avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract de munca in perioada cand angajata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract de munca in perioada cand angajata e insarcinata?

Buna ziua,
Ma inereseaza daca poate fi desfacut contractul de munca a unei angajate pe motiv ca postul acesteia i-a fost desfiintat din motive ce nu tin de angajat, daca aceasta este insarcinata in primele luni de sarcina?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:05, 6 Ianuarie 2020
Nu stiu care este obiectul de activitate al firmei, de asta nu inteleg de ce este angajat un medic ginecolog. Oricum , daca salariata prezinta adeverinta de la medic prin care se precizeaza faptul ca este insarcinata, iar in regulamentul de ordine interioara nu este stipulat o clauza prin care salariata unitatii va fi consultata de medicul angajat si ca acesta va elibera adeverinta, nu i se poate impune un control suplimentar.
petronela78_m a scris:

Buna ziua,
Ma inereseaza daca poate fi desfacut contractul de munca a unei angajate pe motiv ca postul acesteia i-a fost desfiintat din motive ce nu tin de angajat, daca aceasta este insarcinata in primele luni de sarcina?

Va multumesc.

Codul muncii prevede :
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata indeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Poate fi concediata salariata insarcinata pentru motive care nu tin de persoana acesteia - desfiintare de posturi, reorganizare, falimentul angajatorului.
Cf.C.muncii,art.60,lit.c,este cel mai relevant,dar conditia este ca angajatorul sa fi cunoscut anterior motivarea medicala(starea de graviditate).
Dar dispozitiile art.60 alin.2 C.mun. nu sunt relevante ? ... sau trebuie sa invocam doar o parte din prevederile legale referitoare la concediere ? :-/
Poate nu m-am exprimat eu cum trebuie, nu e vorba de falimentul firmei ci doar de o reorganizare interna, la nivel departamental. Ca o paranteza la intrebarea mea, am doua colege in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, care nu sunt afectate de reorganizare. Se poate asa ceva?

Alte discuții în legătură

Concediu medical la gravide DanutSimonca DanutSimonca Buna ziua, Sotia mea este insarcinata in 11 saptamani, in 25 noiembrie expira concediul de ingrijire al primului copil, ea a mai pierdut o sarcina si ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu salariatii in insolventa? isobelbella isobelbella care sunt mai exact pasii, ce se intampla cu salariatii unei societati in insolventa? (vezi toată discuția)
Daca sunt insarcinata ma pot concedia? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 am primit in urma cu cateva zile instiintarea de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana angajatului.intrebarea mea este:daca pana ... (vezi toată discuția)