avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea devine obligatorie?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea devine obligatorie?

devine obligatorie?
[ link extern ]

acordul de mediere facut de avocat...conduce la restituirea t j t?
1. Aceasta lege a fost publicata in Monitorul Oficial 462 din 9 iulie 2012 (M. Of. 462/2012)
[ link extern ]
[ link extern ]

2. Onorariu.

Art. 26. - (1) Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu părţile, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
(2) Onorariul trebuie să fie rezonabil şi să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului.
(3) Pentru activitatea de informare şi consiliere a părţilor cu privire la procedura medierii şi avantajele acesteia,îndeplinită potrivit legii anterior încheierii contractului de mediere,mediatorul nu poate pretinde onorariu.

Adica: nu se percepe onorariu daca se va incheia contract de mediere. Daca nu se incheie contract de mediere, ci totul se opreste la o simpla informare, mediatorul va percepe un onorariu pentru realizarea informarii si eliberarea pv.


Art. 61. - (1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii, solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc din initiativa partilor sau la propunerea oricareia dintre acestea ori la recomandarea instantei, cu privire la drepturi asupra carora partile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect solutionarea in tot sau in parte a litigiului. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea partilor. (2) La inchiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, in toate cazurile, sa transmita instantei de judecata competente acordul de mediere si procesul-verbal de incheiere a medierii in original si in format electronic daca partile au ajuns la o intelegere sau doar procesul-verbal de incheiere a medierii in situatiile prevazute la art. 56 alin. (1) lit. b) si c)."

Si aici se vorbeste despre gratuitatea informarii doar daca urmeaza sa se solutioneze procesul prin mediere.

Prin exceptie, la divort, art. 614 indice 1. CPC prevede - În faţa instanţei de fond, aceasta va stărui pentru soluţionarea divorţului prin înţelegerea părţilor.
În cazul în care judecătorul recomandă medierea, iar părţile o acceptă, acestea se vor prezenta la mediator, în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea părţilor.

Aici informarea se face gratuit, nu se conditioneaza de incheierea acordului.

Art. 720 indice 7. - În cursul judecăţii asupra fondului procesului, instanţa va stărui pentru soluţionarea lui, în tot sau în parte, prin înţelegerea părţilor.
În cazul în care judecătorul recomandă medierea, iar părţile o acceptă, acestea se vor prezenta la mediator, în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii. Mediatorul nu poate solicita plata onorariului pentru informarea părţilor. După informare, părţile decid dacă acceptă sau nu soluţionarea litigiului prin mediere."

Aceeasi situatie.

Tinand cont de faptul ca pv de informare va fi obligatoriu incepad cu data de 9 ianuarie 2013, probabil se va modifica actualul cod de procedura civila.


Partea buna este ca legea medierii nu prevede ca aceasta procedura trebuie realizata musai inainte de sesizarea instantei, ceea ce inseamna ca poate fi realizata si in timpul procesului.

Opinia mea: daca partile vin la mediator in timpul procesului, informarea va fi gratuita numai in cele doua ipoteze + ipoteza incheierii contractului de mediere. Daca partea interesata doreste sa nu se mai amane cauza si face anterior acest pv, cred ca mediatorul va trebui platit in temeiul art. 26 din Legea medierii.


Noul Cod de Procedura civila:

Art. 21. - (1) Judecătorul va recomanda părţilor soluţionarea amiabilă a litigiului prin mediere, potrivit legii speciale. - adica le va spune ca e obligatorie, potrivit art. 60 indice 1 din Legea medierii.

Art. 227. - (1) În tot cursul procesului, judecătorul va încerca împăcarea părţilor, dându-le îndrumările necesare, potrivit legii. În acest scop, el va solicita înfăţişarea personală a părţilor, chiar dacă acestea sunt reprezentate. Dispoziţiile art. 241 alin. (3) sunt aplicabile.
(2) În litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecătorul poate invita părţile să participe la o şedinţă de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Când consideră necesar, ţinând seama de circumstanţele cauzei, judecătorul va recomanda părţilor să recurgă la mediere, în vederea soluţionării litigiului pe cale amiabilă, în orice fază a judecăţii. Medierea nu este obligatorie pentru părţi.
(3) În cazul în care judecătorul recomandă medierea, părţile se vor prezenta la mediator, în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii. După informare, părţile decid dacă acceptă sau nu soluţionarea litigiului prin mediere. Până la termenul fixat de instanţă, care nu poate fi mai scurt de 15 zile, părţile depun procesul-verbal întocmit de mediator cu privire la rezultatul şedinţei de informare.
(4) Prevederile alin. (3) nu sunt aplicabile în cazul în care părţile au încercat soluţionarea litigiului prin mediere anterior introducerii acţiunii.

