avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare costuri racordare la teava de gaz dupa 11 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare costuri racordare la teava de gaz dupa 11 ani?

Buna ziua!
As dori sa va cer un sfat in legatura cu urmatoarea problema: am cumparat un apartament in decembrie 2009, la momentul predarii am cerut vanzatorului sa imi dovedeasca prin chitante, ca toate datoriile la asociatia de proprietari si furnizorii de utilitati sunt achitate la zi, totul fiind in regula la aceasta data. Saptamana trecuta am observat un anunt redactat de locatarii care au achitat instalarea conductei de gaz, acum 11 ani, unde se specifica ca "cei care nu au achitat sau nu pot dovedi ca au achitat" partea care le revine la racordare, sunt somati sa achite aceasta suma, plus penalizari (ca doar de, au trecut 11 ani), sau in caz contrar li se va sista furnizarea gazului incepand din 1.04.2012. In apartamentul meu centrala termica a fost instalata in anul 2004, de catre proprietarul dinaintea doamnei de la care am cumparat eu, deci presupun ca racordarea s-a facut tot atunci.
Intrebarea mea este urmatoarea: ma pot obliga sa platesc o datorie (plus penalitati) care nu a fost facuta de mine si nici nu mi s-a adus la cunostinta in timpul celor mai bine de doi ani de cand locuiesc acolo? Au dreptul sa imi sisteze furnizarea gazului? Cum as putea sa dovedesc ca proprietarul "de acum doua generatii" a achitat sau nu racordarea? Nu trebuia sa plateasca pentru a i se permite acest lucru? Exista vreo perioada maxima in care cei care au achitat instalarea tevii pot sa ceara recuperarea sumelor datorate?
Nu ma intelegeti gresit, daca exista o baza legala in care cineva sa plateasca datoriile altei persoane plus penalitati, datorii a caror existenta nu i s-a adus la cunostinta, dupa 8 ani, voi plati, dar deocamdata toata situatia mi se pare destul de incurcata.
Va multumesc!
Cel/cei 5 vecini care au facut documentatia pentru racordarea blocului la conducta de gaz aveau obligatia sa obtina semnaturi de la 50+1 din locatarii respectivului bloc - daca dumneata nu ai semnat reiese ca nu faci parte din cei 50+1 si nu a mai fost nevoie de semnatura dumitale (ma refer la cazul in care cei 5 au facut racordarea in acelasi timp, in caz contrar e alta poveste). Dar totodata fiecare din cei 5 dar nu numai acestia, pe viitor si ceilalti care vor dori sa se debranseze vor cere semnatura de la 4 vecini (pe etaj - dreapta stanga, vecinul de deasupra acestuaia si cel de dedesubt) in traducere RO - acestia vor semna intr-un formular tip, unde se da de inteles ca sunt deacord ca cel care doreste sa aibe gaz sa se debranseze de la caldura.

Dumneata erai locatarul blocului in momentul cand s-a efectuat racordarea blocului la conducta de gaz ?
Pentru ca daca nu erai locatar blocului la momentul racordarii si ai devenit ulterior inseamna ca te-a \"tepuit\" vanzatorul. Iar pentru cazul in are erai locatar si acei vecin/vecini au venit la usa si dumneata nu a platit cota parte pentru racordare \"este o mare greseala\" - acum vei plati in caz ca doresti sa te racordezi cat iti ceri cei care au platit pentru dumneata. Desigura exista un bun simt - daca lucrarea e recenta nu ar trebui sa fie mare diferenta dar daca e cu ceva timp in urma.... banul...... stiti cum e, isi schimba valoarea.

