BUNA ZIUA
As dori sa intru in concediul prenatal de la 1 noiembrie. Eu trebuie sa nasc in luna decembrie.De cate zile beneficiez si cand se poate acorda? Cine imi plateste concediul prenatal si cat la suta din salariu?
La fel, concediul postnatal de cate zile e si cine mi/l acorda? Cine imi plateste concediul postnatal si cat la suta din salariu?
1. Concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (Codul muncii, art.145).
2. Concediul de maternitate este asimilat unui concediu medical.
3. Zilele de concedii medicale nu sunt vechime in munca dar sunt perioade de stagiu de cotizare la pensie si sanatate.
4. Cursurile facultatii la zi sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC daca ele au fost frecventate fara intrerupere (cu exceptia situației de întrerupere a cursurilor din motive medicale).
5. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Va rog frumos sa imi mai spuneti daca bebelusul meu se naste la inceputul lunii mai, pe data de 6 de exemplu, cele 12 luni premergatoare nasterii(care conteaza pentru baza de calcul a indemnizatiei) sunt 6 mai 2012 - 6 mai 2013 ?
Sau se iau in calcul lunile intregi calendaristic, cum ar fi 1 mai 2012 - 1 mai 2013 ? Sau pentru ca nasc la inceputul lui mai 2013, luna mai 2013 nici nu se pune ?
De asemenea va rog sa imi spuneti daca am inteles corect acest lucru: modul in care se calculeaza venitul mamei pe perioada CCC nu difera in functie de faptul ca opteaza pentru 1 an sau 2, cu restrictia ca daca opteaza pentru 2 ani suma nu poate depasi 1200 de lei (chiar daca in urma calculului ar rezulta o suma mai mare), iar in cazul cu 1 an nu poate depasi
3400 de lei, dar in ambele cazul "formula de calcul" este aceeasi.
1. - Daca nasterea are loc in luna mai 2013 ( chiar si pe 1 ale lunii) cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt iunie 2012 - mai 2013.
- Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.
2. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza la fel indiferent pentru ce varianta de CCC optati:
- daca optati pentru varianta de CCC pana la 1 an indemnizatia nu poate fi mai mare de 3400 lei, chiar daca din calcul iese mai mult;
- daca optati pentru varianta de CCC pana la 2 an indemnizatia nu poate fi mai mare de 1200 lei, chiar daca din calcul iese mai mult.
Lucrez in sectorul privat si ma aflu intr-o situatie dificila deoarece angajatorul (din motive ce tin de volumul mare de lucru pe proiectele existente) refuza sa imi acorde vreo zi de concediu de orice fel - fie el de studii, fara plata, de odihna, medical sau zile libere pentru casatorie multe luni de acum inainte.. In perioada 21 ianuarie - 15 februarie am nevoie de concediu pentru studii deoarece sunt in sesiune - si fiind totodata gravida am nevoie sa imi inchei cat mai curand situatia la facultate, avand in vedere ca in sesiunea din iulie voi fi deja mama. In aceeasi perioada va fi programata cununia civila intr-un oras aflat la peste 300 km fata de orasul in care lucrez.
Daca in contractul individual de munca scrie ca "am dreptul pana la 30 de zile de concediu pentru studii" inseamna ca angajatorul este obligat sa imi acorde concediul respectiv ? Sau este legal sa imi refuze cererile de concediu ? In acest caz, va putea sa imi refuze si cererea de concediu de maternitate si de crestere a copilului ? Pentru ca asta ma ingrijoreaza si mai tare.
Daca imi depun demisia in zilele urmatoare, mai am dreptul la concediul de maternitate avand in vedere ca pot beneficia de acest concediu numai incepand din 7 februarie si lucrez din iulie anul curent ?
Va rog frumos sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia data.
1. Daca in CIM scrie ca vi se acorda concediu pentru studii atunci este obligat sa il aprobe.
2. Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu il aporoba angajatorul, dvs. prezentati certificatele medicale si el este obligat sa la calculeze si sa le plateasca.
3. De asemenea este obligat sa va acorde CCC, asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14, alin. (2), art. 19 alin.(2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...
4. - Nu e bine sa demisionati decat daca va puteti angaja imediat in alta parte.
- Daca nu sunteti angajata nu veti putea beneficia de concediu de maternitate pentru ca nu are nici sa il plateasca.
5. Daca aveti probleme cu angajatorul faceti sesizare la ITM.