avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu

Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani sa fie 85% din salariul net obtinut in ultimele 12 luni inainte de nastere. Ce acte sunt necesare? Mentionez ca sunt mamica de 4 luni si ca deja am depus actele pentru indemnizatia obisnuita. Legea noua e valabila si pentru mamicile care au nascut in 2008?Va multumesc
In primul rand ca dvs. aveati obligatia ca in termen de 30 zile de la incheierea contractului civil cu societatea de asigurari sa inregistrati acel contract la fisc.Acest lucru ar fi trebuit sa v- il spuna spcietatea de asigurari, si ar fi trebuit sa il stiti si dvs. pentru ca angajatorul nu va retinea decat 10 % impozit iar diferenta trebuia sa o achitati personal. In cazul unor castiguri substantiale din activitarea de agent de asigurari impozitul mare il puteati plati si pe cursul anului iar pentru acest fapt trebuia sa aveti contractul inregistrat.
Astfel ca primul pas este sa mergeti cu acel contrat si acum sa il inregistrati la fisc. In acel contract scrie data la care s-a incheiat . Societatea de asigurari ar trebui sa va fi transmis si fisa fiscala. Cu aceste 2 documente mergeti apoi si solicitati adeverinta de la fisc.

Va multumesc pentru aceste informatii!
Buna ziua,

In anul premergator nasterii copilului, pe langa salariu, am beneficiat si de o bursa de cercetare (in euro) acordata de o institutie internationala. As vrea sa stiu daca bursa poate fi luata in considerare la recalcularea indemnizatiei de 85%, avand in vedere ca a fost un venit neimpozabil, primit in tara.

Si daca da, mi-ati putea spune ce documente doveditoare va trebui sa adaug la dosar? Este oare suficienta o adeverinta de la institutia care a acordat bursa?

Va multumesc anticipat.
lauraostace a scris:

Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Am nascut in 12 mai 2008 si am fost la locul de munca sa primesc adeverinta pentru indemnizatie. Am primit pentru perioada mai 2007 - aprilie 2008. Eu am intrat in concediu de maternitate din 4 aprilie. Vreau sa stiu daca e bine perioada calculata sau trebuie trecut tot concediu de maternitate. Mentionez ca in concediu am luat prima pentru fidelitate care a fost impozitata.
Astept un raspuns cat mai urgent.
Va multumesc.

Buna,

am nascut pe 10 ianuarie 2009 fara sa fi fost in concediu prenatal. Care este perioada corecta ( respectiv ultimele 12 luni ) care trebuie trecuta in adeverinta ianuarie 2008-decembrie 2008 sau februarie 2008-ianuarie 2009?

Multumesc!
sotia mea a fost in cic pana la inceputul anului. fetita mea va implinii curand 1 an. eu, ca tata, pot intra in acest moment in cic, tinand cont ca din anul 2000 am venituri fara intrerupere. as dori un raspuns clar, da sau nu. va multumesc! o seara magica

Alte discuții în legătură

Concediu indemnizatie copil diana35 diana35 SUNT IN CIC CU BEBE CARE ARE 1 AN SI 7 LUNI.SUNT INSARCINATA CU BEBE DOI CARE SE VA NASTE DUPA CE BEBE UNU VA IMPLINI 2 ANI.DACA IMI PLATESC CONTRIBUTIA PANE ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil 2009 CNCop CNCop Buna ziua, sunt o proaspata mamica, am nascut in august si nu sunt foarte lamurita cu modalitatea de acordare a CIC din ianuarie 2009. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)