Alta situatie ar fi - daca unul din cei 5 vecini care sunt racordati este unul din vecinii dumitale cel mai apropiat, adica dreapta/stanga pe acelasi etaj sau este deasupra/dedesubt apartamentului ar fi trebuit sa aibe semnatura dumitale. Daca unul din cei 5 este vecin si nu a venit pentru semnatura, inseamna ca s-a umblat cu prostii - unde este semnatura dumitale, prin care dumneata esti deacord ca el sa se debranseze de la caldura ???. Din discutia avut cu diferite pers. care lucreaza la distribuitorul de caldura, am inteles ca aceste semnaturi reprezinta faptul ca vecinii \"de dincolo de perete\" sunt deacord ca dumneata sa te debransezi de la caldura. Rezulta ca aceea conducta de caldura doar va trece prin apartamentul dumitale. Ciudatenia este ca in anumite zone/cazuri asociatia/legea face un abuz - se poate sa te trezesti, sa fi trecut cu o anumita cota de plata pentru simplu fapt ca acele tevi trec prin ampartament, cu toate ca dumneata te incalzesti cu gaz si nu beneficeizi de aceasta. Numai ca asociatia/legea zicea ca acele tevi totusi iti incalzesc apartamentul doar prin simpla trecere catre ceilalti locatari. Paradoxul acestor situati este faptul ca este proprietatea noastra si platim pentru confortul altuia. In unele cazuri am auzit ca cei care au gaz au zidit acele tevi de trecere si au fost scosi de la plata - dar sunt cazuri cand asociatia zice nu si nu. Sau de exemplu cand locatarii de la etajul 3 si 4 se incalzesc cu gaz iar tevile se opresc la etajul 2 de la sine se intelege ca nu te pot trece cu cota parte la plata.

Cat despre suma ceruta, ar trebui sa cereti o copie a devizului si facturii pentru lucrarile de racordare - chiar daca nu apare numele dvs - iar daca o sa obtineti o sa aveti o mare surpriza, adica s-ar putea ca cel care face plata totala a lucrarii sa fie unul din cei 5 vecini care e trecut pe factura iar la beneficiar sa fie asociatia de locatari (aceste date pot sa fie diferit in unele cazuri) asta pentru cazul in care veti plati suma ceruta - aceste copii impreuna cu un proces verbal din care sa reiasa ca ati platit suma. In PV sa se mentioneze datele de identificare a locatarilor carora le platiti suma ceruta (asta in caz de un mare scandal sa nu zic proces). Daca nu le primiti, asta inseamna ca \"treaba pute\" sau nu se doreste a se sti cu cat s-a marit cota parte. Dar trebuie sa aveti in vedere ca cei 5 sunt indreptatiti sa mareasca cota parte.....dar.....in limita bunului simt.

Din ce spuneti si daca s-ar tine cont de modul de calcul ce se aplica in astfel de cazuri, reiese ca cei 5 vecini au platit pentru restul de locatari care nu au platit X suma plus o diferenta, sa zicem cum se mai obisuieste \"inflatie\".
Pentru ca nu stiu care este diferenta totala pentru restul de locatari care nu au platit am sa dau un exemplu la intamplare.
Sa zicem ca s-a platit 25 mil (suma reala+inflatie) pentru vecinii care nu au platit racordarea.
Urmatorul care doreste a se racorda va plati celui care a platit 25 mil dupa urmatorul calcul:
25/2= 12,5 mil platit primului platitor
Al 3 locator 25/3 = 8,33 mil platit celor 2 platitori
Al 4 locator 25/4 = 6,25 mil platit celor 3 platitori
etc etc etc

Pentru cazul dvs daca nu gresesc ar fi 600/5 = 120 euro pentru fiecare din cei 5 vecini

Cele mai sus metionate vi le spun din experienta, in prezent, platesc rate la banca pentru inca 4 ani pentru vecinii care nu au "dorit" sa plateasca suma in rate timp de 5 luni.
Multa bafta B-)
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2013
Adriantot, moderator
denzzel a scris:
. Problema e ca cei 5 vecini care au deja centrala imi cer o suma de 600 Euro total, ( drept despagubire ) ceea ce mi`se pare o suma exagerata.

