DE VREI PACE, FII GATA DE RAZBOI.
(SI VIS PACEM, PARA BELLUM)
E fara indoiala un vechi proverb de pe vremea Republicii, apoi reluat de Vegetius, la sfarsitul sec. al IV-lea ien, din Epitoma rei militaris (Scurt manual de arta militara), atunci cand Imperiul Roman de Apus se apropia de sfarsitul sau, care n-a mai intarziat nici un veac (476). Vegetius scrie: Qui desiderat pacem, praeparet bellum (“Cine doreste pace sa se pregateasca de razboi).
HANNIBAL E LA PORTILE NOASTRE!
(HANNIBAL AD PORTAS!)
Strigat de spaima al romanilor, dupa ce fusesera infranti de cartaginezii comandati de Hannibal la Cannae (216 ien). Intr-adevar, Roma era in primejdie sau ar fi fost in primejdie daca armata biruitoare n-ar fi fost, si ea, greu incercata si nu s-ar fi impotmolit in “desfatarile de la Capua”. Vorba citata in cateva randuri de Cicero (de pilda in Despre scopuri) a dobandit valoare de proverb: “Suntem in mare primejdie”.
GRABESTE-TE INCET
(FESTINA LENTE)
In sensul de “grabeste–te, insa nu te pripi”. Dupa suetoniu (Divinul Augustus, 25), una din formulele preferate ale imparatului Augustus, rostita pare-se in greceste si adesea asociata de el cu un vers din Euripide referitor la comandantul de osti: “Decat prea indraznet, mai bine chibzuit” si cu maxima: “Lucrul bine facut indeajuns de la vreme-i facut”.
Sursa:
[ link extern ]