avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Originea unor expresii sau citate celebre
Discuție deschisă în Cultură generală

Originea unor expresii sau citate celebre

Am editia din 1969 a Dictionarului de cuvinte, citate, expresii celebre scris de I. Berg si publicat de Ed. Stiintifica in 1969.
Multi le-am auzit, poate le si folosim dar mai putini stim de unde provin; m-am gandit ca nu ar fi rau sa aflam originea unora dintre ele.

Nu am schimbat niciun cuvant, va rog sa tineti cont ca e o carte de acum 43 de ani. E interesanta influenta epocii pana si asupra dictionarelor, explicatia de mai jos banuiesc ca o sa va faca sa zambiti.
Sper sa facem un topic interesant pe care sa il citim cu placere.


Homo homini lupus (lat. ‘’Omul e lup pentru om’’ )
Poetul latin Platon a fost acela care, acum peste doua mii de ani, in versul 405 din comedia sa Asinaria (act. II, sc.4) a sintetizat in aceste cuvinte – care au ajuns vestite pretutindeni – lacomia salbatica, nepotolita, ce transforma pe unii oameni in fiare fata de semenii lor. Latinii i-au asemuit cu lupii, indienii ii compara cu panterele iar noi spunem despre asemenea indivizi ca se mananca intre ei ca si cainii.
Versul intreg era: Lupus est homo homini, non homo, dar uzul l-a rezumat in trei cuvinte. Numerosi scriitori si ganditori: Bacon, Hobbes, Balzac, Gorki, Sadoveanu etc. au ilustrat aceasta cugetare a lui Plaut prin momente si exemple caracteristice vietii unor societati si epoci. Dar indeosebi acest adevar brutal a fost si mai este oglindit in regimul unde exploatarea omului de catre om nu-i altceva decat traducerea in fapta a lui homo homini lupus.

Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:44, 7 Ianuarie 2015
Soarele de la Bucuresti rasare

Aceasta expresie este de fapt forma scurta a lozincii lansate de prozatorul si dramaturgul Ioan Slavici (1848-1925) la inceputul secolului XX, constient fiind de necesitatea solidaritatii nationale: "Pentru toti romanii, soarele la Bucuresti rasare".
[ link extern ]
In perioada comunista circula varianta "Soarele de la Bucuresti rasare, vantul bate de la est", cu aluzie fina la adresa influentei politice a URSS
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2012
eraz, utilizator
A tăia frunză la câini

A tăia frunză la câini inseamna face un lucru nepotrivit, lipsit de sens saude a pierde vremea
Expresia a aparut în rândul păstorilor transhumanţi care taiau frunză, prin Bălţile Dunării, pentru capre şi oi. Acest obicei întâlnit şi în Ardeal, suplimenta sau chiar suplinea stocurile de fân pentru iarnă. Pentru aceasta se sădeau sălcii ale cărorar ramuri se tăiau spre sfârşitul verii.
A tăia frunză la câini era exprimarea ironiei faţă de cei cu mai puţine animale, care erau mai săraci.
Nu este exclusă nici aprecierea unei persoane straine la vederea ciobanului însoţit de câine în cursul acestei operaţiuni puţin ciudate. Este usor de imaginat scena omului care se ocupa cu tăiatul ramurilor de salcie, urmărit cu jumătate de ochi de câinele său tolănit la umbră şi impactul ei asupra privitorului neavizat.
[ link extern ] /
O, sancta simplicitas! (O, sfânta naivitate!)
Apartine reformatorului protestant Jan Huss din Praga, osandit la moarte de un consiliu al catolicilor prin ardere pe rug.
O femeie care a auzit de această condamnare la moarte publica a adus si ea o legatura de lemne pentru ca focul sa se intetească mai mult, in speranta unei rasplate ceresti.
Vazand-o, Jan Huss a exclamat: O, Sancta simplicitas!
Se foloseste atunci când se constata un act de ignoranta sau de inconstienta.

Daca taceai, filozof ramaneai!
In vremurile de demult, curtile regilor si ale imparatilor erau pline de oameni care pierdeau vremea pe acolo. Filozofii de la curtile regale dar aveau avantajul ca traiul zilnic, respectiv mancarea, bautura si un loc de dormit erau gratis in masa de lingusitori ai curtii.
Cu timpul, vazand ca se poate, multi oameni fara capatai se aciuiau pe langa curtile nobililor spunand despre ei insisi ca sunt filozofi. Unii dintre ei - voit sau nevoiti - ajungeau sa tina cate un discurs filozofic in fata celorlalti si dupa aceea erau izgoniti cu pietre sau chiar mai rau, fiindca adevaratii filozofi depistau ca oratorul era doar un biet escroc care, daca tacea, ar fi putut da impresia c-ar fi intelept.

[ link extern ] /
Cine a tras in noi pe 21-22 ?

Originea acestei exprimari autohtone, contemporane, chiar de actualitate pe viitor, este la nivelul anilor 1990.

Amintirile si gandurile oricand prezente, pot modifica continutul initial prin: de ce, pana/cand, pana/unde, cum, forma reflexiva a verbului la viitor.
Avand in vedere ca joc in piesa aceasta de o vreme incoace....:)
"acarul Paun"

[ link extern ] /

Imi pare rau ca nu gasesc parodia...se spunea ca "acarul Paun", pentru ca era suparat ca sotia nu a vrut sa faca sex cu el, nu a deschis bariera la nemti...si asa s-a iscat al II-lea razboi mondial....Parodia e luuunga, si plina de picanterii.Daca cineva o gaseste, sau o stie, il rog sa o posteze.


:coffee:
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
Herra_, utilizator

Alte discuții în legătură

Cãlãuza ContSters167247 ContSters167247 Preambul: Cand pasii imi sunt sovaielnici, imi caut calauza. Cand o gasesc ma simt mantuita. Asa sa faceti si voi. Pagan este acela care nu cauta binele si nu ... (vezi toată discuția)
Ce o sa spuna invatatoarea mea... petre_muncitorul petre_muncitorul http://www.youtube.com/watch?v=Ju9LOZkvdNM Nu,nu am postat gresit.Stiu ca exista o sectiune dedicata acestor tip de link-uri.Astazi am auzit-o la radio dupa ... (vezi toată discuția)
Sa stai in fan Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Sa colinzi prin padure cautand dupa izul subtil vetrele in care cresc ciupercile si buretii fara sa-ti pese de timp; Sa dormi in racoarea padurii pana se ... (vezi toată discuția)