avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Originea unor expresii sau citate celebre
Discuție deschisă în Cultură generală

Originea unor expresii sau citate celebre

Am editia din 1969 a Dictionarului de cuvinte, citate, expresii celebre scris de I. Berg si publicat de Ed. Stiintifica in 1969.
Multi le-am auzit, poate le si folosim dar mai putini stim de unde provin; m-am gandit ca nu ar fi rau sa aflam originea unora dintre ele.

Nu am schimbat niciun cuvant, va rog sa tineti cont ca e o carte de acum 43 de ani. E interesanta influenta epocii pana si asupra dictionarelor, explicatia de mai jos banuiesc ca o sa va faca sa zambiti.
Sper sa facem un topic interesant pe care sa il citim cu placere.


Homo homini lupus (lat. ‘’Omul e lup pentru om’’ )
Poetul latin Platon a fost acela care, acum peste doua mii de ani, in versul 405 din comedia sa Asinaria (act. II, sc.4) a sintetizat in aceste cuvinte – care au ajuns vestite pretutindeni – lacomia salbatica, nepotolita, ce transforma pe unii oameni in fiare fata de semenii lor. Latinii i-au asemuit cu lupii, indienii ii compara cu panterele iar noi spunem despre asemenea indivizi ca se mananca intre ei ca si cainii.
Versul intreg era: Lupus est homo homini, non homo, dar uzul l-a rezumat in trei cuvinte. Numerosi scriitori si ganditori: Bacon, Hobbes, Balzac, Gorki, Sadoveanu etc. au ilustrat aceasta cugetare a lui Plaut prin momente si exemple caracteristice vietii unor societati si epoci. Dar indeosebi acest adevar brutal a fost si mai este oglindit in regimul unde exploatarea omului de catre om nu-i altceva decat traducerea in fapta a lui homo homini lupus.

Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:44, 7 Ianuarie 2015
Cutia Pandorei

Pandora a fost prima femeie din lume, după mitologia greacă, modelată de Helaistos, însufleţită de Atena şi înzestrată de alţi zei cu toate darurile [de unde şi numele ei de pân (tot) şi dôron (dar)].
Iupiter, furios pe Prometeu că a furat focul din cer, a vrut să se răzbune. I-a trimis-o ca nevastă, cu o cutie care conţinea toate relele şi care avea să intre în istorie şi literatură sub numele de cutia Pandorei. Prometeu, bănuind că Iupiter îi întinde o capcană, a refuzat.
În schimb, fratele său, Epimeteu, s-a lăsat ademenit; şi când Pandora a deschis cutia, s-au revărsat toate relele din lume: boli, necazuri, ură, suferinţă etc. Când a închis-o la loc – povesteşte Hesiod – era prea târziu. Nu mai rămăsese pe fundul cutiei decât speranţa!
A rămas însă altceva: expresia cutia Pandorei, la care se fac frecvente aluzii, spre a desemna o sursă de nenorociri mascată de aparenţe atrăgătoare.

[ link extern ]
DE VREI PACE, FII GATA DE RAZBOI.

(SI VIS PACEM, PARA BELLUM)

E fara indoiala un vechi proverb de pe vremea Republicii, apoi reluat de Vegetius, la sfarsitul sec. al IV-lea ien, din Epitoma rei militaris (Scurt manual de arta militara), atunci cand Imperiul Roman de Apus se apropia de sfarsitul sau, care n-a mai intarziat nici un veac (476). Vegetius scrie: Qui desiderat pacem, praeparet bellum (“Cine doreste pace sa se pregateasca de razboi).

HANNIBAL E LA PORTILE NOASTRE!

(HANNIBAL AD PORTAS!)

Strigat de spaima al romanilor, dupa ce fusesera infranti de cartaginezii comandati de Hannibal la Cannae (216 ien). Intr-adevar, Roma era in primejdie sau ar fi fost in primejdie daca armata biruitoare n-ar fi fost, si ea, greu incercata si nu s-ar fi impotmolit in “desfatarile de la Capua”. Vorba citata in cateva randuri de Cicero (de pilda in Despre scopuri) a dobandit valoare de proverb: “Suntem in mare primejdie”.

