avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea 230/2007 actualizata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea 230/2007 actualizata

Am solicitat in scris Asociatiei de Proprietari copii ale listelor de intretinere(pe doi ani in urma) in baza Legii 230/2007 -Capitolul III -Articol10:"Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea Asociatiei si au acces la cerere la orice document al acesteia."Am fost refuzat categoric de catre Presedintele Asociatiei. Eu am nevoie de aceste liste pentru a efectua o expertiza contabila cu privire la modul in care m-i s-a calculat consumul de apa. Intentionez sa dau in judecata Asociatia.Am sanse sa castig avand in vedere ca (probabil) Presedintele va aduce hartii din care va reiesi ca membrii Asociatiei nu vor ca eu sa primesc documentele sus mentionate?
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
amirce, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:39, 13 Octombrie 2012
contractul de munca, in ce categorie il incadra ti ? la confidential sau ne. !
elga50 a scris:

In lege spune ca aveti dreptul de acces la documentele asociatiei, nu ca este o obligatie a comitetului sa va dea aceste documente.
Daca vreti sa faceti aceasta expertiza, o comandati, o platiti si pe baza acestor rezultate, daca considerati ca e oportun, puteti actiona asociatia in judecata.
Asta inseamna ca la asociatie se va prezenta expertul contabil cu documentul de acreditare, adica o forma legala prin care el poate avea acces la documentele asociatiei.
Nu ca ar fi secrete... aveti acces si la modul de calcul al consumului de apa, dar numai sa le consultati la sediul asociatiei.

Reformulez intrebarea: Pot castiga in instanta dreptul de acces la copiile listelor lunare de intretinere? Nu mai vreau expertiza contabila si consumul de apa - vreau numai copiile listelor lunare de intretinere(ultimele 20).
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
amirce, utilizator
De ce va doriti calea lunga a unui proces doar pentru a obtine 20 de copii a4 sau a3?

Dreptul Dvs. de a avea acces la documentele de interes nu trebuie inteles ca aveti dreptul sa obtineti copii ale lor, mai ales gratis. In spiritul articolului de lege dreptul de acces presupune atat: de comun acord cu conducerea veti studia ce va intereseaza in sediul asociatiei. Copii dupa acte se pot da sau nu, in functie de natura actelor, de dotarea asociatiei, de dispozitia ca cineva sa mearga sa faca acele copii pe banii Dvs. Pentru ca nu vi se vor da niciodata originale sa mergeti cu ele la colt sa le multiplicati.

Si pana la instanta presedintele respectiv mai poate fi obligat si de serviciul din primarie, de alti membrii ai comitetului, poate si de cenzori care ii vor deschide ochii ca nu respecta legea iar eventualele sanctiuni le va suporta singur in fata legii.
Buna seara, am avut si eu aceeasi problema cu presedintele si administratorul, nu vroiau sa-mi elibereze hirtii care erau "periculoase" pentru ei. ca sa le obtin eram nevoit sa apelez la serv. 112 si totul se rezolva. Dupa doua apeluri la 112, incununate de succes, am fost sfatuit sa apelez la serviciile politistului de proximitate . Exista cai prin care puteti sa-i obligati sa respecte art. 10 din Legea 230/2007, in nici un caz cu ajutorul serviciului de la primarie.
arockz spune:"De ce doriti calea lunga a unui proces doar pentru a obtine 20 de copii A4 sau A3 ? Copii dupa acte se pot da sau nu, in functie de natura actelor.. De ce invocati necesitatea unui proces, doar pentru a obtine copii xerox , eventual contra cost, cind in art. 10 din Legea 230/2007, se specifica ca "proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au dreptul la cerere, la orice document al acesteia".In lege nu vad sa fie specificat daca se pot da sau nu se pot da, in functie de natura actelor, aceste copii. Toate documentele sunt legal solicitate, deoarece ele cuprind niste sume de bani ce au fost solicitati de catre administratie si achitati de catre proprietar. Deci nu vad caracterul secret al documentelor, iar ca termen, legea pune la dispozitie 30 de zile pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Solicitare acte asociatie de proprietari BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua!. Ma confrunt cu o problema legat de Asociatia de proprietari care se ocupa de blocul in care locuiesc. Am solicitat eliberarea unor inscrisuri ale ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere lawyer2016 lawyer2016 Va solicit pararea intr-o speta legata de asociatiile de proproietari Daca intretinerea nu este afisata detaliat conform ART. 48^1 legea 230/2007 ... (vezi toată discuția)
Cartea tehnica a blocului InaAndreea InaAndreea As dori sa stiu cine detine cartea tehnica a blocului si daca eu ca locatar am dreptul sa cer sa mi se arate. (vezi toată discuția)