 20 de locatari, 12 dintre acestia platesc costurile racordari la gaz - 300 ron fiecare.
Din cei 12, unul dintre acestia plateste si cota parte pentru cei 8 locatari care nu au platit - 8x300=2400 ron, altfel nu reuseam sa ne racordam la gaz.
Dupa 5 ani, din cei 8 vine unul si solicita racordarea.
Cum va stabili cota parte pentru cei 8 vecini cel care a platit pentru acestia suma de racordare????

As dori un calcul din care sa reiasa cata va plati de la primul si pana ultimul locatar care va solicita racordarea

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
VladMirovici, utilizator
Fiecare din cei 8 proprietari va trebui sa plateasca suma de 300 de lei.
Desemenea e foarte indreptatit ca suma de plata sa fie indexata cu indicele inflatiei. Pe ultimii 5 ani indicele inflatiei a fost 27%, deci ar trebui sa ceara aproape 400 de lei de la fiecare.
Multumesc pentru raspuns \"grandanat\".
Cele mentionate de tine e o prima varianta, dar de durata, iar suma e recuperata cu "taraita".
Din ce-am vazut pe acest topic ar mai fi varianta a II-a
Primul din cei care vor sa se racordeze sa-i plateasca celui care a platit, jumate din suma si tot asa pana la ultimul.
Eu am incercat un astfel de calcul, dar nu am inteles modul de calcul pana la ultimul locatar care doreste a se racorda.

As dori sa vad un astfel de calcul pentru orice eventualitate. In momentul de fata persoana care urmeaza sa primeasca banii nu e hotarata ce modalitatea sa aleaga de a recupera suma in cel mai scurt timp posibil. Adica cat mai mult din ce a platit....dupa cum se stie banii in timp au alta valoare, iar pentru cazul in care se adauga in plus - inflatia etc. nu e bine vazut de cel care trebuie sai plateasca.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
VladMirovici, utilizator

Alte discuții în legătură

Bransare la gaz ContSters320341 ContSters320341 Buna ziua ... Am si eu o intrebare sau o nelamurire si rog pe cineva care poate sa imi raspunda. Stau de 20 ani intr-un bloc racordat la gaz metan. Acum 10 ani ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un vecin adelinel adelinel Buna seara. Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea problema: Locuiesc intr-un bloc cu doua scari(cu cate 4 apartamente pe scara), acum 4 ... (vezi toată discuția)
Racordare la teava de gaz a vecinului Mihaill Mihaill Cit timp este proprietar de teava de gaz un anume locatar si ce suma poate pretinde acesta, daca doresti a te racorda ,el fiind primul care s-a racordat ... (vezi toată discuția)