avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea devine obligatorie?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea devine obligatorie?

devine obligatorie?
[ link extern ]

acordul de mediere facut de avocat...conduce la restituirea t j t?
olimpia_ilie a scris:

Trebuie sa se mai lucreze in privinta legii 192/2006 pt a se putea opune acest inscris partilor, totusi sa vedem ce spune si un mediator.


Art. 59

(1). - Partile pot solicita notarului public autentificarea, in conditiile legii si cu respectarea procedurilor legale, a intelegerii lor.
(2) Părţile se pot înfăţişa la instanţa judecătorească pentru a cere, indeplinind procedurile legale, să se dea o hotărâre care să consfinţească înţelegerea lor. Competenţa aparţine fie judecătoriei în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul, oricare dintre părţi, fie judecătoriei în a cărei circumscripţie se află locul unde a fost încheiat acordul de mediere. Hotărârea prin care instanţa încuviinţează înţelegerea părţilor se dă în camera de consiliu şi constituie titlu executoriu în condiţiile legii. Dispoziţiile art. 432-434 din Codul de procedură civilă se aplică în mod corespunzător.

Art. 59 indice 2

Cererea adresată instanţei, privind pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor rezultată din acordul de mediere este scutită de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste tranferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale
Aceasta este o ...predictie.(operatie rationala de anticipare a unui fenomen)
Iar pe aceia care ar vrea sa dea cu pietre :tomato: ii rog sa se mai reflecteze!

Daca medierea va deveni obligatorie pe plaiurile mioritei, atunci, in unele cazuri, costul procedurii de mediere va fi de cel putin doua ori mai mare decat al procesului judiciar pe care procedura de mediere va urmari sa-l evite!
polloctav a scris:

Art.720 ind.1 CPC se refera doar la relatiile dintre profesionisti, nefiind aplicabil in raporturile dintre persoane fizice si persoane juridice sau numai intre persoane fizice..Medierea se refera la toate categoriile, deci nu faceti confuzie.


O persoana fizica poate fi profesionist. Dumneavoastra, ca avocat, sunteti un profesionist si in acelasi timp...persoana fizica.
unmoeglich a scris:

viorell2004 a scris:

Exemplu: in ce conditii acordul de mediere capata forta jurdica obligatorie pe care partile sa nu-l mai conteste ulterior?


Intreb si eu, in ce conditii tranzactia capata forta juridica obligatorie pe care partile sa nu o mai conteste ulterior?


Acordul de mediere este un simplu CONTRACT. Daca partile nu-l respecta, tot la instanta se ajunge in final. Asadar, nu e titlu executoriu.
Evident, exista remedii. De exemplu, in cazul creantelor se poate autentifica acordul de mediere si atunci devine titlu executoriu in virtutea legii notarilor publici.
Sau, daca e proces pe rol, atunci acordul de mediere face parte integranta din hotararea de expedient si are forta executorie.

In realitate, asta e marele dezavantaj al medierii. Lipsa fortei executorii. Intotdeaua MAI TREBUIE CEVA ca sa iasa asa cum trebuie. Si costurile cresc....
Pentru situatia in care se apeleaza la instanta, atuci legea medierii prevede posibilitatea sa se restituie taxa de timbru (cu anumite exceptii care "dor" din pacate pe roman).
Nu are nicio logica afirmatia ca partile dupa ce se inteleg s-ar afla in contradictoriu. Iar afirmatia ca doar daca-i proces pe rol se va pronunta hotararea de expedient este facuta cu scopul vadit de a dezinforma.

Art. 59 (2) Părţile se pot înfăţişa la instanţa judecătorească pentru a cere, indeplinind procedurile legale, să se dea o hotărâre care să consfinţească înţelegerea lor. Competenţa aparţine fie judecătoriei în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul, oricare dintre părţi, fie judecătoriei în a cărei circumscripţie se află locul unde a fost încheiat acordul de mediere. Hotărârea prin care instanţa încuviinţează înţelegerea părţilor se dă în camera de consiliu şi constituie titlu executoriu în condiţiile legii.

Despre ce vorbiti dumneavoastra? Ati vrea ca mediatorul sa incheie acordul de mediere in forma autentica? E o ineptie! Mediatorul are rolul de a conduce partile catre un acord, nimic mai mult! Odata ajunsi la acord, partile se adreseaza fie notarului fie instantei competente pentru a da putere executorie respectivului acord.

Este suficient de simplu de inteles, doar cine are interes sa nu inteleaga incearca sa dezinformeze.

Alte discuții în legătură

Obligativitatea medierii...avantaje si dezavantaje Nicolae Dediu Nicolae Dediu Ca sa functioneze medierea noi mediatorii trebuie sa facem medieri! Toti mediatorii suntem de acord cu acest punct. Mai departe parerile sunt impartite ... (vezi toată discuția)
Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Emitere certificat de informare sau nu? Ramona24 Ramona24 In situatia in care acum informarea nu mai este obligatorie, 1.dc partile se prezinta , dar nu ajung la intelegere, in afara de procesul verbal de ... (vezi toată discuția)