GRABESTE-TE INCET

(FESTINA LENTE)

In sensul de “grabeste–te, insa nu te pripi”. Dupa suetoniu (Divinul Augustus, 25), una din formulele preferate ale imparatului Augustus, rostita pare-se in greceste si adesea asociata de el cu un vers din Euripide referitor la comandantul de osti: “Decat prea indraznet, mai bine chibzuit” si cu maxima: “Lucrul bine facut indeajuns de la vreme-i facut”.

Sursa: [ link extern ]
"Puterea intunericului" - Aceasta expresie isi are radacinile in Evanghelie (Luca,XXII,V 53), dar astazi nu se vede decat tulpina ei, pe care e crestat adanc numele lui Lev Tolstoi, care in anul 1886, marele scriitor rus a scris cunoscuta-i drama cu acelasi titlu. In aceasta piesa Tolstoi dezvaluie relatiile banesti capitaliste care patrundeau in viata unui sat sarac si ignorant, schimonosind infatisarea morala a omului. Expresia puterea intunericului se aplica unui peisaj moral asemanator celui zugravit de pana Tolstoiana
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2012
shishiza, utilizator

A-si pune cenusa pe sau in cap (in sensul de pocainta)

Aceasta expresie vine de la obiceiul evreilor din antichitate care, la o mare durere sau la o adanca remuscare, isi sfasiau, ca Iov, vesmintele, se acopereau cu un sac si-si puneau cenusa pe cap, cenusa fiind considerata la cei vechi ca un semn de doliu.

Cehov a folosit expresia la modul ironic intr-o scrisoare din anul 1888:
… daca bunavointa pe care o manifest intampina neincredere, nu-mi ramane decat sa-mi pun cenusa pe cap si sa ma inchid intr-o tacere de mormant.

A nimerit orbul Brăila

Este o expresie care se foloseste pentru a încuraja pe cel care sovăie să se ducă într-un loc necunoscut de teamă că nu va nimeri.
Proverbul "A nimerit orbul Brăila" există dinainte de 1850 si a fost înregistrat de Anton Pann.
Originea expresiei nu este cunoscută exact dar există câteva variante:
-pe vremuri Brăila era singurul oras-port la Dunăre, fiind imposibil pentru călători si comercianti să rătăcească drumul;
- altă variantă face referire la principalele străzi din Brăila, dispuse circular, care pleacă de la Dunăre si ajung tot pe malul acesteia;
-personajul din poveste mai poate fi si un băiat orb, care îsi dorea să ajungă la o apă curgătoare. Urmând sfatul unui alt călător, de a tine drumul drept, a ajuns la Dunăre, în Braila.

[ link extern ] ...
In realitate, strazile principale sunt ca niste arce de cerc avand extremitatile pe malul stang al Dunarii, sectionate de strazi, ca niste raze, care incep din centrul vechi al localitatii

In argoul local verbul "a braili" este sinonim cu "a insela".

Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Cãlãuza ContSters167247 ContSters167247 Preambul: Cand pasii imi sunt sovaielnici, imi caut calauza. Cand o gasesc ma simt mantuita. Asa sa faceti si voi. Pagan este acela care nu cauta binele si nu ... (vezi toată discuția)
Ce o sa spuna invatatoarea mea... petre_muncitorul petre_muncitorul http://www.youtube.com/watch?v=Ju9LOZkvdNM Nu,nu am postat gresit.Stiu ca exista o sectiune dedicata acestor tip de link-uri.Astazi am auzit-o la radio dupa ... (vezi toată discuția)
Sa stai in fan Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Sa colinzi prin padure cautand dupa izul subtil vetrele in care cresc ciupercile si buretii fara sa-ti pese de timp; Sa dormi in racoarea padurii pana se ... (vezi toată discuția)