avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Originea unor expresii sau citate celebre
Discuție deschisă în Cultură generală

Originea unor expresii sau citate celebre

Am editia din 1969 a Dictionarului de cuvinte, citate, expresii celebre scris de I. Berg si publicat de Ed. Stiintifica in 1969.
Multi le-am auzit, poate le si folosim dar mai putini stim de unde provin; m-am gandit ca nu ar fi rau sa aflam originea unora dintre ele.

Nu am schimbat niciun cuvant, va rog sa tineti cont ca e o carte de acum 43 de ani. E interesanta influenta epocii pana si asupra dictionarelor, explicatia de mai jos banuiesc ca o sa va faca sa zambiti.
Sper sa facem un topic interesant pe care sa il citim cu placere.


Homo homini lupus (lat. ‘’Omul e lup pentru om’’ )
Poetul latin Platon a fost acela care, acum peste doua mii de ani, in versul 405 din comedia sa Asinaria (act. II, sc.4) a sintetizat in aceste cuvinte – care au ajuns vestite pretutindeni – lacomia salbatica, nepotolita, ce transforma pe unii oameni in fiare fata de semenii lor. Latinii i-au asemuit cu lupii, indienii ii compara cu panterele iar noi spunem despre asemenea indivizi ca se mananca intre ei ca si cainii.
Versul intreg era: Lupus est homo homini, non homo, dar uzul l-a rezumat in trei cuvinte. Numerosi scriitori si ganditori: Bacon, Hobbes, Balzac, Gorki, Sadoveanu etc. au ilustrat aceasta cugetare a lui Plaut prin momente si exemple caracteristice vietii unor societati si epoci. Dar indeosebi acest adevar brutal a fost si mai este oglindit in regimul unde exploatarea omului de catre om nu-i altceva decat traducerea in fapta a lui homo homini lupus.

Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:44, 7 Ianuarie 2015
Avocatul diavolului

Vine de la Advocatus diaboli, persoana insarcinata sa conteste cererea unui candidat la canonizare in fata conclavului papal, aflat in opoziţie cu Advocatus dei (Avocatul Domnului), persoana care sprijinea o asemenea propunere.

In limbaj uzual, un avocat al diavolului este cineva care, daca i se da un subiect anume, ia faţa de acel subiect o pozitie cu care nu este neaparat de acord, doar de dragul argumentarii.
Scopul acestui proces este testarea calitatii argumentatiei initiale, identificarea punctelor sale slabe si folosirea celor aflate fie pentru a imbunatati, fie pentru a abandona poziţia initiala.

Mai multe aici:
[ link extern ]
Coada de topor


Expresie populara straveche, transpusa de Gr. Alexandrescu excelent in versuri.
Se refera la cei care dau o mana temeinica si cu folos de ajutor la distrugerea propriilor frati.

Speram sa devina demodata.

Din pacate, ma intalnesc din ce in ce mai des cu prilejul de a o folosi, asa ca o sa postez fabula integral.

Toporul şi pădurea

Minuni în vremea noastră nu văz a se mai face,
Dar că vorbea odată lemne şi dobitoace
Nu rămâne-ndoială; pentru că de n-ar fi,
Nici nu s-ar povesti.

ªi caii lui Ahil, care proorocea,
Negreşit că au fost, de vreme ce-l trăgea.
Întâmplarea ce ştiu şi voi s-o povestesc
Mi-a spus-o un bătrân pe care îl cinstesc
ªi care îmi zicea
Că şi el o ştia
De la strămoşii lui,
Care strămoşi ai lui ziceau şi ei c-o ştiu
De la un alt strămoş, ce nu mai este viu
ªi pe-ai cărui strămoşi, zău, nu pot să vi-i spui.

Într-o pădure veche, în ce loc nu ne pasă,
Un ţăran se dusese să-şi ia lemne de casă.
Trebuie să ştiţi, însă, şi pot să dau dovadă,
Că pe vremea aceea toporul n-avea coadă.

Astfel se încep toate: vremea desăvârşaşte
Orice inventă omul şi orice duhul naşte.
Aşa ţăranul nostru numai cu fieru-n mână
Începu să sluţească pădurea cea bătrână.

Tufani, palteni, ghindarii se îngroziră foarte:
"Tristă veste, prieteni, să ne gătim de moarte,
Începură să zică, toporul e aproape!
În fundul unei sobe ţăranu-o să ne-ngroape!"

- "E vreunul de-ai noştri cu ei să le ajute?"
Zise un stejar mare, ce avea ani trei sute
ªi care era singur ceva mai la o parte.
"Nu." - "Aşa fiţi în pace: astă dată-avem parte;
Toporul şi ţăranul alt n-o să izbutească,
Decât să ostenească."

