Buna ziua!
As dori sa va cer un sfat in legatura cu urmatoarea problema: am cumparat un apartament in decembrie 2009, la momentul predarii am cerut vanzatorului sa imi dovedeasca prin chitante, ca toate datoriile la asociatia de proprietari si furnizorii de utilitati sunt achitate la zi, totul fiind in regula la aceasta data. Saptamana trecuta am observat un anunt redactat de locatarii care au achitat instalarea conductei de gaz, acum 11 ani, unde se specifica ca "cei care nu au achitat sau nu pot dovedi ca au achitat" partea care le revine la racordare, sunt somati sa achite aceasta suma, plus penalizari (ca doar de, au trecut 11 ani), sau in caz contrar li se va sista furnizarea gazului incepand din 1.04.2012. In apartamentul meu centrala termica a fost instalata in anul 2004, de catre proprietarul dinaintea doamnei de la care am cumparat eu, deci presupun ca racordarea s-a facut tot atunci.
Intrebarea mea este urmatoarea: ma pot obliga sa platesc o datorie (plus penalitati) care nu a fost facuta de mine si nici nu mi s-a adus la cunostinta in timpul celor mai bine de doi ani de cand locuiesc acolo? Au dreptul sa imi sisteze furnizarea gazului? Cum as putea sa dovedesc ca proprietarul "de acum doua generatii" a achitat sau nu racordarea? Nu trebuia sa plateasca pentru a i se permite acest lucru? Exista vreo perioada maxima in care cei care au achitat instalarea tevii pot sa ceara recuperarea sumelor datorate?
Nu ma intelegeti gresit, daca exista o baza legala in care cineva sa plateasca datoriile altei persoane plus penalitati, datorii a caror existenta nu i s-a adus la cunostinta, dupa 8 ani, voi plati, dar deocamdata toata situatia mi se pare destul de incurcata.
Va multumesc!
Eu va spun ce se intampla in realitate domnule. Unde sunt mai multe apartamente sunt si multe probleme. Daca de exemplu: nu se poate obtine avizul unui proprietar ( acestia sunt plecati la capsuni in Spania ), firma poate incepe lucrarea in baza unui angajament precum ca proprietarul o sa rezolve problema despagubirilor ulterior. De ce sa astepte proprietarul, sa se uite la usa vecinilor plecati pana ii apare cataracta la ambii ochi ?.
Cine poate sa dea o solutie corecta si legala pt cel care a platit integral costul racordarii la gaz a blocului si pt cel ce urmeaza sa se racordeze la conducta de gaz in cazul urmator.
Proprietarul imprumata pt el de la banca banii (imprumut ce va fi rambursat in 6 ani) necesari pt achizitia centralei si restul de lucrari de punere a acesteia in functiune (conectare bloc la conducta de gaz, instalarea coloanei de gaz pe casa scarii etc etc). Dar pana la aprobarea imprumutului de catre banca afla ca nu toti locatarii vor achita suma ce le revine (3 mil/apartament) si este nevoit sa modifice suma de imprumut cu diferenta pt cei 10 proprietari din 20, adica cu 30 mil. in plus. In concluzie persoana in cauza pana in prezent plateste pt cei 10 locatari rata plus dobanda timp de 6 ani.
Care ar fi suma ceruta proprietarilor ce vor venii in timp sa se racordeze la conducta de gaz ?
Trebuie sa se tina cont de faptul ca primul proprietar va platii timp de 6 ani suma de 30 mil si dobanda aferenta.
Inteleg ca sunteti 20 de proprietari pe acea scara, iar din acestia doar 10 au banii acum iar 10 nu au bani sau nu vor sa se branseze la aceasta instalatie...
Va prezint solutia adoptata de noi si intalnita si aici pe net in multe cazuri.
Daca intreaga instalatie costa 60 mil lei, aceasta suma se se imparta egal celor 10 proprietari care sunt de acord si care se vor bransa la aceasta instalatie, adica fiecare va suporta cate 6 mil lei. Este treaba fiecaruia cum procura banii, ca se imprumuta la banca, la rude ori face ca tot romanul cand nu are: schimba 1000 euro!:surrender:
Cand unul din ceilalti zece care nu platesc acum, va solicita acordul pentru bransare la instalatia noua (peste o luna sau 3 ani, nu conteaza cand), acesta va contribui cu o suma cuprinsa intre 6 mil si 3 mil, asa cum hotarasc primii 10 proprietari ai instalatiei.
Cand peste un an va plati unul, de exemplu, 5,7 mil lei, acestia se vor imparti in mod egal primilor 10 (cate 570 mii de fiecare), recuperand o parte din suma achitata initial.
Cand se va bransa al 2-lea acesta va plati 5,4 mil ce se vor imparti primilor 11 in mod egal s.a.m.d.
Acesta este un exemplu dat rapid, dar asezat pe hartie si imbunatatit, se poate ajunge ca, in final, atunci cand toti cei 20 vor fi bransati, fiecare sa fi contribuit exact cu cate 3 mil lei prin recuperarea treptata a 3 milioane din cei 6 mil platiti initial.
Se poate stabili chiar o suma in euro pentru a insela un pic inflatia...
Da, stiu aceasta metoda - dar consider ca e o varianta pentru cazul cand primul locatar care plateste racordarea blocului scoate bani din buzunar, nu din banca - pentru ca in cazul mentionat daca cei 10 care nu au platit ar da toata suma "maine", intr-o oarecare masura s-ar justifica, dar pentru cazul cand bani vin la intervale de timp ne definit, el tot va platii rata+dobanda pentru cei 30 mil. Primul locatar a acceptat situatia la acea vreme pentru ca a fost fortat sa plateasca finalizarea lucrarii. Cu toate ca locatarul le-a facut un calcul prin care le arata ca trecerea pe gaz e mult mai avantajoasa si fac o economie de cca 45-50% din cheltuielile de intretinere (caldura, butelie aragaz, boiler etc). Locatarul mi-a dat de inteles ca va alege intre 2 variante: una este cea prezentata de dvs iar a 2-a stabileste o suma fixa pe care o va cere fiecaruia din ce 10 care se vor racorda pe viitor.
Buna ziua,
1. De 4 zile m`am hotarat sa imi trag gaz pentru centrala.
2. Problema e ca cei 5 vecini care au deja centrala imi cer o suma de 600 Euro total, ( drept despagubire ) ceea ce mi`se pare o suma exagerata.
3. Cand s`a tras teava de gaz s`a trecut pe la baza balconului meu ( eu locuiesc la etajul 1 ), atunci nu am semnat nimik si nici nu am fost despagubit cu nimik.
4. Vreau sa va interb daca ei imi cer mie 600 euro despagubire eu am dreptul sa le cer despagubire ca teava trece pe la balconul meu ??
Probleme cu un vecin
adelinel
Buna seara. Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea problema: Locuiesc intr-un bloc cu doua scari(cu cate 4 apartamente pe scara), acum 4 ... (vezi toată discuția)