avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... In fata carei autoritati trebuie semnat un contract ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

In fata carei autoritati trebuie semnat un contract prenuptial pt. a fi recunoscut in America?

Am doi prieteni care doresc sa se casatoreasca in Romania. El cetatean roman/american, trecut printr-un divort lung, epuizant si costisitor, ea cetatean roman. El doreste sa semneze un contract prenuptial. Desi i-am explicat ca nu e reglementat de legea romana, insista sa il semneze pentru a fi recunoscut in America. La notariat nu se poate semna ca nu avem baza legala. Dar unde ar putea fi semnat. Presupun ca nu are nici o valoare in America daca e doar un inscris sub semnatura privata. E mare graba, pentru ca pe 20 dec. va fi cununia civila. El mi-a trimis mie contractul in engleza si ar trebui sa fie tradus, presupun, ca ea sa il poata intelege si sa stie ce semneaza. Sau i se poate traduce actul de un interpret la momentul semnarii? Va multumesc mult pentru orice sfat!
Cel mai recent răspuns: c_claudia , utilizator 12:40, 10 Decembrie 2008
Eu am incheiat frecvent contracte care nu erau prevazute de dreptul romanesc. Unii notari au zis ca ei nu fac asa ceva, asa ca am mers la urmatorul.. si a functionat!

In materie matrimoniala poate fi discutabil, deoarece codul familiei (art 30) spune: orice conventie contrara este nula!
Insa, asta spune dreptul romanesc: dreptul american (si alte drepturi) spun ca este ok!
E discutabil daca notarul poate cerceta care va fi dreptul aplicabil. Legea notarilor publici spune ca notarul va refuza intocmirea actului daca acesta este contrar legii! Insa legea nu spune care lege, pentru ca daca actul este incheiat pentru a fi folosit in strainatate, ar putea fi refuzata incheierea lui doar daca contravine legii statului respectiv. Or in cazul de fata actul este intocmit pentru a fi folosit in SUA, nefiind contrara legii americane.

Adica nu vad motivul pentru care un notar sa nu-si puna stampila pe actul respectiv.
Dupa cum am mai spus eu am incheiat cateva (zeci) contracte care nu erau reglementate in dreptul statului in care am incheiat contractul. Majoritatea notarilor au dat un search pe google sa priceapa cat de cat, cam ce se intampla in contractele respective, insa ulterior au spus ok, facem asta!

Oricum, este o zona mai... grii. Unii notari spun in mod sigur: nu, nu facem asta, insa cred ca exista si unii care fac asa ceva...
Insa, tinand cont de faptul ca exista doar alternativa: notar sau ambasada... eu as incerca.

Pe de alta parte: sunteti sigura ca dreptul american/statului respectiv cere forma autentica pentru astfel de conventii?
Se cere o stampila, nu mai retin... cred ca de la avocat, paralegal, ceva...
Faci un preambul in care arati ca ai inteles sa faci aplicabila acelui act legea americana... E simplu de trecut, nu prea are cum sa te refuze notarul... Sau, ca sa nu risti ceva in cazul in care intra vreun Cod civil care recunoaste mai multe regimuri matrimoniale si in Romania, scrii asta in cererea catre notar!
Eu am incheiat acte perfect legale in conformitate cu legea romana si a trebuit sa ma cert cu unii notari... Un notar mi-a spus o data ca el nu autentifica actula asta cu imprumutat, imprumutator si al treilea, garant ipotecar... Ca daca le vreau separat...
Stii, ca sa ia si el de doua ori onorariu... :D I-am spus sa-mi dea incheiere de respingere motivata, ca trebuie si eu, ca avocat, sa-mi castig banutii cumva, in speta micsorand cheltuielile cu notarul ale clientului meu. Cu alte cuvinte: ori eu ori tu... nu se poate amandoi, ca inseamna ca m-ar plati degeaba clientul... ;)
Fara suparare, dar un razboi cu notarii sau cu avocatii nu ar ajuta la nimic. In afara de asta, nu este obligatoriu ca actul sa fie semnat la notar. De fapt, asta era si intrebarea: in fata carei autoritati? Nu am zis niciodata ca ar trebui autentificat la notar, atestat la avocat... Oricum, deja toate demersurile se indreapta, asa cum am zis de la inceput, spre Ambasada. Prin urmare, va voi comunica dupa data de 20 dec. modul in care s-a rezolvat.
Va multumesc tuturor pentru sugestii!
Sarbatori fericite!
Corect ca un razboi nu ajuta...
Insa raspunsul la intrebare nu putea fi decat: notariatul! Asta e singura "autoritate" romaneasca in fata careia se poate incheia un contract/conventie, etc, intre doua pers. private!
Dvs ati spus ca notariatul nu poate; vi s-a demonstrat ca totusi poate... sau ca ar trebui sa poata! Ca exista notari care nu vreau.. e altceva!

iar in privinta Ambasadei.. mde, este si asta o autoritate, doar ca este americana si nu romana!

Oricum, doresc succes clientului, si sper sa nu-si fi pierdut timpul de pomana ca un astfel de contract!:D
Dupa legea 105, a pierdut timpul cu gratie!... Nu stiu in ce masura legea americana le permite sotilor sa-si aleaga regimul matrimonial, mie mi se pare ca la ambasada ar trebui sa le spuna ca e aplicabila legea romana si ca semneaza degeaba actul ala!
Nu stiu insa in ce masura dau si consultatii juridice cei de acolo, de ce nu contacteaza un avocat american, ca banuiesc totusi ca acel contract prenuptial nu e facut pe genunchi de tata... si avand in vedere ca nu cunosc deloc situatia, mi-e ca ne-am dat cu parerea asupra unor realitati departe de descrierile sumare din subiectul de fata.

Apreciem daca ne veti spune cum s-au solutionat lucrurile, sper sa va fie favorabile, va dorim o casnicie minunata!

Alte discuții în legătură

Casatorie in legea americana mihaelapetrescu63 mihaelapetrescu63 care este diferenta intre casatorie in legea romaneasca si cea in legea americana? (vezi toată discuția)
Casatorie in fairfax county, virginia, america Gratiela S Gratiela S Buna ziua. Matusa mea este casatorita in America, Fairfax County, Viriginia. Ea are dubla cetatenie, iar sotul ei este american, Ambii stiu ca nu au nici un ... (vezi toată discuția)
Transferare bunuri ana_ola ana_ola Buna ziua As dori sa știu ce modalitate legală se poate găsi pentru ca viitorul meu soț sa îmi poată lasă moștenire un apartament. Urmează sa ne ... (vezi toată discuția)