Deci, dupa 1.02.2012 vom avea un termen pana la care sa fie depus PV.

3. Privitor la sanctiune, sa reluam textul "partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii". Nu spune pana cand, ceea ce inseamna ca dovada poate fi facuta pana la inchiderea dezbaterilor. Nefiind un termen prevazut de lege, nu poate fi vorba de prematuritate, intr-adevar.

1. Actualul cod de procedura civila:
Exista o neconcordanta deci intre noua modificare a legii medierii (articol neintrat in vigoare) si articolele din CPC (banuiesc ca vor fi modificate pentru perioada premergatoare intrarii in vigoare a NCPC).
Atata timp cat e vorba despre o obligatie a partii, trebuie sa existe o sanctiune. Daca nu e prevazuta de text, sanctiunea o luam din dreptul comun.
Parerea mea este ca sunt aplicabile intr-o prima faza dispozitiile art. 155 indice 1 "Când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante, prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii, instanţa poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate".

Apoi, poti fi aplicabile dispozitiile art. 105 alin.2 C.proc.civ. cu privire la nulitatea dependenta de vatamare.

2. NCPC -iar nu avem sanctiune expresa, dar art. 227 alin.3 prevede un termen pana la care sa fie depus PV. Sanctiune? Suspendarea cauzei pentru neindeplinirea obligatiilor stabilite de instanta si de lege. (art. 242 NCPC). Dupa suspendare urmeaza perimare.




ps: nu sunt mediator si nici nu voi fi.

@Cristina: Incercati sa fiti mai putin acida in comentarii, un ton rezonabil este de preferat. Personal nu am cazut in nicio plasa, dumneavoastra ar trebui sa spicuiti mai bine detaliile. O modificare legislativa de acest gen care va ingreuna si mai mult procedura judiciara (cine crede ca se va usura, se inseala), nu putea veni decat in situatia unor interese financiare pe baza unui lobby din partea mediatorilor. Restul e can-can si naivitate.

Cu stima,
av. Mihaela Enache
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
Mihaela Enache, Avocat
exista acord de mediere facut de avocat? acord care nu se numeste tanzactie..evident
Dumneavoastra chiar sunteti avocat?

Acordul de mediere poate fi incheiat doar de un mediator autorizat. Meditoarul poate fi si avocat in acelasi timp, daca se autorizeaza, intrucat Legea nr 51 ii permite. Altfel spus, nu exista incompatibilitate intre profesia de avocat si cea de mediator.
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
Mihaela Enache, Avocat
Atat acordul de mediere cat si tranzactia pot fi redactate de avocat. Diferenta intre tranzactie si acord de mediere este data de modalitatea cum au ajuns partile la acea intelegere. Daca partile au fost conduse catre intelegere prin procedura medierii se va incheia acordul de mediere (care "de regula, este redactat de catre mediator, cu exceptia situatiilor in care partile si mediatorul convin altfel"), daca partile ajung la intelegere fara a parcurge procedura medierii se va incheia o tranzactie (redactata de catre avocat, se parti, de notar sau de catre orice alta persoana). Mediatorul are doar obligatia de a incheia procesul verbal de inchidere a sedintei de mediere.
Daca avocatii ar sti cu adevarat ce este medierea ar face "minuni" folosind institutia mediatorului (cand avocatii vor sti cu adevarat ce este medierea vor face "minuni" folosind institutia mediatorului).
avocatii practicieni speculeaza zilnic medierea/tranzactia...

Alte discuții în legătură

Obligativitatea medierii...avantaje si dezavantaje Nicolae Dediu Nicolae Dediu Ca sa functioneze medierea noi mediatorii trebuie sa facem medieri! Toti mediatorii suntem de acord cu acest punct. Mai departe parerile sunt impartite ... (vezi toată discuția)
Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Emitere certificat de informare sau nu? Ramona24 Ramona24 In situatia in care acum informarea nu mai este obligatorie, 1.dc partile se prezinta , dar nu ajung la intelegere, in afara de procesul verbal de ... (vezi toată discuția)