Buna ziua
In primul rand as vrea sa va impartasesc ca inainte sa mi se intample nu credeam vreo data ca, la noi, invocand totdeauna la statul de drept ca o institutie publica sa nu respecte o hotarare judecatoreasca executorie de drept.
Pe scurt: am castigat suspendarea deciziei de concediere iar institutia refuza sa puna in aplicare sentinta.
Pentru acesata vreau sa actionez in instanta institutia pentru penalitati de la cererea de reintegrare.
Daca ma poate ajuta careva cu temeiul legal?
Va multumesc frumos !
In orice hotarare definitiva si executorie de drept in cazul conflictelor de munca exista un termen de recurs, de obicei de 10 zile, in care cel care a pierdut (in cazul nostru angajatorul) poate face recurs la instanta urmatoare: Curtea de Apel.
Daca salariatul respectiv a cerut executarea hotararii de reintegraea, prin cerere, doar cu hotararea definitiva si executorie de drept, atunci angajatorul poate frefuza reintegrarea pe motivul ca a facut recurs.
Atunci salariatul poate face plangere penala pentru pentru neexecutarea hotararii judecatoresti ramase definitiva si executorie de drept in termen de 2 luni de la data la care acesta a depus cererea de reintegrare si de plata a salariilor. Angajatorul poate dovedii in fata procurorului si poate cere scoaterea de sub urmarirea penala pe motivul ca se afla in recurs, iar in eventualitatea ca salariatul ar pierde recursul atunci trebuie sa-i restituie sumele de bani primite de la angajator cu titlul de drepturi salariale, care ni i s-ar fi cuvenit in cazul in care decizia de concediere ar fi declarata de curtea de apel ca temeinica, ceea ce ar duce la o situatie dificila chiar pentru salariat. NUP-ul dat de procuror s-ar traduce ca o masura de protectie chiar pentru salariat.
Daca salariatul a pornit cu executarea silita atunci executarea silita se suspenda conform codului de procedura civila, motivul suspendarii fiind nedefinitivarea recursului.
nici daca a depus o cautiune? in practica judiciara o astfel de executare se poate suspenda pentru protectia salariatului in cazul in care curtea de apel ar decide ca decizia de concediere a fost legala si temeinica...Va dati seama daca un angajator imi da 500 milioane de lei drepturi salariale si ii cheltui pe bautura si femei, si apoi Curtea de Apel a decis ca, stai asa ca nu e asa, ca de fapt decizia a fost temeinica si legala (e adevarat ca mai rar)...
Pe de alta parte care este rolul acestor tergiversari impuse de legiuitor? sa aiba de lucru si judecatoria, si tribunalul, si curtea de apel si inalta curte...si CEDO.
Suspendarea executarii hotararii recurate trebuia solicitata de catre angajator .. executarea hotararii nu este supendata daca doar s-a formulat recurs ...