Stejaru-avu dreptate:
După multă silinţă, cercări îndelungate,
Dând în dreapta şi-n stânga, cu puţină sporire,
Ţăranul se întoarse fără de izbutire.

Dar când avu toporul o coadă de lemn tare,
Puteţi judeca singuri ce tristă întâmplare.
Istoria aceasta, de-o fi adevărată,
Îmi pare că arată
Că în fiece ţară
Cele mai multe rele nu vin de pe afară,
Nu le aduc străinii, ci ni le face toate
Un pământean de-ai nostri, o rudă sau un frate.
… in coada de peste

… in coada de peste este o parte a versului 4 din Arta poetica a lui Horatiu (Quintus Horatius Flaccus, 65 i.Hr.-8 i.Hr.)
Marele poet compară opera de artă lipsită de unitate cu trupul frumos al unei femei, care s-ar termina într-o coadă de peşte: desinit in piscem formosa superne (se termina intr-un peste frumos pe partea de sus).

Din acest vers nu se mai întrebuinţează astăzi decât primele trei cuvinte, devenite o expresie frecventă, spre a critica lucrări al căror început (bustul frumos al femeii) nu corespunde cu sfârşitul (coada de peşte), sau persoane care promit mult, dar realizează puţin.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
eraz, utilizator
Tara lui Papură Vodă

Expresia are sensul general de țară fără stăpîn, unde legile nu mai există.

Originea expresiei este cautata in mai multe izvoare, cea mai apropiata de sensul expresiei parandu-mi -se urmatoarea:

În 1735 în Craiova mai existau doar 836 de familii, numărând în jur de 4 000 locuitori. Țara Românească nu putea revendica Oltenia pentru că aparținea Imperiului Habsburgic, iar după 1739, domnitorii fanarioți n-au avut puterea necesară să se impună fără aprobarea oltenilor. Turcii erau încolțiți de ruși și austrieci, s-au mulțumit să întărească paza cetăților de la Dunăre de teama atacurilor și jafurilor haiducilor. După un puseu de violențe care a durat cîteva luni, societatea caioveană și-a găsit un echilibru. Boierii au reușit să-l convingă pe același Neagu Papură să conducă o miliție a pămîntului pentru a potoli atacurile haiducilor și hoților. De la acest Neagu Papură a rămas expresia "Țara lui Papură Vodă" care a depășit de mult aria Craiovei sau Olteniei, intrînd în folclorul național cu sensul peiorativ, de țară fără stăpîn, unde legile nu mai există. Neagu Papură este un personaj controversat, inițial a fost haiduc, apoi i s-a pierdut urma, nu se știe cum de tocmai el s-a oferit să fie pandur în slujba austriecilor și care au fost relațiile sale cu haiducii din noua sa funcție, dacă nu a vrut sau nu a putut să-i prindă, dacă a fost implicat în masacrarea garnizoanei austriece și dacă a jefuit și atelierele meșteșugarilor din centru. Mulți au susținut că, în acele zile, ar fi jefuit și multe ateliere și prăvălii. După cîteva luni, a fost înlocuit de boieri și a luat iar drumul codrului.

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
vlad nicolae, moderator
Coada de topor (completare)

Expresia coada de topor, sinonima tradatorului, cat si ticalosiei conducatorilor, este esenta si substanta unei fabule a lui Esop (620-560 i.Hr.). Fabulele sale au fost preluate și prelucrate de mulți autori, dar Esop rămâne “părintele fabulei”.
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ] /
Morala fabulei arata ca, pentru a face pe plac unui strain, nu este bine să iti indepartezi sau sa iti sacrifici niciun membru al poporului, indiferent cat de neimportant sau marunt este el, pentru ca acel conational iti poate face mult mai mult rau decat ar fi putut strainul, fara ajutorul lui.

Alte discuții în legătură

Cãlãuza ContSters167247 ContSters167247 Preambul: Cand pasii imi sunt sovaielnici, imi caut calauza. Cand o gasesc ma simt mantuita. Asa sa faceti si voi. Pagan este acela care nu cauta binele si nu ... (vezi toată discuția)
Ce o sa spuna invatatoarea mea... petre_muncitorul petre_muncitorul http://www.youtube.com/watch?v=Ju9LOZkvdNM Nu,nu am postat gresit.Stiu ca exista o sectiune dedicata acestor tip de link-uri.Astazi am auzit-o la radio dupa ... (vezi toată discuția)
Sa stai in fan Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Sa colinzi prin padure cautand dupa izul subtil vetrele in care cresc ciupercile si buretii fara sa-ti pese de timp; Sa dormi in racoarea padurii pana se ... (vezi toată discuția)