Buna seara!Sunt divortat din luna mai 2011.Prin cererea reconventionala am solicitat in mod concret un program de vizita minori(in prima si a trei-a saptamana din luna de Sambata ora 10 pana Duminica ora12,a doua zi de paste si de craciun,doua saptamani in luna August).Desi si-a exprimat acordul de principiu in fata instantei de fond,impotriva sentintei civile a depus apel reclamanta(cu scopul de a-mi restrange programul de vizita in mod nejustificat),solicitand un program de zi la domiciliul meu.Sedinta a avut loc exact in data de 3 Octombrie(imediat odata cu intrarea in vigoare a N.C.C).Cu doi aparatori bun angajati,iar eu singur am castigat in sensul ca apelul a fost respins ca nefondat si lipsit de temeinicitate.Impotriva deciziei civile a depus recurs apelanta.Nu mi-am permis sa angajez un aparator si...culmea nici nu m-am putut prezentat in sedinta.Am depus doar Intampinare la termen.Am pierdut in recurs,astfel in cat programul de vizita se v-a exercita...culmea...la domiciliul recurentei.Nici o instanta nu a facut nici o referire la prevederile noului cod civil.In prezent fosta sotie(nu are un domiciliu propriu),locuieste impreuna cu cele doua minore la parintii sai,acestia sunt caracterizati ca niste oameni agresivi,nu pot sa-mi vizitez copii in conditiile impuse.Mi-a obstructionat de fiecare data orice modalitate de a a vea relatii personale cu cele doua minore.Am fost la camin,m-am interesat de copii,m-am izbit de reticenta doamnelor educatoare,culmea astea in conditiile in care sunt un parinte exceptional pentru copiii mei.Intr-un an de zile mi-am vazut copiii doar de cateva ori,atata timp cat am avut acea hotarare definitiva(a trebuit sa o investesc in formula executorie) ca sa-mi exercit dreptul de vizita.Ce oare mai pot sa fac?O iau din nou de la capat sa trec prin toate fazele procesuale?
Potrivit art. 397 din Noul Cod civil, exercitarea autorității părintești se exercită în comun de către părinți.
Astfel, art. 397 dispune: „După divorț, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți, afară de situația în care instanța decide altfel.” Prin urmare, regula stabilită de Noul Cod civil este aceea ca ambii părinți să dețină custodia în comun și numai prin excepție autoritatea părintească să fie exercitată de către unul dintre părinți.
Cu alte cuvinte, numai prin excepție, când există motive întemeiate și în funcție de interesul superior al copilului instanța poate stabili exercitarea autorității părintești numai de către unul dintre părinți, conform art. 398 Noul Cod civil . În această situație celălalt părinte (cel ce nu are custodia copilului) păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului precum și dreptul de a-și exprima acordul în cazul unei posibile adopții a minorului, potrivit alin. (2) art. 398 Noul Cod civil.
V-as intreba cateva lucruri, avand in vedere ca si eu sunt intr-o situatie similara, doar ca la mine recursul inca nu s-a judecat, primul termen este in iunie.
Care a fost motivatia instantei de recurs pentru a intoarce decizia? Faptul ca fetitele plang, ca nu va cunosc, sau ce anume? Ce varsta au fetitele?
Ce demersuri ati facut pana acum cu DGASPC-ul? Aveti cumva un raport din partea lor in care descriu situatie copiilor?
Faptul ca copilul plange, ca nu il cunoaste sau ca nu vrea sa stea langa el nu are nici un pic de importanta. Copilul nu poate refuza sa aiba relatii cu parintele, asta a fost statuat de CCR de multa vreme.
cu alte cuvinte, copilul ARE DREPTUL sa fie fortat la legaturi personale ? ma intreb atunci, vorbim despre copil sau despre exercitarea cu forta a unor legaturi indezirabile ?
bineinteles ca poate plange copilul si daca nu vrea, NU merge...........