avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea devine obligatorie?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea devine obligatorie?

devine obligatorie?
[ link extern ]

acordul de mediere facut de avocat...conduce la restituirea t j t?
Avand in vedere ca destinatarii tutror legilor sunt toti cetatenii unui stat, dar si ca aceste legi sunt obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial sau de la o alta data prevazuta in continutul acestora , cred ca ar trebui sa se tina cont de faptul ca pana la aparitia acestei legi a medierii, nimeni nu a fost absolvit de vreo vina daca a invocat in apararea sa necunoasterea existentei unei asemenea legi. Consider ca aceasta obligatia de informare prevazuta distinct in legea mediatorilor, nu este mai cu mot fata de obligatia generala si obligatorie avuta de orice cetatean al tarii de a cunoaste Legea. Astfel, este evident ca aceasta lege depaseste limitele constitutionale prin introducerea unei obligatii suplimentare fata de cea deja existenta, incalcand chiar dreptul la aparare al justitiabilului. Daca un cetatean nu are posibilitati materiale sa se prezinte la mediator, atunci nu mai este primita cererea sa in justite? Este stiut faptul ca cererile de ajutor public judiciar se solicita doar in fata unei instante dupa ce a fost depusa cererea, astfel incat mi se pare ca legea medierii nu a tinut cont de mai multe dintre institutiile de drept civil si de drept procesual civil.....
@polloctav:
"Daca un cetatean nu are posibilitati materiale sa se prezinte la mediator, atunci nu mai este primita cererea sa in justite?"

Domnule avocat, ce Dumnezeu? Scriem aici de ne rupem mainile ca informarea la privire la mediere este GRATUITA. Si atunci despre ce vorbim? Ca aceasta informare nu scoate bani din buzunarul contribuabilului. Banii ii scoate, doar daca omul doreste sa apeleze la mediere si sa-si rezolve problema prin aceasta modalitate alternativa de rezolvare a conflictelor si renunta la actul de justitie. Altfel, cu informarea gratuita in buzunar are acces liber la justitie!
Ca atare, cu rugamintea respectuoasa sa nu mai dezinformam!
viorell2004 a scris:

Medierea ca modalitate de solutionare a unui litigiu nu este viabila deocamdata la noi.

De unde stiti ca nu este viabila medierea la noi? Dosarele inca nesolutionate de pe biroul meu, cele solutionate si arhivate si secretara care-si castiga salariul fiind angajata la biroul de mediator ar putea sa va faca sa va schimbati parerea. Rezultate obtinute fara a fi vorba de obligativitatea introdusa de schimbarile legislative.

viorell2004 a scris:

Cred ca ca dupa ce s-a cheltuit mult si s-au autorizat multi mediatori - acestia nu prea au obiectul muncii.....


Fiind o profesie liberala obiectul muncii il ai sau nu in functie de abilitatea de a-ti castiga increderea clientilor ca-si pot solutiona problemele prin serviciile tale.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Septembrie 2012
Traian Danceanu, Consilier juridic
@unmoeglich--- Este adevarat ceea ce spuneti, insa nu cred ca ati inteles corect mesajul pe care l-am transmis, respectiv faptul ca am raspuns cu privire la "exceptia prematuritatii" mentionata de unul dintre forumisti....Evident ca in aceasta ipoteza cele spuse de mine apar corecte si pertinente, nu? La fel, sunt cativa dintre cei pe care i-am cunoscut si care au facut cursurile demediator de la Iasi, care s-au exprimat clar in sensul ca vor percepe taxe pentru orice consultatie si mai ales pentru sedintele de informare pentru care vor elibera "hartii", avand in vedere ca "timpul costa", "hartia costa", "tonnerul costa",etc....Deci vedeti ce gratuitate va fi pe saracul justitiabil.....
In alta ordine de idei d-le "unmoeglich" sper ca v-ati rezolvat problema la care v-am raspuns acum catva timp, desi nu mi-ati mai raspuns la solictarea pe care v-am formulat-o....
Faptul ca cineva de la Iasi doreste sa incalce legea nu inseamna ca toti mediatorii vor dorii sa incalce legea si ca atare nu putem generaliza. Fiti sigur ca aceste lucruri se vor afla imediat iar cei care vor incalca aceste reguli vor avea de suferit.
E ca si cum as spune eu, citind pe acest forum ca unii cetateni au probleme cu unii avocati, ca acum toti contribuabilii, vai, bietii de ei, ce probleme vor avea cu toti avocatii! Ar fi corect?
In al doilea rand, consider ca discutiile fata de "exceptia prematuritatii" sunt total nefondate intrucat nu exista textul de lege in acest sens, iar un profesionist cunoaste legea!
Si in al treilea, cu scuzele de rigoare, imi spuneti ca nu v-am raspuns la solicitarea pe care mi-ati adresat-o.... Poate aveti amabilitatea sa imi reamintiti!

Alte discuții în legătură

Obligativitatea medierii...avantaje si dezavantaje Nicolae Dediu Nicolae Dediu Ca sa functioneze medierea noi mediatorii trebuie sa facem medieri! Toti mediatorii suntem de acord cu acest punct. Mai departe parerile sunt impartite ... (vezi toată discuția)
Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Emitere certificat de informare sau nu? Ramona24 Ramona24 In situatia in care acum informarea nu mai este obligatorie, 1.dc partile se prezinta , dar nu ajung la intelegere, in afara de procesul verbal de ... (vezi toată discuția)