Scuze Andreea, AM VAZUT ca a intrebat Gabri cati ani are si am crezut si eu ca e minora.Cel putin asa parea.
In caz ca sunteti majora parintii nu au absolut niciun drept de a atenta la libertatea dvs sub nicio forma.
O manifestare a parintilor in circumstantele descrise de dvs reprezinta o adevarata incalcare a dreptului la viata privata in conditiile art 8 din CEDO.
Aveti garantat si din punct de vedere constitutional dreptul la viata privata si la intimitate.
In contextul in care va este incalcata libertatea de miscare in mod ilegal aveti dreptul de a formula o plangere penala la politie intemeiata pe dispozitiile art 189 alin 1 si / sau 2 din Codul penal.
Aveti dreptul de a fi asitata de un avocat in tot cursul procesului penal dupa momentul depunerii respectivei plangeri.
Aprecierea oportunitatii depunerii sau nedepunerii unei plangeri penale va apartine in exclusivitate, daca nu ati fost pusa sub interdictie judecatoreasca.
Daca va aflati in cursul unui proces de punere sub interdictie aveti dreptul de a va alege avocatul care sa va reprezinte drepturile si interesele in acest proces civil.
avocat Claudiu Lascoschi
Domnul Lascoschi, daca tot cunoasteti asa de bine CEDO n-ar fi rau sa amintiti si ca CEDO nu se adreseaza deloc raporturilor intre persoane private ci raporturilor intre stat (inalta parte a conventiei, vezi art 34) si persoane private. Astfel ca oricate drepturi fundamentale as incalca eu( sau dvs. sau oricare alta persoana privata), n-o sa fiu niciodata condamnat de cedo ci de instanta nationala, si condamnarea n-o sa fie pentru ca am incalcat Art 8 sau un alt articol, din CEDO ci pentru ca am incalcat dreptul material national!
Iar daca instanta nationala nu ma condamna, atunci cel impotriva care trebuie indrepata plangerea tot statul este (inalta parte la conventie) iar nu persoana privata! De altfel alin 2 al art. 8 din cedo este foarte clar!
In rest sunt de acord cu celel spuse!
Stimata domnisoara ,
Avand in vedere ca dvs ati atins varsta majoratului , puteti hotari daca mai locuiti cu tatal dvs sau nu
Este optiunea dvs .
Din punct de vedere juridic , daca tatal a exercitat o actiune de lovire sau o alta vatamare , se poate retine continutul constitutiv al infractiunii de loviri sau alte violente (pana in 20 de zile de ingrijiri medicale , asupra membrilor fam. ca si varianta agravanta) sau cea a vatamarii corporala (pana in 60 de zile de ingrijiri medicale , tot varianta agravanta)
Faptul ca va ameninta cu savarsirea unui rau , care va produce o temere justificata , reala , conduce la savarsirea infractiunii de amenintare.
Numai dvs puteti depune o plangere penala prealabila , fie la politie , fie la Parchet , in termen de 2 luni de la data savarsirii faptei .
In lipsa actului de punere in miscare a actiunii penale , institutiile de stat abilitate nu pot solutiona acest raport juridic de conflict .
In ceea ce priveste conditia psihica a dvs , va sfatuiesc sa apelati la un psiholog pt a depasi acest moment dificil in care va aflati.
Numai dvs puteti lua , singura sau ajutata de un specialist (fie el avocat , psiholog) o solutie viabila.
Va doresc succes
Sesizati autoritatile statului respectiv plangere la politie la serviciul de asistenta sociala, incercati sa spuneti aceste lucruri si la scoala poate va ajuta cineva de acolo si sesizeaza autoritatile statului.
Banuiesc ca nu aveti unde va muta si nici cu ce sa va intretineti singura.
Va aflati intradevar intr-o situatie foarte dificila, dar incercati sa vorbiti cu un profesor care sa faca demersurile pentru dumneavoastra.
Mergeti si la institutul de medicina legala pentru a va scoate un certificat medico legal pentru a putea dovedi abuzurile tatalui.
Numai bine.
Viata ne rezerva , intr-adevar, multe surprize.
Adolescenta este o perioada dificila din viata omului .Daca tatal dvs persista in a avea un comportament violent , atat verbal cat si fizic , nu va ramane decat posibilitatea de a parasi domiciliul parintilor si de a va intretine singura.
Solicitati si ajutorul profesorilor , al dirigintelui...Acestia pot avea o discutie cu tatal in care sa i invedereze efectele unui asemenea comportament agresiv .
Psihologul poate ava un rol proactiv in medierea acestui conflict familial .
Agentii de politie pot efectua acte de cercetare daca exista o plangere a dvs in acest sens .
Nu ramaneti in pasivitate : solicitati ajutorul specialistilor , si , impreuna cu acestia puteti gasi solutia care va va scoate din impas.
Mult succes !