avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termenul legal de 15 zile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termenul legal de 15 zile

Buna ziua , am o speta legata de termenul legal de 15 zile la scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si anume : un locatar a facut cerere de la scoaterea cheltuielilor de la intretinere pentru 5 persoane incepand cu data de 01 ale lunii si pana in data de 15 ale lunii , urmand ca din a 16 a zi sa fie reintroduse la cheltuielile de intretinere . Acele persoane s-au intors in a 15 a zi seara undeva pe la ora 22 .

Intrebarea mea e simpla : pot fi scutiti de la plata intretinerii ?

In normele metodologice scrie minim 15 zile , insa nu scrie si ora din a 15 a zi la care ei se pot reintoarce in condominiu . Din punctul meu de vedere nu vad nici o neregula ca s-au intors in a 15 a zi si ca totul e ok , asa cum au scris si in cerere ca incepand cu data de 16 sa fie reintrodusi la cheltuielile de intretinere .

Multumesc si astept parerile dumneavoastra .
Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 10:01, 30 August 2012
Art.17 litera r din normele metodologice spune asa : stabileşte perioada
pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pepersoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;

Eu cand am deschis acest topic , vroiam sa intreb care este calendaristic a 15 a zi ... si am dat un exemplu : 01-15 ale lunii . El poate sa vina inapoi in condominiu in data de 15 astfel incat cererea sa fie valida sau trebuie sa vina inapoi in condominiu in data de 16 ?

Si ca sa continuii gluma ynocentta , iti dau dreptate , ora nu e stipulata in lege sau in norma .

Eu caut doar raspunsul la a 15 a zi ca unii zic ca daca locatarul revine pe data de 15 mai devreme de ora 23:59 sunt 14 zile calendaristice , iar eu l-am contrazis spunandu-i ca sunt 15 zile calendaristice iar calculul sau reprezinta calculul fusurilor orare nu a zilelor . El facea calcul asa : de la data de 01 si pana pe 02 este 1 zi si tot asa pana la data de 15 pana pe 16 ... asa ii dadea lui 15 zile , adica locatarul trebuia sa revina pe data de 16 in condominiu . L-am contrazis si i-am spus ca 15 zile inseamna 15 zile nu 16 .

Infine , vroiam sa aflu si parerea unor persoane cu functie juridica/avocatiala . Poate gresesc eu si are el dreptate . Iar daca eu am dreptate , sa stiu cum ii raspund si ce argument sa ii aduc .
Interventie moderator

@adrianbaluta

Specialistii din aceasta sectiune a asociatiilor de proprietari sunt presedinti de asociatii, cenzori si administratori de condominii. Desi nu le scrie in eticheta decat "Utilizator", o parte din ei au calitatea de care v-am spus.
Avocatii, cu rare exceptii, au legatura cu conducerea sau administrarea imobilelor.
Asa ca va rog sa fiti politicos cu cei care va raspund si sa incercati sa decelati raspunsurile folositoare si specializate de cele "de umplutura".
Eu, ca moderator, nu pot cenzura toate raspunsurile "de umplutura", dar va pot spune ca @thran este un specialist, fiind administrator si cunoscand legislatia in vigoare referitoare la asociatiile de proprietari.

Nu mi-ati raspuns la intrebare: ce intelegeti dv. ca cineva care lipseste 15 zile este introdus la cotele de intretinere? @thran a inteles ce am inteles si eu si anume ca dv. credeti ca este socotita cota lui de gaz, de exemplu pentru jumatate de luna, ceea ce nu este nici legal macar. Cel care lipseste 15 zile din condominiu este scos total in luna respectiva de la cotele care se repartizeaza pe numar de persoane, altfel nu ati fi pus problema intrarii la cotele de intretinere in ziua a 16-a.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
elga50, moderator
Imi cer scuze , insa am raspuns la intrebarea: ce intelegeti dv. ca cineva care lipseste 15 zile este introdus la cotele de intretinere?

Raspuns : conform normelor metodologice din 19 decembrie 2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari , in Articolul 17 litera r se specifica urmatoarele : " r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale; " . In adunarea generala s-a notat ca locatarul respectiv chiriasul pentru a fi scutit de la plata cheltuielilor pe persoană trebuie sa lipseasca minim 15 zile pe luna .

Eu vroiam sa lamuresc doar o speta : daca locatarul/chiriasul revine in condominiu in a 15 a zi , poate fi scutit de la plata cheltuielilor pe persoană . Unui fost presedinte de bloc ii este neclar , el spune ca locatarul trebuie sa revina in condominiu in data de 16 ale lunii ca sa se implineasca 15 zile de "neprezenta" .

Asta imi este mie neclar .

Scuze daca l-am ofensat pe @thran prin raspunsul meu , insa mi s-a parut raspunsul dansului pe langa subiect . Si eu sunt presedinte de asociatie , deaceea ma interesez atat de mult , ca sa aflu raspunsuri .

Multe se pot interpreta. Ma intreb daca el statea la panda sa vada cand vine omul acasa!?!

