avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Predarea teoriei evolutiei in scoli
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Predarea teoriei evolutiei in scoli

De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa pentru ca, pe de o parte, religia este materie obligatorie, iar pe de alta parte, pentru ca singura teorie stiintifica despre aparitia omului este ignorata de scolarii romani. Probabil ca peste cativa ani vor urma excluderea din manualele de fizica a teoriilor despre originea pamantului, predarea sistemului geocentric etc.
Ah, sa nu uit! Cred ca suntem singura tara din Europa in care NU se preda teoria evolutionista in scoli.
Cateva regului: Discutia este despre un set de reguli care sa asigure educatia echilibrata, nu despre Darwin. Nu vreau sa discutam despre corectitudinea evolutionismului aici pentru ca nu suntem biologi. Vreau sa discutam despre faptul ca traim intr-o tara in care politicienii se alarmeaza daca afla ca o buna parte din apa e formata de hidrogen si exclud teoriile stiintifice din scoli.
Evolutionismul este stiinta iar predarea unei teorii stiintifice in scoli este buna si depinde de vointa politica si de ceea ce ne dorim noi privitor la educatia copiilor nostrii, bineinteles.

si ca sa fie tabloul complet... (@ubik- exista chiar o corelatie intre religiozitatea dintr-o anumita tara si nivelul de educatie, cultura si nivelul de trai. Insa este o corelatie inversa: cu cat sunt mai religiosi si mai habotnici locuitorii unei tari cu atat o duc mai rau, sunt educati mai prost si mai necivilizati)

cum e cu nivelul de trai din SUA (tara cea mai religioasa (detasat) dintre tarile dezvoltate) fata de zona euro si japonia...

... Nivelul de trai exprimat sintetic prin PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard (PPP) este cu o treime mai ridicat în SUA (37.700 euro) decât în ZE şi Japonia, care au valori similare (27.600, 27.400 euro)...

Zona Euro faţă de SUA şi Japonia. Indicatori-cheie
Comparaţie a principalilor indicatori între zona Euro, SUA şi Japonia (2010):

[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
ContSters233047, utilizator
@cearls Am evitat sa raspund nu din lipsa de politete ori pentru ca m-as crede superior lui Alexis Zorba (care era cam ateu de felul lui) ci pentru ca statisticile nu se fac pe un caz izolat. Dar daca e sa discutam de USA atunci e bine de stiut ca:
- cu toate ca are cca 6% din populatia planetei SUA consuma ceva peste 50% din productia mondiala de droguri si 25% din populatia mondiala de puscariasi;
- in SUA un profesor (John Scopes) si-a riscat libertatea acum mai putin 100 de ani predand o teorie stiintifica impotriva dispozitiilor unei legi imbecile, iar procesul care a urmat a condus in cele din urma la abrogarea legii (doar in 1968) care interzicea predarea teoriei evolutioniste.
- statele USA cu cel mai mare numar de credinciosi sunt si cele cu infractionalitatea cea mai ridicata dar nu pentru ca intre religie si infractionalitate ar fi vreo corelatie ci pentru ca religiozitatea este corelata cu un nivel scazut de educatie si un nivel scazut de trai
avem aici un raport Gallup din 2009...
[ link extern ]

de SUA nu prea putem spune ca e un caz izolat... sunt vreo 50 de state acolo, 300 mil. locuitori...

si tara foarte religioasa cu nivel de trai foarte ridicat, nu e numai SUA... italia, grecia, singapore, statele din golful persic...

iar tarile cele mai religioase si cele mai sarace din lume, nu stiu daca au vreo relevanta pentru noi... bangladesh, nigeria, yemen, burundi, djibouti:rolleyes: ...
[ link extern ]

si, oricum, ce e de retinut din studiu, in cazul tarilor cele mai sarace...

religia in aceste state, spun sociologii, are un rol functional, ajutand locuitorii (cu "bunastare emotionala") in lupta de zi cu zi pentru supravietuire...

Social scientists have put forth numerous possible explanations for the relationship between the religiosity of a population and its average income level. One theory is that religion plays a more functional role in the world's poorest countries, helping many residents cope with a daily struggle to provide for themselves and their families. A previous Gallup analysis supports this idea, revealing that the relationship between religiosity and emotional wellbeing is stronger among poor countries than among those in the developed world.

deci nu religia cauzeaza saracia in aceste state... e invers!

ps

si poate e bine de stiut... olanda, una din cele mai putin religioase tari din europa, e tara drogurilor si a prostitutiei...

Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
1. Omul a fost creat de divinitate, dupa chipul si Asemanarea Sa;

Cred ca este extrem de interesant cursul dnei. Christine Hayes, din cadrul Universitatii Yale, pentru a intelege ce este de fapt, Biblia.
Cinci mituri despre biblie: [ link extern ]
De retinut este faptul ca, desi are 2 copii nu le permite sa citeasca biblia datorita limbajului violent continut de acesta, cat si a povestirilor/textelor care exemplifica pedepse, razbunari, crime, etc.

2. Omul este o fiinta care s-a dezvoltat din alte fiinte unele din regulile acestei evolutii fiind descoperite de Ch. Darwin Gr. Mendel si ceilalti.

Acum cativa ani au fost descoperite fragmente osoase reprezentand resturi fosilizate ale unei mame si a unui copil, in sistemul de pesteri Malapa care este cunoscut ca si "Leaganul umanitatii". Dupa studierea fosilelor, s-a ajuns la concluzia ca acestea reprezinta veriga lipsa in trecerea de la primate (Australopithecus) la cel mai vechi stramos al omului (Homo Habilis).
Specia a fost catalogata ca si Australopithecus sediba. Rezultatele cercetatorilor urmeaza sa fie confirmate de comunitatea stiintifica.
Odata confirmata, voi intelege de ce unii au comportament atavic de autralopiteci (urangutani) ;)

PS: recunosc ca si eu sunt "pacalita" de Maestrul u.b.i.k......inchei cu "subscriu si semnez" la: "infiorator de destept"
u.b.i.k. a scris:

Acum, punem la bataie cele doua ipoteze:
1. Omul a fost creat de divinitate, dupa chipul si Asemanarea Sa;
2. Omul este o fiinta care s-a dezvoltat din alte fiinte unele din regulile acestei evolutii fiind descoperite de Ch. Darwin Gr. Mendel si ceilalti.
Mie mi se pare evident ca prima teorie nu poate fi infirmata pentru ca nu o putem verifica. La fel de evident, rezulta ca ea nu tine de stiinta ci de metafizica.
Insa a doua teorie poate fi verificata foarte usor: De exemplu, observand ca 98% din ADN-ul; meu este identic cu cel al unui cimpanzeu cu toate ca restul de 2% reprezinta peste 30.000 de diferente, se pot concepe o multitudine de experimente practice care sa verifice atat legatura mea cu genul proxim cat si diferenta specifica dintre mine si cimpanzei.
...
Tocmai asta este problema noastra!

da, creatie, ca impuls initial... dupa impuls, totul a evoluat "stiintific", totul se poate explica (a doua teorie).

eu as vrea, insa, sa fiu lamurit asupra acelui impuls, initial...

... dar nu se va putea explica nimic, pentru ca nu mai tine de intelegerea umana...
acolo ne oprim, recunoscand cat de tineri am fost la minte- ca tineretea, metaforic, justifica multe...

Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012

Alte discuții în legătură

In ro, statul e separat de biserica?! trope_doi trope_doi Primind o invitatie la \"inaugurarea” \"Anului Darwin”, am aflat ca [u]in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat[/u]?! Nu ... (vezi toată discuția)
Satanism handsu handsu Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)