avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente

Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept penal s-a mai schimbat ceva??
Rolo eu am gandit-o la fel cand am dat raspunsul. Impart averea intre parinte si frate, calculez rezerva parintelui si "voila' raspunsul, apoi am citit speta din 2011, unde se vede ca cei din comisie au calculat din intreg doar pentru parinti(adica veneau doar ei la mostenire) ceea ce mi se pare anapoda, vine si fratele dar avand ghinionul sa nu fie rezervatar partea lui e dispusa de de cuius la simpla alegere. Oricum, nu mai am timp sa trec peste mosteniri, cu noroc inainte.
Si eu zic ca vine si fratele atata vreme cat el a a acceptat-o, nu e nedemn si nu e inlaturat de la mostenire de un alt mostenitor cu vocatie concreta preferabila (sau cum s-o zice in limbajul succesiunilor). Neaflandu-ne in niciunul din cele 3 cazuri, el vine la mostenire dar e inlaturat, asa cum e normal, prin actul de dezmostenire care e legatul testamentar. El (fratele) nu poate fi inlaturat de colegii sai de clasa de mostenitori (parintii) cu care are drepturi egale.
Parintii nu-s inlaturati pt ca sunt rezervatari.
Pana la urma se calculeaza asa: intai se ia legatul si se analizeaza daca incalca rezerva succesorala a rezervatarilor. Care e rezerva parintilor? Pai e, potrivit art. 1088 NCC, de jumatate din cota succesorala care, in absenta liberalitatilor sau a dezmostenirilor, li s-ar fi cuvenit ca mostenitori legali. Deci rezerva parintilor e de jumatate din 1/2 (deci 1/4) pt ca aici avem o liberalitate (legatul varului). Si culmea, legatul varului nu le incalca rezerva ci doar inlatura de la mostenire pe frate care ar fi avut 1/2 in absenta legatului, la fel cum si parintii ar fi avut 1/2 in absenta legatului. Rezerva intra in discutie numai in momentul aparitiei legatului.
Daca n-ar fi existat legatul, parintii ar fi luat impreuna 1/2 iar fratele ar fi luat restul de 1/2.
In concluzie, eu nu cred ca fratele ar trebui sa fie inlaturat de parinti ci de varul legatar. Prin urmare parintii nu au de ce sa profite de inlaturarea fratelui. Legatarul e cel care profita de faptul ca fratele nu e rezervatar.
@RoloTomassi asta a fost si logica mea pana acum si credem ca inteleg succesiunile:))) acum nu mai stiu ce sa zic, deja de doua ore incerc sa inteleg cum sta treaba cu calculul rezervei dar cred ca ma dau batuta, ma asteapta obligatiile:))
Sincer, nu pot sa-mi permit luxul de a pierdea vremea sa explic speta aceasta. E simpla. tu aplici prost cotele. fara suparare. uite rezolvarea aici
Care sunt cotele succesorale ce revin fiecărui acceptant al succesiunii?
Fiecare părinte va culege cate ¼ din moştenire – 0,75 p.
Legatarul va culege ½ din moştenire – 1 p.
Fratele bun nu va culege nimic din moştenire – 0,25 p.
Ultima incercare!!! Daca nu era legatul cat primea clasa a 2-a? TOT. Din totul acesta au posibilitatea sa primeasca ceva DOAR rezervatarii. De aici il pierdem pe FRATE. Deci din intreg, calculam REZERVA. adica 1/2 din cat ar lua daca nu ar exista legatul. deci parintii iau 1/2 din intreaga mostenire, CD=1/2. Observam ca s-a incalcat rezerva. Fiind 2 parinti ei impart in mod egal. de aici rezulta 1/4 pt fiecare. Si restul il primeste legatarul =1/2.

Alte discuții în legătură

Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013 sliv sliv Buna ziua, O intrebare: se da examen admitere barou in ianuarie/februarie 2013 daca (sau nu neaparat) nu iau examenul de acum peste 15% din ... (vezi toată discuția)