avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Temei legal pentru o actiune cu solicitare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Temei legal pentru o actiune cu solicitare despagubiri pentru neexecutarea unei sentinte judecatoresti definitive si executorii

Buna ziua
In primul rand as vrea sa va impartasesc ca inainte sa mi se intample nu credeam vreo data ca, la noi, invocand totdeauna la statul de drept ca o institutie publica sa nu respecte o hotarare judecatoreasca executorie de drept.
Pe scurt: am castigat suspendarea deciziei de concediere iar institutia refuza sa puna in aplicare sentinta.
Pentru acesata vreau sa actionez in instanta institutia pentru penalitati de la cererea de reintegrare.
Daca ma poate ajuta careva cu temeiul legal?
Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:07, 6 Septembrie 2012
asa da.
apio angajatorul a facut recurs si probabil ca privabilul de drepturi impreuna cu angajatorul se afla inca in recurs, deoarece domnul privabil ne-a spus doar de hotararea definitiva si executorie nu si de cea irevocabila.
si atunci neica procuror, sa nu-i fie de deochi, cum sa-l aresteze pe angajator daca curtea de apel inca nu s-a pronuntat.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
nelu2, utilizator
E imposibil sa castige suspendarea concedierii, fiindca nu exista asa ceva :) Doar anularea. In plus, e imposibil ca instanta sa se pronunte inainte ca actul concedierii sa produca efecte din cate stiu :)) iar suspendarea inainte de convocarea in fata comisiei de cercetare disciplinara, nu poate fi contestata din cate stiu, si chiar daca, tot n-ar avea timp instanta sa se pronunte la cat dureaza un proces in zilele noastre

deci...
Este vorba despre o plangere penala .. procurorii puteau solicita, in acest caz, hot.irevocabila si nu cea definitiva ...
Nimeni nu e iertat de necunoasterea legii (ceea ce implica aplicarea dreptului indiferent de necunoasterea ei... si atunci cand nu stii ca ai un drept, de ce statul nu ti-l presteaza indiferent daca stii sau nu de el :)) )

www.avocatnet.ro/content/for...

Precum ati spus aici dle freelis, dl trebuia sa ceara angajatorului executarea hotararii judecatoresti (care se comunica), ceea ce cred ca a facut, daca angajatorul a refuzat.

Dle bughi69, ati cerut executarea hotararii judecatoresti angajatorului in termenul stabilit de lege (niste zile de la comunicare), posibil si inainte de comunicare prin certificat de grefa pe care-l comunicati dvs angajatorului?

Cu aceasta cerere, indiferent daca angajatorul a refuzat sau pur si simplu a tacut, va puteati adresa procurorului, drept dovada.

Din punctul meu de vedere, o hotarare judecatoreasca implica reintegrarea, daca nu e mentionat "la cerere" in hotarare, si, refuzul angajatului de a se prezenta dupa ce angajatorul i-a comunicat cand si unde se reintegreaza, il pune in situatia de a pierde locul de munca.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
justice123, utilizator
suspendarea concedierii
pronuntarea instantei inainte ca actul concedierii sa se pronunte
suspendarea inainte de convocare in fata comisie de disciplina contestata
:duh: deci am facut pe mine de ras. de unde le scoateti fratilor?

Alte discuții în legătură

Punere în executare hotãrâre judecãtoreascã în materia dreptului muncii a_mira a_mira A fost admisă de către instanţa de fond contestaţia formulată împotriva deciziei de concediere, dispunându-se reintegrarea salariatului şi plata ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva, recurs castigat, ce urmeaza? Adrian Lazarescu Adrian Lazarescu Buna ziua, Va rog respectuos, daca doriti sa ma ajutati cu niste lamuriri si eventual niste sfaturi referitor la urmatoarea situatie in care ma aflu: Am ... (vezi toată discuția)
Art. 261 din codul muncii arhontele arhontele Art. 261. Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate ... (vezi toată discuția)