avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dizolvare simplificata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dizolvare simplificata

Buna Ziua,

Am o firma de constructii impreuna cu alti 3 asociati. In unanimitate dorim sa inchidem acesta firma care in momentul de fata nu mai are nici o activitate iar balanta comerciala e 0, iar sediul social e expirat. Care ar fi modalitatea de lichidare a firmei cea mai simpla si eventual ce riscuri implica. Nu am avut nici un fel de control la acesta firma pana in prezent si am dori sa evitam acest lucru pe cat posibil deoarece am auzit ca nu exista control fara sanctiuni in acest domeniu, ceva tot gasesc ei ce nu 100% ok!

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters79137 , utilizator 13:23, 1 Iulie 2009
Legea nr.31/ 1990 prevede cauze comune, generale de dizolvare a societatilor comerciale si cauze specifice fiecarei forme de societate

1. Cauze comune de dizolvare a societatilor comerciale

Conform art.227 alin. (1) din Legea nr.31/ 1990 acestea sunt urmatoarele:
-trecerea timpului stabilit pentru durata societatii
-imposibilitatea realizarii obiectului de activitate
-declararea nulitatii societatii
-hotararea adunarii generale
-hotararea tribunalului
-falimentul societatii
-alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii
Hotararea adunarii generale
Asociatii sunt liberi sa aprecieze motivele pentru care decid dizolvarea societatii. Conform art.231 alin.(1) din Legea 31/1990 acestia pot reveni asupra hotararii luate (cu majoritatea ceruta pentru modificarea actului constitutiv), atat timp cat nu s-a facut nici o repartitie din activ.
Conform art.231 alin.(3) din Legea nr.31/1990 creditorii si orice parte interesata pot face opozitie la tribunal impotriva hotararii, in termen de 30 de zile de la data publicarii acesteia. Opozitia se judeca in camera de consiliu a tribunalului cu citarea partilor.
Aspecte procedurale privind dizolvarea societatilor comerciale

In cazul procedurii dizolvarii voluntare ( prin hotararea adunarii generale) sunt necesare urmatoarele acte si operatiuni:
- hotararea adunarii generale a asociatilor in care se arata si modul de lichidare a patrimoniului
- intocmirea actului aditional in forma autentica
- depunerea la ORC a actului aditional, pentru a fi inscris in registru si publicarea lui in Monitorul Oficial, insotit de extrasul de pe ultimul bilant contabil vizat de Administratia Financiara
- inscrierea mentiunii de dizolvare, in registrul comertului, dupa trecerea unui termen de 30 de zile de la data publicarii actului aditional in Monitorul Oficial.

Oficiul Registrului Comertului va inregistra mentiunea de dizolvare daca sunt depuse urmatoarele acte:
- actul aditional autentificat
- dovada publicarii actului aditional in Monitorul Oficial
- declaratia administratorului pe proprie raspundere ca in termen de 30 de zile de la data publicarii actului aditional tertii nu au facut opozitie
- dovada achitarii taxei de mentiuni la registrul comertulului
Lichidatorii vor depunde specimene de semnatura la ORC, dupa care urmeaza procedura de radiere a societatii din Registrul Comertului. Cererea de radiere intocmita de lichidator va fi insotita de:
- bilantul de lichidare vizat de Administratia Financiara
- certificatul fiscal eliberat de Administratia Financiara din care sa rezulte ca societatea nu are datorii catre stat
- originalele documentelor emise de registrul comertului
- raportul lichidatorului privind modul de repartizare a activului si de stingere a pasivului
- declaratia lichidatorului cu privire la exactitatea operatiunilor efectuate

