avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu

Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani sa fie 85% din salariul net obtinut in ultimele 12 luni inainte de nastere. Ce acte sunt necesare? Mentionez ca sunt mamica de 4 luni si ca deja am depus actele pentru indemnizatia obisnuita. Legea noua e valabila si pentru mamicile care au nascut in 2008?Va multumesc
Buna ziua

va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de CIC(dupa 4 luni de la nastere) daca nu am avut concediu de sarcina si lauzie.Nu am inteles exact daca obligativitatea de refera la numarul minim de zile(42) sau la efecruarea concediului de lauzie.Mentionez ca am realizat anterior nasterii 12 luni venituri profesionale.

Va multumesc
Acordarea CIC nu este conditionata de efectuarea propriuzisa a lauzieie ( 42 zile) , ci doar se specifica faptul ca dupa 42 zile de la nastere se poate solicita CIC nu anterior celor 42 zile.
In timp de 42 zile de la nastere angajatorul nu poate primii lauza la locul de munca, aceasta fiind obligata se efectueze concediu de maternitate , mai precis postnatal, dupa care poate opta cu privire la revenirea la locul de munca , continuarea postnatalului pana la 63 zile sau la diferenta dintre prenatal si 126 zile cat este concediul de maternitate sau poate solicita direct concediul de crestere copil......
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2009
adelaida_07, utilizator
Buna seara!
Sunt mama unui puisor de 1,5 ani si am cateva intrebari:
- daca nu am depus pana acum documentele pt indemnizatie 85% venituri anterioare nasterii, se poate sa primesc retroactiv, adica pt lunile ian, feb, eventual martie?
- in paralel cu job-l pt care aveam CIM, am avut si contract cu o firma de asigurari (asigurari locuinte, CASCO, RCA); in momentul in care am solicitat la finante adeverinta pt aceste venituri, mi s-a spus ca nu sunt inregistrata desi, cu numai o zi inainte, am primit somatie de plata pt cei 6% - pe care i-am achiatat! Mi s-a spus ca nu pot primi adeverinta prin care sa dovedesc veniturile din asigurari si ca, pt acest tip de venituri "este mai greu"; cum trebuie sa procedez pt primirea drepturilor pe care le am prin legea in vigoare?
Va multumesc!
Buna,
Sa-ti explice de ce spun ca este mai greu cu aceste venituri?!Pot sa-ti spun ca si eu mi-am depus dosarul , in care am avut si adev de venituri din asig si pensii private si a fost ok, adica numeni nu mi-a zis ca ar fi ceve in neregula .Eu am depus adev de la societtatea de asig cu cele 12 luni anterior nasterii copilului, declaratia 200, dar si dovada platii impozitului ( dif de 6%).
Daca iti depui dosarul pana la 1 iulie 2008, vei primi retroactiv diferenta adica incepand cu luna ianuarie.
Multa sanatate si bafta!
Sa va creasca copilasul frumos si sa sanatos.

Multumesc pt raspuns!
Cei de la finante mi-au spus ca "nu sunt inregistrata"! Nelamurirea si nemultumirea mea a fost ca, desi achitasem "la zi" acele "regularizari" nu se stia pt ce anume! Atunci cum de figurez cu ele? Nu mi s-a dat raspuns. M-am gandit ca poate datorita faptului ca nu am depus acea "declaratie 200" dar nu am primit nimic de cand sunt in concediu!
Inainte de a merge la finante, de la Directia Muncii mi s-a spus ca tb sa fac dovada perioadei determinate a contractului cu firma de asigurari, ca tb sa aduc o adeverinta de la aceasta prin care sa demonstrez acest fapt!
Nu stiu unde trebuie sa apelez pt rezolvarea situatiei! Sunt venituri pt care eu am MUNCIT!

O zi frumoasa!

Alte discuții în legătură

Concediu indemnizatie copil diana35 diana35 SUNT IN CIC CU BEBE CARE ARE 1 AN SI 7 LUNI.SUNT INSARCINATA CU BEBE DOI CARE SE VA NASTE DUPA CE BEBE UNU VA IMPLINI 2 ANI.DACA IMI PLATESC CONTRIBUTIA PANE ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil 2009 CNCop CNCop Buna ziua, sunt o proaspata mamica, am nascut in august si nu sunt foarte lamurita cu modalitatea de acordare a CIC din ianuarie 2009. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)