avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... atributiile administratorului/ asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

atributiile administratorului/ asociatie de proprietari

Am o intrebare vis à vis de atributiile administratorului unei asociatii de proprietari. Exista obligativitatea legala de a avea fisa individuala ( act de proprietate, releveu, plati si datorii) ale fiecarui apartament? Aceasta fisa poate fi accesata de membrii asociatiei? Are fiecare proprietar dreptul sa acceseze aceste fise? Sa verifice care sunt partile comune si sa verifice procentul cer sa plateste la reparatiile comune, sa verifice cum se stabileste acest procent si la fel sa verifice suprafetele si releveele partilor comune de proprietate?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:42, 28 Septembrie 2012
Aici este problema; nu stiu si nu exista releveu la Administratie se pare. Am cerut sa vad releveul dar mi s-a raspuns ca nu a fost depus si apoi la insistenta mea mi s-a raspuns de catre administrator ca nu este obligatia d-lui sa fuga sa scoata acest releveu. Este posibil acest lucru? Daca noi platim cote parte din reparatiile in comun, este posibil ca adm. sa nu aiba obligatia de a justifica prin documente procentul repartizat? Cine raspunde legal de corectitudinea si repartizarea cheltuielilor in comun? Cine raspunde legal pentru CF a fiecarui imobil si pentru corectitudinea si mentinerea ei la zi cu acte in regula pentru fiecare apartament si pentru suprafetele in comun?
Legal,asociatia de proprietari detine obligatia sa se afle in posesia cartii tehnice a imobilului care contine precizari clare asupra aspectului care va suscita interesul dv
Cheltuielile cota parte sunt in raport de cota parte indiviza,pe care dv o detineti precizata in documentul care va atesta calitatea de proprietar asupra apartamentului
Activitatea financiar contabila a asociatiei de proprietari este lunar verificata si vizata pentru legalitate de catre cenzor/comisie de cenzori
Pentru cartea funciara raspund strict reprezentantii oficiului de cadastru si publicitate imobiliara



Administratorul este salariatul asociatiei dar trebuie sa aveti in asociatie un presedinte si membrii comitetului executiv cu care puteti discuta.
Obligatia de a depune la asociatie o copie a actului de proprietate, este a proprietarului, a fiecarui proprietar.
Terasele, acoperisurile, peretii laterali, subsolul, casa scarii... sunt in proprietate comuna. Cheltuielile pentru reparatia si intretinerea acestora se repartizeaza conform suprafetei utile a fiecarui apartament, asa cum se impart si salariile sau alte cheltuieli administrativ-gospodaresti.
Asa ca vecinului dumneavoastra i se ia in calcul aceeasi suprafata utila pentru repararea aceastei terase ca pentru oricare alta cheltuiala ce se repartizeaza pe cota indiviza. Cum apartamentele sunt construite unul peste altul, de regula toate care sunt pe un tronson au aceeasi suprafata utila. Asa ca este suficient sa existe la asociatie alte acte de proprietate ale apartamentelor situate pe acelasi tronson pentru a afla suprafata unuia care nu a depus actele la asociatie.
Multumesc pentru raspuns! Situatia este se pare gri din pc. de vedere legal. Nimeni nu are 100% responsabilitatea prezentei acestor acte la administratie. Asociatia de bloc este de fapt din pc. de vedere juridic anonima dar poate fi actionata legal. Pentru mine personal ( apartamentele sunt diferite iar accesul la terasa se face doar prin ap. vecinului de aici declaratia din partea asociatiei ca este proprietate individuala), singura sansa este sa trimit scrisoarea de daune atat asociatiei cat si vecinului. Am dubii asupra terasei pentru ca in cazul paralel de pe partea dreapta a imobilului, dupa inundatii, reparatiile au fost achitate in parte atat de asociatie cat si de proprietarul cu terasa. Cred ca acolo a existat un releveu si banui ca am de a face cu o situatie similara. Orisicum, reactia administratorului a fost nonsalanta si nu inteleg cum poti sa ai niste atributii ( atat tehnice cat si economice) si sa nu ai responsabilitatea verificarii lor prin acte atat la preluare cat si la predare. Exista buna vointa din toate partile deci sper sa nu ajungem la proces cu toate ca-mi arde sufletul sa-i dau administratorului o lectie. Este o scapare a legii si ar trebui corectata cu timpul,altfel ajungem la "referendum" si ne costa bani si nervi!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2012
mitria, utilizator
Eu nu stiu de unde ati preluat acele atributii pe care le-ati postat aici, dar cu siguranta le-ati interpretat gresit.
Releveul, adica schita apartamentelor nu se predau la asociatie. Exista sau ar trebui sa existe o carte tehnica a cladirii, dar majoritatea asociatiilor nu au fost inzestrate cu acest document atunci cand au fost predate blocurile.
Asociatia primeste de la proprietari, la momentul infiintarii ca asociatie de proprietari, numai actul de proprietate, nu si releveul imobilului.
Cartea tehnica ar putea arata cata suprafata din tavan este acoperita de vecin si cata este acoperita de terasa, dar nu va poate releva cauza inundatiei.

Inteleg ca locuiti intr-un bloc de genul celor care la ultimul etaj exista apartamente mai mici decat cele de la etajul inferior, ca si cum ar fi construite pe terasa. Si vreti sa stiti de unde vi se trage cu inundatia.
Spuneti ca a venit un expert si a facut o evaluare. Si ce a constatat? Sau doar a venit si s-a aflat in treaba?
Mergeti pe terasa impreuna cu administratorul si vedeti daca este o hiba in invelisul terasei. Amintiti-va sau observati daca inundatia s-a produs dupa ploi mai abundente. Daca asta constatati, inseamna ca exista probleme la terasa si ca trebuie reparata prin asociatie.

Daca inundatia s-a produs pe timp uscat puteti sa stiti ca este de la vecin si deci cade in responsabilitatea acestuia sa-si repare instalatia sanitara.

Spuneti ca intr-un caz asemanator s-a facut reparatia platita in parte de asociatie, in parte de proprietarul de la ultimul etaj si ca banuiti ca au avut un releveu. Pai de ce sa banuiti daca stiti aceste amanunte? Nu v-ati interesat cum au procedat ei?

Alte discuții în legătură

Inundatie repetata provocata de instalatia improvizata a vecinului de deasupra amarstean amarstean Vecinul de deasupra provoaca iar inundatie. Cine il poate sanctiona? Cine il poate sanctiona pe administrator si pe presedintele blocului pentru neglijenta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma unui episod in care am fost inundat de vecinul ... Fedaykin Fedaykin Buna ziua, In urma unui episod in care am fost inundat de vecinul de deasupra, acesta refuza sa-si asume raspunderea si sa plateasca reparatiile desi am ... (vezi toată discuția)
cataleia cataleia Am si eu o problema, de 2 ani terasa blocului ma inunda. Am sesizat aceasta problema asociatiei de propietatri (presedintelui de bloc ) dar nu se ia nici o ... (vezi toată discuția)