Poate nu s-au exprimat corect. Suma ce vi se solicita nu reprezinta "despagubire" pentru ca nu i-ati pagubit cu nimic.
Suma ce vi se solicita reprezinta partea dumneavaostra de contribuitie la cheltuielile facute de vecinii dumneavoastra atunci cand au realizat aceasta instalatie. Asa ca au tot dreptul sa ceara "o suma" si apoi dumneavoastra deveniti coproprietar la acea instalatie iar urmatorul acre va solicita acordul de bransare la aceasta instalatio o sa va dea si dumneavoastra o suma.
Ca suma solicitata este mare sau mica depinde de costuri, de cati au platit pana acum...
O instalatie noua de gaz cu proiect, cu distribuitor, conducte, manopera..., poate costa, in functie de caracteristicile acesteia (capacitatea distribuitorului, lungimea coloanei...) intre 1000 si 4000 euro.
Daca cei 5 vecini au cheltuit o suma de 3600 euro, ca exemplu, acum dumneavoastra fiind al 6-lea proprietar trebuie sa achitati 600 euro, adica egal cu ei, recuperandu-si fiecare cate 120 euro.
Cand se va cupla al 7-lea acesta va plati 515 euro total dand fiecaruia dinaunte, inclusiv dumneavoastra, suma de 85 euro. Si tot asa pana se branseaza ultimul proprietar.
Adica vecinii dumneavoastra care au platit isi recupeereaza trepatat o parte din costuri tot asa cum si dumneavoastra va recuperati treptat o parte din banii dati acum.


teava de gaz s`a trecut pe la baza balconului meu ( eu locuiesc la etajul 1 ) pe exterior, am uitat sa menionez
Prin care am am auzi de la vecini lucrarea a costat in jur de 4000 ron in 2004
denzzel a scris:

teava de gaz s`a trecut pe la baza balconului meu ( eu locuiesc la etajul 1 ) pe exterior, am uitat sa menionez
Prin care am am auzi de la vecini lucrarea a costat in jur de 4000 ron in 2004

----------------------
Daca spuneti ca suma ar fi cca 4000 ron, ar insemna ca dvs sa plati acestora jumate din suma, adica 2000 ron

4000 / 2 = 2000 ron / 5 vecini = 400/vecin

Iar dvs spuneti ca suma ceruta este 600e asta inseamna

600e x 4,5 ron (consideram 1e=4,5 ron) = 2700 ron / 5 vecini = 540 ron/vecin

Rezulta ca 540 ron/vecin reprezinta 400 ron rezultati din suma reala platita de cei 5 vecini pt cei care nu au platit PLUS o diferenta de 140ron inflatia :)

Acesta e un calcul aparent, pt certitudine cum am mentionat mai sus. ar fi sa vi se dea o copie dupa deviz si factura si abia atunci o sa puteti vedea suma reala si eventual sa deduceti diferenta. Ideea este ca prin achitarea sumei cerute de catre cei 5 vecinii si dvs veti devenii asa cum a mentionat si moderatorul coproprietar la acea instalatie - asta inseamana ca pe viitor urmatorul/urmatorii vecini care vor solicita acordul de bransare la conducta de gaz o sa plateasca X suma ce se va imparte la 6 coproprietar si tot asa pana la ultimul.

S-ar putea ca pe viitor pana se va hotara urmatorul vecin sa se branseze, sa treaca ceva timp iar suma sa nu mai fie 600e, ci una aferenta acelui moment (inflatie, curs valutar, etc etc).
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2013
CMartin, utilizator
Eu nu cred ca trebuie sa platiti niciun ban. Din principiu. Nici macar un leu, nu 100 de Euro.D'voastra ati cumparat un apartament , achitand un pret TOCMAI pentru ca avea un anumit confort (CT proprie ).Altfel, ati fi negociat ALT pret. In plus, cand ati cumpart, fostul proprietar a fcut dovada ca nu avea datorii la Asociatie, Enel etc...Daca Asociatia vrea sa recupereze niste bani - de fapt, datorie prescrisa - sa-l actioneze in judecata pe primul care a obtinut racordarea la coloana.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Lidia2012, utilizator

Alte discuții în legătură

Bransare la gaz ContSters320341 ContSters320341 Buna ziua ... Am si eu o intrebare sau o nelamurire si rog pe cineva care poate sa imi raspunda. Stau de 20 ani intr-un bloc racordat la gaz metan. Acum 10 ani ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un vecin adelinel adelinel Buna seara. Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea problema: Locuiesc intr-un bloc cu doua scari(cu cate 4 apartamente pe scara), acum 4 ... (vezi toată discuția)
Racordare la teava de gaz a vecinului Mihaill Mihaill Cit timp este proprietar de teava de gaz un anume locatar si ce suma poate pretinde acesta, daca doresti a te racorda ,el fiind primul care s-a racordat ... (vezi toată discuția)