avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Predarea teoriei evolutiei in scoli
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Predarea teoriei evolutiei in scoli

De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa pentru ca, pe de o parte, religia este materie obligatorie, iar pe de alta parte, pentru ca singura teorie stiintifica despre aparitia omului este ignorata de scolarii romani. Probabil ca peste cativa ani vor urma excluderea din manualele de fizica a teoriilor despre originea pamantului, predarea sistemului geocentric etc.
Ah, sa nu uit! Cred ca suntem singura tara din Europa in care NU se preda teoria evolutionista in scoli.
Cateva regului: Discutia este despre un set de reguli care sa asigure educatia echilibrata, nu despre Darwin. Nu vreau sa discutam despre corectitudinea evolutionismului aici pentru ca nu suntem biologi. Vreau sa discutam despre faptul ca traim intr-o tara in care politicienii se alarmeaza daca afla ca o buna parte din apa e formata de hidrogen si exclud teoriile stiintifice din scoli.
Evolutionismul este stiinta iar predarea unei teorii stiintifice in scoli este buna si depinde de vointa politica si de ceea ce ne dorim noi privitor la educatia copiilor nostrii, bineinteles.

@cearls
N-am auzit in viata mea de dr. Walt Brown si am fost curioasa sa vad cine a scos pseudo-argumentul cu aripa buna - piciorul rau care m-a facut sa-mi pierd minute bune din viata incercand sa-l inteleg.

Dupa ce am citit cate ceva despre el, pot sa afirm cu mana pe inima ca daca daca lui i se spune om de stiinta pentru ca are studii universitare atunci si eu am pretentia sa mi se spuna Master Chef pentru ca stiu ca retetele complete incep cu: Se ia o oala/cratita/tava/castron.
Este atat de ‘’bine’’ pregatit incat nu accepta sa participe la dezbateri publice fara un set de intrebari prestabilite si fara sa se asigure ca moderatorul este de partea lui (nu doar pe canapea, ca si asta este o conditie). Mai multe nu vreau sa stiu, imi ajunge. Uita-l pe Walt Brown :)

@romascanu a scris:

Daca voi ati inteles ca eu as fi in dezacord cu voi asupra acestui ultim aspect (religia in scoli), atunci ma intristez amarnic. Nu mai e nicio scapare!

Asa am inteles, imi cer scuze. Neajunsurile virtualului sau ale creierului meu, ori amandoua la un loc.
Da’ de ce zici ca nu mai e nicio scapare, ca nu stiu daca inteleg exact la ce te referi si nu vreau sa scriu iar pe langa :(

Discutia are ca subiect, prin titlul dat si intentia exprimata in mesajul initial al lui u.b.i.k, faptul ca biologia, ca materie, ar trebui structurata in asa fel incat sa isi merite numele: ''cuvant despre viata''.
Sandu Marian, care a postat primul raspuns, a adus in discutie obligativitatea studierii religiei in scoli. Si uite-asa am ajuns sa ne prindem in hora stanga unu-dreapta doi care nu ne aduce niciun folos – nu din cauza dumnealui, ci pentru ca am fost mai multi de acord cu faptul ca religia nu ar trebui sa fie materie de studiu la scoala.

Nu stiu de ce am aparut pe lumea asta (ai scris undeva despre '' specia'' asta care n-are altceva mai bun de facut decat sa se-ntrebe de ce a venit pe lume) dar as putea zice ca e absurd motivul care rezulta din Biblie: de ce sa creezi ceva ca sa stai apoi si sa privesti cum isi bate joc de darul vietii fara sa intervii? Doar ca sa ai motive sa il pedepsesti si in final, cand aduna prea multe pacate, sa il nimicesti cu tot cu planeta?
Altul, sau altele trebuie sa fie motivele si nu le poate demonstra nimeni. Eu una nu pot nici sa le banuiesc.

Nu am vrut sa demolez importanta religiei in dezvoltarea spirituala a copiilor. Am vrut sa imi exprim opinia ca scoala ar trebui sa le activeze cat mai multe sinapse, nu sa le dea informatii pe care ei sa fie obligati le memoreze.
Am spus cu alte cuvinte ce ai spus si tu (mai putin a doua parte, dar nu am ciuntit pentru ca fraza e perfecta):
Scoala (invatamantul formal) produce din ce in ce mai multe "maimute" indopate cu teorii si din ce in ce mai putin il ajuta pe om sa ramana OM.

