avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... astept raspuns
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

astept raspuns

Buna ziua,
Am intrerupt somajul acum 10 luni si m-am angajat cu contract cu durata determinata care este incheiat pt 10 luni...dar daca mi-ar prelungi cu 3 luni de zile cu un contract cu conventie.......mai pot dupa aceea sa intru in somaj
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 4 Septembrie 2012
Va multumesc pentru raspunsul favorabil care mi l-ati dat.
Buna ziua,
As vrea sa stiu , daca dupa 10 luni lucrate cu CIM , reiau somajul care il mai am de efectuat inca 10 luni ...dar in aceste 10 luni de somaj ...imediat .mi se ofera o conventie de 3 sau 4 luni...ce sa fac ? cum sa procedez ca sa mi se duca somajul mai incolo.....este posibil ca incheind acesta conventie sa imi plateasca impozitul ptr. somaj ca sa pot beneficia de somaj dupa cele 3 sau 4 luni de conventie. ?. sunt mai multe feluri de conventie ?.. nu as vrea sa fac o greseala ................inainte ca sa imi ofere aceasta conventie as vrea sa am siguranta ca sa suspend somajul .......ca daca as sti ca dupa aceasta conventie pierd acele 10 luni de somaj ...ma lipsesc de conventie....nu mai accept...astept raspunsul dvs...sper ca m-am facut inteleasa ...
Va multumesc anticipat !
1. Intr-unul din raspunsurile mele anterioare va spuneam:
Daca lucreaza cu CIM exista posibilitatea sa reia indemnizatia de somaj, daca lucreaza cu contract civil ii inceteaza plata indemnizatiei de somaj.

si va mai spuneam ca Agentia de Somaj nu recunoaste activitatile desfasurate in baza conventiilor civile ca fiind activitati autorizate potrivit legii si nici egale cu contractul individual de munca.

2. Contractul civil = conventie civila.

3. De aceea eu va recomand sa renuntati la conventia civila daca vreti sa va pastrati indemnizatia de somaj.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Da , am inteles , as vrea sa va mai intreb....dar daca as accepta aceasta conventie , eu ca angajat , am posibilitatea sa-mi platesc acele impozite ca sa pot reintra in somaj ? ......
de fapt eu ma lupt ca sa mai am serviciu sau somaj pina in 2014....de aceea incerc sa-mi se adune ani de munca , vechime...
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, urmãtoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, conform legii;
f) alte persoane care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate potrivit legii şi care nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a)-e).

Art. 22.
(1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
...

3. Asadar pentru a incheia un contract de asigurare sociala cu Agentia de Somaj trebuie:
- sa desfasurati o activitate autorizata potrivit legii:
- sa aveti contracte de asiogurare sociala cu Casa de Pensii si cu Casa de Sanatate.

4. Nu strica sa mergeti la Agentia de Somaj si sa intrebati pentru ca este singura institutie care va poate da un raspuns corect.

Alte discuții în legătură

Cumul indemnizatie de somaj cu salariu tanucu tanucu buna am si eu o intrebare: daca sunt somera pot sa fiu incadrata part time ptr 2 luni si sa iau si somaj in continuare?:O (vezi toată discuția)
Drept somaj conventie civila blueblue blueblue Buna seara, Daca am lucrat cu conventie civila dependenta ( adica mi s-au retinut contributii aproape ca la cim, inclusiv somaj) se considera stagiu la ... (vezi toată discuția)
Intrerupere somaj perioada determinata CELENAROM CELENAROM daca sunt in somaj si ma angajez cu contract de munca pe perioada determinata sa zicem 3 luni la o firma iar ulterior ma angajez la o alta firma tot pe ... (vezi toată discuția)