La noi in asociatie si daca lipsesc 13-14 zile ii scoatem de la intretinere, nu stam sa ne uitam. Sunt proprietari care lucreaza in provincie de ani de zile, vin cateva zile pe luna acasa si nu au cerut niciodata sa fie scosi de la cotele de intretinere.
Sunt oameni care umbla mai mult cu liftul, altii poate nu ies cu zilele din casa, deci e un consum diferit de curent electric intre cei prezenti.
Sunt oameni care isi pregatesc un ceai sau o cafea pe zi la aragaz, altii care gatesc toata ziua, ba se mai si incalzesc iarna cu aragazul. Acesta este tot un consum real diferit.
Sunt oameni care arunca o punguta de gunoi la cateva zile, sunt altii care-si arunca ditamai pungile de gunoi zilnic. Consum diferit de asemenea.

In toate aceste cazuri fiind prezenti in bloc platesc la fel, fara a se controla cine, cat consuma sau face gunoi. Asa ca a-ti pune problema ca omul n-a intrat in casa dupa ora 24 este o meschinarie gratuita si de mare incurcatura si discutii aberante intre oameni.
Scoaterea de la cheltuielile de intretinere se face doar in urma cererii efectuata de catre proprietarul care declara ca in luna XXX nu locueste in apartament.
De exemplu proprietarul specifica acolo ca va lipsi de la data de 1 pana la 15 august. Luna august avand 31 de zile, proprietarului nu are dreptul sa fie scos de la cheltuielile repartizate pe numar de persoane, lipsind sub jumatate de luna, i se va explica si va fi trecut la cheltuielile de intretinere toata luna august.
Alt proprietar specifica in cerere ca va lipsi de la 1 februarie la 15 februarie. Luna februarie avand 28-29 de zile omul are dreptul sa fie scos de la intretinere pentru ca lipseste mai mult de jumatate de luna si va fi scos de la aceste cheltuieli pentru intreaga luna februarie.

Cat priveste data si ora la care insistati, acestea sunt lucruri elementare pentru contabili si economisti si nu pentru juristi. Contabilii si economistii care lucreaza cu personal, cu oameni plecati in deplasari..., au de verificate sute sau mii de de deconturi de deplasare in viata lor si stiu cum este corect. Asa ca acceptati explicatia unuia din acestia in continuare.
Luna se incheie, de exemplu, la 31 iulie 2012 ora 24.00. Proprietarul a declarat ca lipseste din 28 iulie pana in 15 iulie, adica 15 zile din iulie. El nu a declarat ora, dar plecand chiar inainte de 1 iulie, cu siguranta este plecat la 01.07. 2012 ora 0.00. O zi inseamna 24 de ore, asa ca in fiecare zi la ora 24 omul nostru va lipsi cate o zi intreaga.
Pe 01.07 ora 24 are o zi lipsa
Pe 02.07 ora 24 are doua zile lipsa
...
Pe 14.07 ora 24 are 14 zile lipsa
Pe 15.07 incepand de la ora 12.00, adica de la amiaza are 15 zile lipsa. Iar daca ajunge pe 16.07 pana la ora 11.59 are tor 15 zile lipsa.
Observati ca fiecare zi trebuie sa aiba 24 de ore cu exceptia primei zile sau a ultimei zile care poate fi luata in consideratie daca are minim 12 ore.
Poate repet pentru intelegere, in situatia concreta prezentata mai sus:
- omul a lipsi 14 zile daca a plecat la 01.07 ora 0.00 si s-a intors in intervalul 14.07 ora 12.00 pana la 15.07 ora 11.59.
- omul a lipsi 15 zile daca a plecat la 01.07 ora 0.00 si s-a intors in intervalul 15.07 ora 12.00 pana la 16.07 ora 11.59.
- omul a lipsi 16 zile daca a plecat la 01.07 ora 0.00 si s-a intors in intervalul 16.07 ora 12.00 pana la 17.07 ora 11.59.

In luna iulie deabia daca se intoarce conform ultimului punct va fi scos de la cheltuieli pentru ca 16 zile lipsa sunt peste jumatate de luna.
Scuze fata de contabilii si economistii de pe avocatnet, pentru incercarea de simplificare a explicatiei.

Alte discuții în legătură

Scoatere intretinere minim 30 de zile? Tarheb Tarheb Buna ziua, Incerc sa scot de la intretinere pe fratele meu ce locuieste momentan in alta parte (90% din timp, uneori mai vine in vizita 7-10 zile lunar ... (vezi toată discuția)
Numar persoane luate in calcul la intretinere HarasimFlorian HarasimFlorian Am depus o cerere de scoatere de la plata cotelor la intretinere a doua persoane iar presedintele asociatiei de proprietari refuza sa o ia in consideratie ... (vezi toată discuția)
Absența din ap 15 zile sau mai mult Daniela Carmen Marinescu Daniela Carmen Marinescu De ce reduceri de la plata cotelor de întreținere poate beneficia un proprietar de apartament, dacă lipsește 15 sau mai multe zile lunar? (vezi toată discuția)