avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea devine obligatorie?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea devine obligatorie?

devine obligatorie?
[ link extern ]

acordul de mediere facut de avocat...conduce la restituirea t j t?
romascanu a scris:

Legea 115/2012

Art I Legea nr. 192/2006 privind medierea ...se completează după cum urmează:

1. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind medierea, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Dispoziţiile art. 182 alin. (1) pct. 1 lit. e) din Codul de procedură civilă rămân aplicabile în mod corespunzător."


:hammer:
1.
Codul de procedura civila in vigoare NU ARE nicio litera E a art 182 !!!
Nici viitorul cod de procedura civila nu are litera e a art 182 !!!

2.
Mai scriu unii, pe te miri unde, ca informarea privind medierea ar fi procedura prealabila. :hammer:
Da' pai...eu stiam ca preludiu' e numa' inainte de... nu "inclusiv DUPA...". :rofl: (ma iertati, dar poate asa vor pricepe si ei ce este aceea procedura prealabila).



:rofl:
este... doamna avocat
Apropo de ceea ce scria d-na av. Romanscanu, cred ca persoanele respective faceau fie in general confuzie de termeni, fie se refereau la(dar tot confuzie se numeste):

ART. 720^1
(1) În procesele şi cererile dintre profesionişti evaluabile în bani şi derivate din raporturi contractuale, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directă cu cealaltă parte.
(1^1) Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru dreptul litigios supus medierii sau concilierii se suspendă pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de 3 luni de la începerea ei.
#M45

De aceea am zis eu, ca macar niste cunostiinte sumare de drept asigurate prin pregatirea profesionala, tot ar trebui sa aiba mediatorii.
Art.720 ind.1 CPC se refera doar la relatiile dintre profesionisti, nefiind aplicabil in raporturile dintre persoane fizice si persoane juridice sau numai intre persoane fizice..Medierea se refera la toate categoriile, deci nu faceti confuzie.
Eu nu fac nici o confuzie, va rog sa cititi cu atentie ceea ce am scris eu si precedentii si poate o sa rezulte faptul ca incercam sa gasesc de unde ar fi putut sa apara confuzia cu procedura prealabila la altii.....Si v=am rugat respectuos sa-mi reamintiti rugamintea d-voastra.....
Cel mai probabil, in urmatorii ani, medierea va deveni obligatorie pt anumite conflicte, iar legea va arata expres situatiile. Nu se incalca nicio prevedere constitutionala deoarece medierea va fi introdusa ca procedura prealabila inainte de sesizarea instantei, cum exista si astazi unele proceduri prealabile ce trebuie respectate pt a se putea sesiza instastanta. Bineinteles nu va fi obligatorie pt orice conflict ci doar pt cele de complexitate redusa cum sunt cele de competenta judecatoriei,sau cele intre profesionisti deoarece instantele sunt incarcate cu dosare ridicole sau care pot fi rezolvate pe cale amiabila cu putina intelegere, bun simt si rabdare.
Din pacate mentalitatea cetatenilor din Romania inca nu accepta solutionarea conflictelor pe cale amiabila, pt ca doresc cu orice pret (literalmente orice pret) sa se certe, iar legiuitorul trebuie sa ia masuri sa implementeze aceasta cale a medierii oricat de arzanda este aceasta dorinta a romanilor de a se judeca din orice motiv.
In timp medierea isi va gasi un loc bine stabilit in sistemul juridic si va mai aerisi instantele care au nevoie urgenta de o solutie alternativa, de un filtru al dosarelor.
Renuntati la scepticismul acesta fata de mediere deoarece trebuie sa evoluam si multe state europene au implementat medierea ca si procedura obligatorie.
Cand (si daca) va deveni obligatorie se va rezovva si problema celor care nu au bani sa plateasca un mediator, vor exista mediatori din oficiu cum exista si avocati care vor fi platiti din fondurile UNMR la cererea celui care are nevoie.

Rabdare si intelegere!

Alte discuții în legătură

Obligativitatea medierii...avantaje si dezavantaje Nicolae Dediu Nicolae Dediu Ca sa functioneze medierea noi mediatorii trebuie sa facem medieri! Toti mediatorii suntem de acord cu acest punct. Mai departe parerile sunt impartite ... (vezi toată discuția)
Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Emitere certificat de informare sau nu? Ramona24 Ramona24 In situatia in care acum informarea nu mai este obligatorie, 1.dc partile se prezinta , dar nu ajung la intelegere, in afara de procesul verbal de ... (vezi toată discuția)