Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept penal s-a mai schimbat ceva??
Sper sa luam toti acest examen.
Acum 2 zile am postat o speta si n am mai apucat sa dau un raspuns. Fiind o mostenire testamentara trebuia verificat daca s a incalcat rezerva. Fratele lui de cuius nu este rezervatar, deci nu primeste nimic din succesiune. Parintii sunt rezervatari si ei veneau singuri la mostenire luau tot, deci un intreg. Acum calculam rezerva 1:1/2=1/2. Stim ca legatarul lua 3/4, observam ca a fost incalcata rezerva asc priv. Parintii iau 1/4 fiecare, legatarul 1/2, fratele nimic.
Buna dimineata!
Am vazut ca mai multi doreau impresii de la probele scrise de anul trecut, asa ca intervin exact pentru asta.
In primul rand, cu riscul de a fi acuzat de subiectivism, mi se pare ca anul acesta veti intampina o problema.
Si la examenele octombrie 2011 si 2012 au fost cam 3000 candidati. Dar au trecut de grila cam 800 in 2011 si 630 in 2012 (de verificat site INPPA, examene, sesiunea 2011 si 2012 - sunt toate postarile, asa cum se populeaza acum sectiunea de pe prima pagina INPPA si Examene UNBR).
Anul acesta au trecut aprox. 2300 candidati (consecinta a reducerii pragului la 50, plus faptul ca fie grilele au fost mai usoare, fie candidatii mai pregatiti datorita luarii mai in serios a examenului - au facut peste 900 persoane peste 70 grile).
Asta inseamna ca la 5 probe scrise vor fi de corectat aprox. 10.000 lucrari. La acelasi numar de corectori care anul trecut lucra cu 3.000 lucrari. De aici identific cateva probleme:
1) lor le trebuie un 500-600 de oameni care minim sa intre pentru a cotiza, astfel pica sistemul de pensii. Deci grija la dificultate!
2) nu stiu cat timp va lua sa dea rezultatele. Daca anul trecut a fost 3 saptamani, acum ar fi logic sa fie 9 saptamani, la un calcul matematic simplu. Exagerez, bineinteles, dar cred ca se va schimba si calendarul.
raportat la proba scrisa.
Si anul trecut a fost exact la fel calendarul.
Eu sincer cu toata rusinea trebuie sa recunosc ca intre grila si proba de civil am citit doar civil, plus o data OEPA (seara dupa ce nu mai puteam civil) si o data Codul de procedura penala.
A trecut civilul (4 ore examen, cu 2 lucrari), am ajuns acasa extenuat si m-am apucat de OEPA pana seara. Dupa civil am fost rupt, cand m-am ridicat in banca dupa 4 ore sa dau lucrarile era sa cad pe trepte in amfiteatru, caci 4 ore nu m-am miscat si eram complet amortit (am fost atat de concentrat incat nici nu am realizat ca amortisem, nu ma durea nimic etc.)
A doua zi OEPA (2 ore), examenul a fost usor, subiectele decente. Am iesit optimist, bine-dispus din examen si cu chef de munca.
Am ajuns acasa si bum-bum procedura penala pana noaptea. A doua zi examenul cu 4 ore si 2 lucrari.
Am iesit extenuat.
Punctul meu forte era penalul si procedura, iar civilul si procedura civila spaima vietii mele. Inutil sa spun ca la civil si proc civ am luat note foarte mari, iar la penal si proc pen am fost usor dezamagit. Probabil consecinta ca de la grila pana la examen am citit doar civil si proc civ.
Ce va recomand este o impartire exacta a materiei pana la testul scris. NU va concentrati (ca subsemnatul) doar pe o materie sau alta.
De asemea, asteptati ca dupa ce incepe primul examen, in zilele urmatoare sa fiti ca intr-o bucla temporala. In fiecare dimineata, 3 zile consecutiv, aceeasi sala, aceeasi rutina, aceiasi supraveghetori. De la oboseala si stres in perioada celor 3 zile veti invata catre 0, mai degraba poate veti putea citi putin ceva ce credeti ca ati uitat. Dupa 3 zile veti fi zombi cam 2 saptamani...
O ultima idee! Grija mare la procedura civila si la OEPA - daca sunt surprinsi ca au trecut prea multi de grila, aici pot corecta lejer in carne vie si sa stabileasca numarul final de admisi. Anul trecut procedura civila a fost supapa de control - dar daca simt ca s-a agravat situatia, se pot da la OEPA subiecte pe atat de imposibile pe cat de decente au fost cele de anul trecut.
radul22...multumim pt experienta marturisita. Este de un real folos. Asteptam si alte experiente. In mod cert vor taia in carne vie pt ca suntem prea multi admisi si, vorba ta, le sunt necesari 600 de avocati noi sa nu cada sistemul de pensii..