Daca oamenii nu ar fi fost proiectati sa fie curiosi nu zburau din Rai. Curiozitatea stiintifica ne-a adus unde suntem si ne va va duce mai departe, insa conditia esentiala este sa stim pe ce lume traim - adica ce s-a intamplat inainte ca noi, purtatorii a doi ochi, sa ii deschidem. Altfel cum am putea pasi inainte?

PS:
Mi-ar placea sa stiu daca facultatea (specializarea) care ingradea libertatea de a gandi in '88 mai exista si azi, ca sa vedem daca a evoluat invatamantul romanesc. Ca pana la urma, despre cum e structurat (am vrut sa) vorbim aici.
Ares_3 a scris:

@cearls
N-am auzit in viata mea de dr. Walt Brown si am fost curioasa sa vad cine a scos pseudo-argumentul cu aripa buna - piciorul rau care m-a facut sa-mi pierd minute bune din viata incercand sa-l inteleg.

Ares_3, :bow::ok:
Din ce scrie pe Internet vorbim de un inginer care crede ca Pamantul e vechi de 7000 de ani si fara vreo legatura cu stiinta.

Oameni de stiinta sunt considerati de obicei cercetatorii care publica in reviste stiintifice. Revistele stiintifice serioase aproba orice propunere de articol dupa ce au verificat-o niste experti anonimi si independenti (procesul de peer review). Daca e cineva curios, lista revistelor academice cotate din Romania e aici [ link extern ]

Exista sute de reviste academice de biologie in lume si creationistii nu au reusit sa publice un singur articol, prin urmare, chiar nu e o teorie serioasa.

Eu raman de parere ca in scoala nu trebuie sa predam convingerile adultilor, trebuie doar sa-i punem in contact cu starea actuala a cunoasterii si artelor, pentru ca oricum vor alege la un moment dat singuri, si trebuie sa-i dai fiecaruia sansa sa ajunga cat mai bine. :)

Din acelasi motiv nu sunt fan al educatiei vocationale, ca inchide orizonturile tanarului care putea ajunge economist sau cercetator sau mai stiu eu ce, pentru ca lui la un moment dat i s-a parut mai comod sa ajunga ospatar decat sa citeasca o carte. Dar asta e un alt subiect.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
eumarian, utilizator
evolutionism, evolutionism... de predat in scoli.. ca "stiinta"...

... marele savant britanic, Sir Frederick Hoyle a spus ca probabilitatea ca o secventa moleculara aflata intr-o celula simpla sa genereze viata este echivalenta cu posibilitatea ca o tornada sa aiba loc intr-un atelier cu piese de avion, iar ca urmare a acesteia, un avion 747 Jumbo Jet sa se asambleze singur.B-)

[ link extern ]

eu raman la parerea ca "evolutionismul" (a nu confunda cu stiintele biologice) este tot un fel de... credinta, religie.

sa li se dea statut egal in scoli!

Da, Hoyle nu era un adept al teoriei aparitiei vietii pe Pamant, ci sustinea ca primele forme de viata (microscopice) au venit din spatiu cu asteroizi, dupa care evolutia si-a urmat cursul:) Adica era si el, ca oamenii de stiinta, evolutionist.

PS. Si Descopera.ro nu e revista stiintifica. Nu doar ca e de popularizare, nu academica, dar citeaza ca autoritati teologi intr-un articol care discuta de genetica si biologie. Incredibil.
:O
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
eumarian, utilizator

@cearls

eu raman la parerea ca "evolutionismul" (a nu confunda cu stiintele biologice) este tot un fel de... credinta, religie.

Pai scopul topicului e sa ''stabilim'' daca forma superficiala in care se preda acum biologia (stiinta care studiaza toate organismele vii) ar trebui imbogatita cu studiul etapelor prin care au trecut aceste organisme pana au disparut sau au ajuns la ceea ce sunt astazi.
Evolutionismul adus in discutie este ansamblul de teorii care explică mecanismul evolutiei fiintelor (am luat definitia asta din dictionar) nu aparitia vietii pe Pamant.

sa li se dea statut egal in scoli!

Ar fi echivalentul a 2 ore consecutive de Nutritionism sub forma: de la 8 la 9 s-ar explica beneficiile dietei vegetariene iar de la 9 la 10 avantajele dietei proteice.

:coffee:

Alte discuții în legătură

In ro, statul e separat de biserica?! trope_doi trope_doi Primind o invitatie la \"inaugurarea” \"Anului Darwin”, am aflat ca [u]in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat[/u]?! Nu ... (vezi toată discuția)
Satanism handsu handsu Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)