avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal copilului?

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal fiului meu?Suntem divortati,nu vine sa-l vada,nu-i plateste pensia alimentara,nu vrea sa am de a face cu el,e o rusine pt.mine si fiul meu,in varsta de 5 ani.V a rog sa-mi dati toate detaliile.Daca il decad din drepturile parintesti pot sa trec baiatul pe numele meu de fata? Mai pot sa-l oblig la plata pensiei alimentare si mai are vreun drept asupra copilului?Pot sa-l scot din tara fara semnatura lui? Ma santajaza ca nu semneaza sa-l scot din tara daca va fi cazul,ca plec eu si copilul ramane.Mentionez ca mai are 2 copii din 2 casatorii anterioare,care sunt plecati in grecia si tunisia,la care nu le plateste pensie alimentara.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 18:38, 10 Octombrie 2012
Vizita in alta tara/iesirea din Romania e una, permis de sedere in alta tara, e alta. Despre ce acte sunt necesare pt stabilirea copilului in alta tara, se va interesa mamica la fata locului.
Pt tarile unde e necesar un acord al celuilalt parinte, cel interesat ajunge in instanta pt decaderea parintelui din drepturi daca e cazul, ori pt suplinirea acordului pt cazurile in care din rea credinta celalalt parinte nu e de acord.
Programul de legături personale cu minorul are de suferit în foarte multe ocazii din cauza neclarităților din lege cu privire la condițiile în care minorul poate părăsi țara. Scoaterea minorului din țară este interzisă prin articolul 18 din legea 272/2004 [1] dar cumva suprascrisă incorect de o prevedere evazivă a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate în articolul 2 [2]. Cu toate acestea jurisprudența internațională a clarificat aceste aspecte în sensul că prevederile legii 272/2004 și ale Convenției de la Haga cu privire la Răpirea internațională de minoriau precedență, prin faptul că o eventuală stabilire unilaterală din partea părintelui custodian a domiciliului copilului în străinătate ar afecta grav posibilitatea ca părintele necustodian să poată să pună în aplicare programul de legături personale încuviințat de către instanță.


[ link extern ]
Sa presupunem ca d-na Lara primeste o oferta la Univeritatea din Berlin la catedra de limbi romanice(exemplu) pe perioada nedeterminata si i se ofera un venit de 60000 euro/an si locuinta.
Dar d-na Lara are cei 2 copii incredintati spre crestere, iar taticul are drept de vizita standard.
Taticul iubitor de copii NU este de acord ca mama sa plece la postul oferit. In tara, mama are un post bun, are venituri lunare de 2000 lei plus alocatia fetelor, 80 de lei/lunar.
Care este interesul major al minorelor:
-mama sa ramana acasa, cu acest venit, iar tatal, cand are dispozitie, sa se intalneasca cu ele, sa-si exercite dreptul?

-mama sa plece cu fetele, sa traiasca la alt nivel, copiii sa cunoasca si alte limbi si alte natii?

-mama sa plece fara fete, fetele sa ramana in ingrijirea tatalui(dupa o absenta a acestuia de N ani), daca acest tata accepta, bineinteles?

Cine stabileste ce este mai bine pentru copii? Tata? Mama? Instanta?
Va decide instanta daca parintii nu sunt in stare sa vada singuri interesul copilului lor, sa ajunga la intelegere , sa admita o cale de mijloc.
Judecatorul nu traieste in casa cu copiii, nu are de unde sa cunoasca, sa simta situatia reala asa ca va decide pe baza argumentelor, marturiilor, a altor probe depuse la dosar. Se vor audia si copii daca sunt marisori.
In cazul expus de dvs @ Martonze, decizia e destul de usor de luat. Nu poti sa-i pastrezi pe copii in tara.. ca s-a trezit dragostea in parintele nerezident. Se poate dovedi ca in realitate e vb de rea-credinta daca pana cand nu se pune problema parasirii tarii, tatal nu s-a interesat de copii.
Mai greu e cand copiii sunt obisnuiti/ au crescut intr-o casa, ambii parintii au fost si sunt prezenti in viata copiilor, exista legaturi si cu familia extinsa- bunici, unchi.. dar mama gaseste un post mai bun si decide ca cei mici trebuie sa vina cu ea. Nu poti sa afirmi cu tarie ca plecarea in strainatate e cel mai bun lucru care i se poate intampla copilului

buna seara.va rog un raspuns avizat daca se poate.eu am hotararea de divort definitiva si irevocabila . fetita locuieste cu mine,dar ni s-a dat custodie comuna asupra ei. asta inseamna ca imi trebuie semnatura fostului sot pentru a scoate fetita din tara?

Alte discuții în legătură

Drept civil alexmada alexmada buna ziua,scoaterea minorului din tara fara acordul celuilalt parinte (mentionez ca tatal nu este de gasit)este posibila/?cu multumiri (vezi toată discuția)
Am nevoie de acordul tatalui pentru a iesi cu minorul din tara? tina.cris74 tina.cris74 am nevoie de semnatura tatalui pt a scoate din tara un copil pentru care am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare?fetita ... (vezi toată discuția)
Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)