Societatea comerciala isi inceteaza existenta deci personalitatea juridica din momentul radierii ei din Registrul Comertului.
Aceeasi procedura trebuie urmata si in cazul dizolvarii de drept a unei societati.
Daca societatea se dizolva pe baza unei hotarari judecatoresti in care sunt desemnati si lichidatorii aceasta se va publica in MO si se va depune la ORC insotita de celelate acte mentionate mai sus.
buna ziua,
am lipsit pana acum pentru ca de unde procedura de lichidare voluntara se rezolva oficial in 2 etape mie mi-au trebuit 3:
1. depunerea dosarului cu cererea de lichidare dizolvare voluntara. s-a judecat, s-a publicat in monotor, am asteptat 30 zile pentru asta apoi am mers cu etapa 2:
2. depunere dosar cu cerere mentiuni: bilant de lichidare(nu s-a luat in evdenta la adm financiara, au refuzat sa dea stampila de luare in evidenta), hotarare de repartizare a activelor, hotararea publicata in monitor(cea de lichidare dizolvare)
3. depunere dosar cu cerere de radiere, hotararea publicata in MO si toate originalele firmei(certif inmatric, certif constatator)

acum, s-a judecat ieri, scrie ca dosarul este finalizat si ma duc maine sa iau hartiile cu mentiunile respective.

ce nedumerire am eu si poate ma lamuriti si pe mine:
ce se intampla mai departe: registrul comunica adm financiare, eu trebuie sa mai depun ceva la finante sau nu???
pentru ca oricum reg mi-a dat facturi si chitante pentru sumele platite acolo: 210(ceva de genul asta primul dosar), 20 al doilea si 236 al treilea.

andreea, tin sa-ti multumesc din nou pentru ajutorul dat in urma cu 2 luni sau cat este de cand am apelat la tine si am postat aici

va rog sa-mi spuna si mie cineva daca stie ce urmeaza mai departe si oricum am vrut sa va avertizez ca cele 2 etape sunt de fapt 3.
daca mai vreti lamuriri despre etapele pe care le-am urmat vi le impartasesc cu cea mai mare placere. macar atata dupa ce mi-am macinat nervii la registru
E drept ca eu n-am mai facut de vreo doi ani dizolvare voluntara, dar cu siguranta au fost 2 etape iar procedura pe onrc.ro arata tot doua. Nu inteleg de ce la tine 2 si 3 n-au fost impreuna. In fine, nu mai conteaza acum, bine ca s-a terminat.

In mod normal registrul ar trebui sa comunice informatia radierii la administratia financiara, dar ar trebui sa depui si tu declaratia 010 cu scoaterea din evidenta pe toate categoriile de obligatii: www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
andreea iti multumesc mult pentru indrumare. asa o sa fac. nu de alta dar nu vreau sa mai depun bilant de 6 luni sau mai stiu eu ce.

in ce priveste cele 2 etape care s-au transformat in 3 iti imaginezi ce soc am avut cand eu m-am dus cu cerere de radiere, bilant, hotarare, dovada adm fin ca nu am datorii si la ghiseu mi se returneaza tot si mi se spune ca trebuie sa dau numai bilant (original + copie) si hotararea de rep a activelor.

oricum, acum am hatararea de radiere, ma duc la finante sa vad ce si cum.
Asa este...de fapt sunt 3 etape, a intervenit intre dizolvare-lichidare si radiere, faza de depunere a bilantului de lichidare(intocmit de expert contabil)

Alte discuții în legătură

Dizolvare srl darada darada Trebuie sa fac dizolvarea voluntara unui srl. Din cate stiu trebuie redactat o hotarare si un act aditional prin care se hotaraste de catre asociati ... (vezi toată discuția)
Lichidarea unei societati comerciale cu 2 asociati teleptean teleptean Cine poate sa ma ajunte in legatura cu lichidarea unei societati comerciale ? Revin cu amanunte! Am inteles ca bilantul de lichidare se intocmeste pe ... (vezi toată discuția)
Dizolvarea srl cu asociat unic elina24 elina24 buna, am si eu de inchis o firma si nu stiu cum se procedeaza, a mai trecut cineva prin inchiderea unei firme,poate ma ajuta si pe mine?multumesc anticipat;) (vezi toată discuția)